KT Kuntatyönantajat - KT Kommunarbetsgivarna

KT:n Markku Jalonen: Työllisyyden oltava liittokierroksella kärjessä

Jaa

Seuraavalle neuvottelukierrokselle pitää mennä työllisyystavoite edellä. Siksi on välttämätöntä jatkaa hyvin maltillista kustannuskehitystä, korostaa KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.

– Vain se pitää yllä talouskasvua ja edistää työllisyyttä.

– Työllisyyden parantuminen ja toimintamenojen kasvun hillitseminen ovat myös parhaita keinoja turvata julkisen talouden palkanmaksukyky sekä palvelut, painottaa Jalonen. Hän puhui Lappeenranta-seminaarissa torstaina.

Leikkaukset hyvitettävä kunnille

Palkansaajakeskusjärjestöt ja julkisen sektorin ammattijärjestöt sopivat ja hyväksyivät kilpailukykysopimuksessa julkisen sektorin henkilöstön lomarahojen määräaikaisen 30 prosentin leikkauksen. Lomarahojen säästöillä rahoitetaan kaikkien työnantajien sosiaaliturvamaksujen alentamista.

Kuntatyönantajien Markku Jalonen vaatii, että kaikki kilpailukykysopimukseen perustuvat ja muut mahdolliset työmarkkinakierrosta tukevat veroperustemuutokset on hyvitettävä kunnille täysimääräisesti, kuten hallitusohjelmassa on luvattu.

Hallitus on laskenut kuntasektorin vuosityöajan 24 tunnin pidentämisen tuovan kunnille laskennallisesti 190 miljoona euron säästöt 2018, mutta kuntien arvio aidoista säästöistä on vain 60 miljoonaa euroa. Jalonen muistuttaa, että työajan pidennyksen täysi hyödyntäminen vaatii pitkän ajan, minkä vuoksi säästöjen vähentäminen kuntien valtionosuuksista pitäisi jaksottaa useammalle vuodelle.

– Säästöjen pitää perustua todellisiin arvioihin työajan pidennyksen tuomista hyödyistä, Jalonen sanoo.

Lappeenranta-seminaari kehittää työelämää

Julkisen talouden kestävyyttä tavoitellaan säästöillä ja rakenteellisilla uudistuksilla. Sitä tavoitellaan myös kehittämällä työelämää. Vaikutukset näkyvät muun muassa parempina palveluina kuntalaisille ja henkilöstön hyvinvointina. Tuloksellisuus, palvelujen laatu ja työelämän laatu liittyvät toisiinsa.

Kunnat ovat panostaneet viime vuosina henkilöstöjohtamiseen ja esimiestyön kehittämiseen. KT pitää tärkeänä, että toimia jatketaan. Selvitysten mukaan johtaminen kunnissa on parantunut, ja KT tarjoaa kehittämiseen muun muassa muutostukea, EKJ-ohjelmaa lähiesimiehille ja keskijohdolle sekä useita verkostoja.

Viime vuonna kunta-ala kipusi kärkeen, kun henkilöstöltä kysyttiin, kuinka hyvin sillä on mahdollisuus osallistua työpaikan toiminnan kehittämiseen. Lisäksi tuore kuntatutkimus osoittaa, että 94 % vastaajista pitää nykyistä työtään tärkeänä ja merkityksellisenä. Samalla työhyvinvoinnin ja työn innostuksen kokemukset ovat yleistyneet.

– Kunta-alalla on hyvät lähtökohdat onnistua valmisteltavana olevissa uudistuksissa, työmarkkinajohtaja Markku Jalonen toteaa.

Parhaillaan pidettävä 40. Lappeenranta-seminaari on osa KT:n ja kunta-alan pääsopijajärjestöjen yhteisiä toimia työelämän kehittämiseksi. Kunta-alan työelämän kehittämisohjelma Kunteko (2015–17) on nostanut esiin kuntaorganisaatioiden kiinnostavia kehittämistekoja ja ratkaisuja. Kunta-alan työmarkkinaosapuolet esittävät ohjelmalle jatkoa vuosiksi 2018–20.

Lisätietoja:

Työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, puh. 040 547 7710

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, puh. 040 547 7710

Tietoja julkaisijasta

KT Kuntatyönantajat - KT Kommunarbetsgivarna
KT Kuntatyönantajat - KT Kommunarbetsgivarna
Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntatyonantajat.fi

KT Kuntatyönantajat on työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kuntia ja kuntayhtymiä työnantajina. KT neuvottelee ja sopii kunta-alan työ- ja virkaehtosopimukset. Se on keskeinen työelämän tuloksellisuuden ja laadun kehittäjä. Kunnissa ja kuntayhtymissä työskentelee 421 000 työntekijää ja viranhaltijaa. Kunta-alan palkkasumma henkilösivukuluineen on noin 21 miljardia euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta KT Kuntatyönantajat - KT Kommunarbetsgivarna

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme