Aalto ARTS Books

Kuinka dokumenttielokuva tekee näkymättömästä näkyvää?

Jaa
Yhteiskunnalliset ja poliittiset ilmiöt ovat usein ytimeltään vaikeasti hahmottuvia. Uutuuskirjassa pohditaan, kuinka dokumentaarisen elokuvan tekijät tekevät ja voivat tehdä niitä näkyväksi.
Kuva: Anne Kinnunen
Kuva: Anne Kinnunen

Repeämän kuvat – dokumentaarinen elokuva ja hyvinvointivaltion murtumia etsii vastausta kysymykseen, millaisia keinoja dokumentaarisella elokuvalla on tehdä näkyväksi yhteiskunnallisia ilmiöitä ja tapahtumia. Aivan erityisesti se paneutuu sellaisiin hitaasti, monella rintamalla mutta usein piilossa tapahtuviin muutoksiin, jotka murtavat hyvinvointivaltion ideaa ja eetosta.

”Tehdäkseen elokuvaa on kuitenkin näytettävä jotakin, tehtävä jotakin näkyväksi ja aistittavaksi”, Susanna Helke kirjoittaa teoksen esipuheessa.

Kirjassa kysymystä lähestytään tekijälähtöisen tutkimuksen näkökulmasta. Mukana on niin vertaisarvioitua tekijälähtöistä teoriaa kuin elokuvantekijöiden puheenvuoroja. Susanna Helken lisäksi kirjaan ovat kirjoittaneet Jouko Aaltonen, Elina Hirvonen, Reetta Huhtanen, Heta Kaisto, Timo Korhonen, Hanna Kuusela ja Katja Lautamatti

Kymmenen artikkelin kautta kirja sysää liikkeelle keskustelua siitä, millaisia mahdollisuuksia dokumentaarisen elokuvan ilmaisutavoilla on heijastaa aikamme todellisuutta. Linssi kohdistuu elokuvien lisäksi niiden tekijöiden valintoihin, vastuisiin ja mahdollisuuksiin.

Yhteiskunnallisuus ja vaihtoehtoisuus ulottuvat myös dokumentaaristen elokuvien rahoittamiseen ja levittämiseen. Millaisin ehdoin dokumentaarinen elokuva ylipäätään on yhteiskunnallista tai poliittista? Kuvien ohella pohditaan kieltä, joka sekin heijastaa ja rakentaa yhteiskuntamme repeämiä. 

Kirja on syntynyt osana taiteellista Sovun ja repeämän kuvat -tutkimushanketta. Ilmestynyt kirja ei ole ainoa vastaus hankkeen ydinkysymykseen siitä, miten hyvinvointivaltion murroksen kaltaisia yhteiskunnallisia ilmiöitä voidaan dokumentarisen kerronnan keinoin kuvata, vaan kysymykseen vastattiin myös elokuvilla. Elina Hirvosen Kiehumispiste (2017) kuvaa yhteiskunnan polarisoitumista. Susanna Helken tuorein ohjaustyö käsittelee hoivatyön kriisiä lauluelokuvan keinoin. Armotonta menoa – hoivatyön lauluja voitti DocPoint-elokuvafestivaalin kotimaisen kilpasarjan sekä valittiin katsojien suosikiksi helmikuussa 2022. Molemmista elokuvista keskustellaan myös kirjassa.

Repeämän kuvat on kirja yhteiskunnasta, politiikasta, hyvinvointivaltiosta, tekijälähtöisestä tutkimuksesta ja dokumentaarisesta elokuvasta kiinnostuneille. Se tarjoaa lukijalleen katsauksen Suomen lähihistoriaan hyvinvointivaltion ja elokuvan kautta. Lukija pääsee niin Pertti Kurikan nimipäivien matkaan Euroviisujen finaaliin kuin Suomen sisällissodan silminnäkijöiden äänen äärelle.

Yli 400-sivuisen teoksen graafisesta suunnittelusta on vastannut Anna-Mari Tenhunen.

Kirjan toimittajista Susanna Helke on Aalto-yliopiston elokuvataiteen ja lavastustaiteen laitoksen professori ja kansainvälisesti palkittu elokuvaohjaaja. Essi Viitanen on taiteellisen tutkimuksen erityisasiantuntija Aalto-yliopistossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Anne Kinnunen
Kuva: Anne Kinnunen
Lataa
Kuva: Anne Kinnunen
Kuva: Anne Kinnunen
Lataa
Kuva: Anne Kinnunen
Kuva: Anne Kinnunen
Lataa
Kuva: Anne Kinnunen
Kuva: Anne Kinnunen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aalto ARTS Books
Aalto ARTS Books
PL 31000
00076 Aalto

http://www.aaltoartsbooks.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aalto ARTS Books

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye