Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kruunuvuorensillan teräspalkkien hitsaus on käynnistynyt työmaalla

Jaa

Suomen pisimmän sillan eli Helsinkiin rakennettavan Kruunuvuorensillan teräspalkkien hitsaus on käynnistynyt siltatyömaalla Helsingin Kruunuvuorenrannassa.

Teräspalkkeja siltatyömaalla. Kuva. Venla Ristola
Teräspalkkeja siltatyömaalla. Kuva. Venla Ristola

Ensimmäisen teräslohkon tunkkaus sillalle aloitetaan heinäkuussa.

Kruunuvuorensilta rakennetaan liittopalkkirakenteena. Nimitys liittopalkkirakenne tarkoittaa, että silta rakentuu toisiinsa kiinnitetyistä teräs- ja betonirakenteita, jossa yhdistyvät betonin puristuslujuus ja teräksen vetolujuus.

Sillan teräsrakenteiden valmistaminen aloitettiin kuluvan vuoden maaliskuussa Nordecin terästehtaalla Ylivieskassa. Teräspalkkeja siltaan tulee yhteensä noin 70 kpl sekä poikkipalkkeja noin 300 kpl. Työmaalle palkit tuodaan noin 30-36 m pitkinä suurlohkoina ja ensimmäinen kuljetus Kruunuvuorenrantaan saapui toukokuun lopulla. Kuljetettavien teräspalkkien koko on 30-36 m x 2,6 m x 1,2 m.

Siltarakenteen teräspalkit kasaushitsataan työmaalla yhdeksi kokonaisuudeksi ja tunkataan vaiheittain sillan välitukien päälle. Nestetoiminen hydraulitunkki vetää vaijereiden avulla teräspalkkeja eteenpäin.

Kruunuvuorenrantaan onkin rakennettu tunkkauspeti tätä työvaihetta varten. Samanlainen tunkkauspeti tullaan rakentamaan myös sillan Korkeasaaren päähän Palosaaren rantaan, josta tunkataan sillan Palosaarenpään teräslohkot.

Sillan vinoköysiosuuden teräspalkistot asennetaan paikalleen merinosturin avulla tämän hetkisen aikataulun mukaan vuonna 2023.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Teräspalkkeja siltatyömaalla. Kuva. Venla Ristola
Teräspalkkeja siltatyömaalla. Kuva. Venla Ristola
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kruunusillat-raitiotie

Kruunusillat-raitiotie yhdistää Laajasalon, Korkeasaaren ja Kalasataman Helsingin keskustaan. Samalla se luo uuden merellisen reitin myös pyöräilijöille ja jalankulkijoille. 

Tavoitteena on aloittaa raitiotien matkustajaliikenne Laajasalon ja Hakaniemen välillä vuonna 2027. Hakaniemen ja keskustan välisen osuuden rakentamisaikataulua ei ole vielä päätetty. Lisäksi Laajasalossa ns. Yliskylän lenkin toteuttamista tutkitaan.

Kruunusillat-raitiotie toteutetaan kahden urakkamuodon yhdistelmänä: Kalasataman ja Kruunuvuorenrannan väliset kaksi siltaa, eli Finkensilta ja Kruunuvuorensilta, sekä Korkeasaaren maarakennus toteutetaan kokonaisurakkana. Kruunuvuorensillasta, noin 1200 metriä, tulee Suomen pisin silta.

Yhteyden muu rakentaminen tehdään puolestaan allianssimallilla. Allianssiin sisällytetään myös yhteyden varrella olevia muita maarakennus-, kadunrakennus- ja kunnallisteknisiä töitä. Yksi tällainen työ on uuden Hakaniemensillan rakentaminen ja vanhan purkaminen. 

Kruunusillat-allianssin osapuolet ovat Helsingin kaupunki, YIT Suomi Oy, NRC Group Finland Oy, Ramboll Finland Oy, Sweco Infra & Rail Oy ja Sitowise Oy. Kruunusillat-kokonaisurakan urakoitsijat ovat YIT Suomi Oy ja Kreate Oy.

www.kruunusillat.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 30.6.202230.6.2022 18:30:11 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 30.6.2022. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 25.8.2022.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 29.6.202229.6.2022 18:32:35 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 29.6.2022 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 18.8.2022. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme