Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kruunuvuorenrannan jätteen koonta-asema voitti Betonijulkisivu-arkkitehtuuripalkinnon

Jaa

Uuden Kruunuvuorenrannan kaupunginosan imujätejärjestelmän koonta-asema on voittanut Vuoden 2017 Betonijulkisivu-arkkitehtuuripalkinnon. Rakennuksen on suunnitellut Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy. Kilpailun järjesti Betoniteollisuus ry.

Tuomariston mukaan Kruunuvuorenrannan koonta-aseman julkisivut ovat esimerkillinen kohde arkkitehtonisesta kunnianhimosta ja taidosta. Kuva: Lauri Rotko
Tuomariston mukaan Kruunuvuorenrannan koonta-aseman julkisivut ovat esimerkillinen kohde arkkitehtonisesta kunnianhimosta ja taidosta. Kuva: Lauri Rotko

Tuomariston mukaan voittaneessa työssä yhdistyvät merkittävällä tavalla arkkitehtisuunnittelu sekä innovatiivinen kolmiulotteinen julkisivuratkaisu. Tuomaristo pitää koonta-asemaa oivallisena esimerkkinä betonin käytöstä, jossa julkisivujen veistoksellisuus ja vivahteikas värimaailma korostavat rakennusmateriaalin tarjoamia mahdollisuuksia.

Rakennuksen julkisivu on patinoitu Pertti Kukkosen kehittämällä Umbra-patinavärjäysmenetelmällä, jossa betonin väri muuttuu ruosteen sävyiseksi. Rakennus on myös varustettu viherkatolla, sillä se näkyy monesta talosta yläviistosta.

Jäkälä julkisivujen inspiraationa

Koonta-aseman pääsuunnittelijan, arkkitehti Timo Kiukkolan mukaan tavoitteena oli tehdä ympäristöä eheyttävä kokonaisuus, sillä koonta-asemalle varattu tontti oli jyrkkää kalliota, jonka pinta oli laajalla alueella rikottu vanhan kallioluolaston suuaukon louhimisen yhteydessä. ”Rakennuksen umpinaisten, mutta pinnaltaan kolmiulotteisten julkisivujen inspiraationa oli kallioiden pinnalla etenevän jäkäläkasvuston jatkuva, muuttuva kuvio”, Kiukkola kertoo. ”Suunnittelussa tavoitteena oli tilaratkaisu, jossa kallion lisälouhinnan tarve olisi mahdollisimman vähäinen sekä järjestely, jossa rakennus ja sen pihamuurit itsessään piilottaisivat teknisen toiminnan näkyvistä ilman ylimääräisten rakennelmien tarvetta.”  

Koonta-aseman arkkitehtuuripalkinto on merkittävä myös Helsingin kaupungille. Korkeatasoinen ja mielenkiintoinen arkkitehtuuri luo viihtyisyyttä, jota kaupunki tavoittelee uusien kaupunginosien rakentamisessa.

”On todella hienoa, että Kruunuvuorenrannassa on palkittua ja kekseliästä arkkitehtuuria”, iloitsee Kruunuvuorenrannan aluerakentamisprojektin johtaja Pirjo Siren. ”Kaupungin eri tahojen, arkkitehtien ja suunnittelijoiden, rakennuttajan, urakoitsijan sekä valmistajien rohkeus soveltaa uusia ratkaisuja edesauttoivat toteutumista.”

Koonta-asema osa jätteen putkikeräystä

Kruunuvuorenrannassa kiinteistöjen jäte hoidetaan putkikeräysjärjestelmä Rodella, jossa roskat kulkevat imuputkistoa pitkin yhteiselle koonta-asemalle. Koonta-asema valmistui vuonna 2016 ja sen kokonaishinta oli noin 3,2 miljoonaa euroa. Aseman rakennuttaja oli Kruunuvuorenrannan Jätteen Putkikeräys Oy, urakoitsijana Rakennuspartio Oy sekä julkisivun aliurakoitsijoina Parma Oy, Betonipallas Oy sekä Asennuspojat LK Oy.

Taustatietoa kilpailusta

Betoniteollisuus ry:n kuudennen kerran järjestämän arkkitehtuuripalkintokilpailun tarkoituksena on tuoda esiin onnistuneita betonijulkisivukohteita ja niiden suunnittelijoita. Kilpailu järjestetään joka toinen vuosi.

Kilpailun tuomaristossa olivat arkkitehdit SAFA Markku Puumala (pj), Henna Helander ja Maritta Koivisto.

Tuomariston perustelut kokonaisuudessaan:
http://betoni.com/betonijulkisivu-arkkitehtuuripalkinto-2017/

Tuuli Wallenius
Tiedottaja
Helsingin kaupunginkanslia
puh.  09 310 36439

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pirjo Siren, Kruunuvuorenrannan projektinjohtaja, Helsingin kaupunginkanslia, puh. 040 5744 390

Timo Kiukkola, Arkkitehtuuritoimisto B & M Oy, puh. 045 1290 290

Kuvat

Tuomariston mukaan Kruunuvuorenrannan koonta-aseman julkisivut ovat esimerkillinen kohde arkkitehtonisesta kunnianhimosta ja taidosta. Kuva: Lauri Rotko
Tuomariston mukaan Kruunuvuorenrannan koonta-aseman julkisivut ovat esimerkillinen kohde arkkitehtonisesta kunnianhimosta ja taidosta. Kuva: Lauri Rotko
Lataa
Kruunuvuorenrannan koonta-aseman julkisivua. Kuva: Timo Kiukkola
Kruunuvuorenrannan koonta-aseman julkisivua. Kuva: Timo Kiukkola
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin Tukkutorin ja Teurastamon alueen innovaatiokilpailu käynnistyy12.10.2018 13:36Tiedote

Tänään starttaavassa Tukkutorin ja Teurastamon kaikille avoimessa innovaatiokilpailussa haetaan palveluiden ja monipuolisen yritystoiminnan kehittämiseen uusia ideoita ja jo pidemmälle kehitettyjä ratkaisuja. Parhaille ehdotuksille myönnetään 1 000 - 50 000 euroa uusien palvelu- ja tuoteinnovaatioiden pilotointiin talven ja kevään 2019 aikana. Lisäksi innovatiivisimpien ideoiden jatkokehitystä edistetään hankkimalla tutkimusta ja lisäselvityksiä sekä järjestämällä mentorointia muun muassa kansainvälistymiseen.

5G-ilmanlaatutiedon tuottamiseen 4,6 miljoonan euron EU-rahoitus Helsingille ja Helsingin yliopistolle11.10.2018 14:09Tiedote

Helsingin kaupungin vetämä ilmanlaadun mittaamiseen ja parantamiseen liittyvä HOPE-hanke valittiin rahoitettavaksi EU:n Urban Innovative Actions (UIA) -ohjelmasta. Avointa testialustaa, kattavaa sensoridataa, verkkoteknologiaa ja suomalaista huippuosaamista hyödyntämällä hankkeessa luodaan edellytyksiä uusille palveluille ja uudelle liiketoiminnalle. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat 5,7 miljoonaa euroa, josta EU-tuki kattaa 4,6 miljoonaa euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme