Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kuivuus piinaa Helsingin kasveja – nuoria katupuita kastellaan tavallista enemmän

Jaa

Kuivuus rasittaa Helsingin puisto- ja katupuita, nurmikoita, pensaita sekä metsiä, sillä pitkään jatkunut helle lämpimine öineen on kuivattanut maaperän taas kuivaksi. Paikoin katupuut ja kallioiden päällä etenkin lehtipuukasvustot ovat jo ruskeina. Lue myös puuasiantuntijan vinkit kotipihoille!

Vaahteroita Viikinkaarella.
Vaahteroita Viikinkaarella.

Lisäkastelua tehdään erityisesti nuorille vastaistutetuille katupuiden taimille ja pensaille, jotka ovat kaikkein herkimpiä helteelle. Nuorten puuntaimien kastelussa on käytössä kastelupussit, joihin voidaan laskea kerralla jopa 70 litraa vettä. Pusseista vesi valuu taimille hitaasti muutamien tuntien kuluessa ja imeytyy siten suoraa letkukastelua paremmin kasvualustaan.

Nurmikot ja monet ruohovartiset kasvit elpyvät nopeasti sateiden jälkeen, mutta kuivuudesta pahimmin kärsineiden puuvartisten selviämisestä ei ole varmuutta ennen seuraavaa kevättä.

”Keväästä jatkunut helle ja kuivuus aiheuttavat kasvillisuudelle jonkinlaisia vaurioita ja tuhoja. Niiden suuruudesta ei vielä ole käsitystä, ja vaikka sää muuttuisi vielä sateiseksi ja viileämmäksi, niin niiltä ei kokonaan vältytä”, sanoo kaupunkiympäristön puuasiantuntija Juha Raisio. Luvassa on siis puiden lehtien ruskettumisen kannalta aikainen syksy.

Puuasiantuntijan vinkit kotipihoille

  • Ennakointi on paras lääke: nuorten arvokasvien kastelu kannattaa vielä, sillä aivan pieni sademäärä ei auta vähällä vedellä olleita kasveja toipumaan.
  • Pienet vastaistutetut puuntaimet ja pensaat hyötyvät lisävedestä eniten.
  • Ruohovartisia kasveja voi auttaa pelkkä suihkuttelu nestejännityksen palauttamiseksi.
  • Kookkaiden puiden ja vanhojen pensaiden juuristo on levinnyt laajalle alueelle, joten kastelu kannattaa suunnata koko latvuksen alle. Mutta suuria puita ei yleensä kastella kuin poikkeustapauksissa, kun haluaa ehdottomasti varmistaa pihan arvopuun hyvinvoinnin. Iso puu tarvitsee satoja litroja vettä päivässä, mutta sekin voi hyötyä jo 100-150 litran hiljakseen valutetusta vesimäärästä, joka pitää sen hienojuuriston virkeänä myös pinnan tuntumassa.
  • Kastelu kannattaa tehdä vasta myöhään illalla tai yöaikaan, jolloin haihtuminen on vähäisintä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

puuasiantuntija Juha Raisio, kaupunkiympäristön toimiala p. (09) 310 38431

Kuvat

Vaahteroita Viikinkaarella.
Vaahteroita Viikinkaarella.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 2244, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 1691http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnitteluun, rakentamiseen, ylläpitoon ja valvontaan liittyvistä palveluista. Toimiala aloitti 1.6.2017, jolloin Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto, rakennusvirasto, rakennusvalvontavirasto, kiinteistövirasto, ympäristökeskus, asuntotuotantotoimisto ja Helsingin tukkutori yhdistivät toimintansa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 15.2.201915.2.2019 16:34:22Tiedote

Kokouksen päätöstiedote on luettavissa osoitteessa: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkiymparistolautakunnan_ymparisto-_ja_lupajao/Suomi/Paatostiedote/2019/Kymp_2019-02-15_Ylja_3_Pt/index.html Jaosto kokoontuu seuraavan kerran 1.3.2019 Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme