Jyväskylän yliopisto

Kuka saa olla nörtti?

Jaa

Aiemmin ”nörttimäisinä” pidetyt harrastukset ja mediatuotteet ovat uudella vuosituhannella saavuttaneet jatkuvasti laajempaa suosiota maailmanlaajuisesti. Siksi myös poliittiset kiistat ja rajanvedot ovat heijastuneet niihin entistä voimakkaammin. Vielä 1900-luvun lopulla ”nörtti” oli haukkumasana, mutta nyt kiistellään siitä, kuka saa kutsua itseään todelliseksi nörtiksi.

Star Wars -elokuvista tuttuja droideja Ghentin Comic Conissa Belgiassa 2017. Kuva: Essi Varis.
Star Wars -elokuvista tuttuja droideja Ghentin Comic Conissa Belgiassa 2017. Kuva: Essi Varis.

Nörttikulttuurin valtavirtaistuminen on särkenyt harhan sen yhtenäisyydestä. Ilmiöstä kertoo tuore tutkimusartikkeli Lähikuva-lehden uudessa tuplanumerossa (3–4/2020). Tekstin takana ovat Jyväskylän yliopiston musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen pelitutkija FT Jonne Arjoranta, sarjakuvatutkijat FT Katja Kontturi ja FT Essi Varis sekä fanitutkija FM Tanja Välisalo. Erikoisnumero käsittelee kokonaisuudessaan politiikan ja populaarikulttuurin ajankohtaisia risteymäkohtia.

Artikkelissa tarkastellaan erityisesti videopelikulttuuria, supersankarisarjakuvia ja tieteisfiktiota, joita on pitkään pidetty nuorten, valkoisten, korkeasti koulutettujen heteromiesten harrastuksina. Suuret Hollywood-elokuvat ja älypuhelimet ovat kuitenkin tehneet Marvel-sankarit, Star Wars -universumin ja digitaaliset pelit kaikille tutuiksi. Kasvava suosio on tuonut mukanaan uusia faneja ja tekijöitä, jotka edustavat laajasti eri sukupuolia ja kulttuuritaustoja.

Naisfanien näkyvyyskamppailu ja vihapuhe

– ”Nörttimäisillä” ilmiöillä on aina ollut innokkaita vähemmistöjä edustavia faneja, artikkeli muistuttaa. Nörttikulttuurin valtavirtaistuminen on paljastanut, kuinka näkymättömiä nämä vähemmistöt ovat olleet valkoiseksi ja miehiseksi leimatun alakulttuurin sisällä. Käytännössä tämä näkyy siinä, miten esimerkiksi uusiin Marvel-sarjakuviin ja Star Wars -elokuviin on tietoisesti haluttu tuoda enemmän naishahmoja ja etnisiä vähemmistöjä edustavia sankareita.

Käänne on herättänyt vihaistakin vastustusta sekä kaipuuta vanhaan monissa ”nörtin” stereotyyppiin sopivissa faneissa, siis valkoisissa miehissä. Pahimmillaan muutosvastarinta on näkynyt vihapuheena ja sosiaalisessa mediassa järjestettyinä häirintäkamppanjoina, joiden kohteeksi ovat joutuneet erityisesti naiskriitikot, -kirjoittajat ja -näyttelijät.

Vihakampanjoista tunnetuin on vuonna 2014 alkanut, videopeleihin keskittynyt Gamergate. Myöhemmin siitä otti mallia sarjakuvakentän muutoksia vastustava Comicsgate. Molemmat kampanjat ovat onnistuneet tekemään videopeli- ja sarjakuvakulttuureissa piilleen naisvihamielisyyden vain entistä näkyvämmäksi. Samalla ne kertovat nörttikulttuurin aiempaa selvemmästä pirstaloitumisesta.

Lisätietoja

FT Katja Kontturi, Jyväskylän yliopisto, Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos/ Monikielisen akateemisen viestinnän keskus
katja.j.kontturi@jyu.fi; +358 50 347 3448

Julkaisun tiedot

Arjoranta, Jonne, Katja Kontturi, Essi Varis ja Tanja Välisalo (2020) ”Nörttikulttuurin identiteettikriisi. Gamergate, Comicsgate ja Star Wars poliittisten kiistojen näyttämöinä”. Lähikuva. Audiovisuaalisen Kulttuurin Tieteellinen Julkaisu 33: 3–4, 92–111. URL: https://journal.fi/lahikuva/article/view/100442

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Star Wars -elokuvista tuttuja droideja Ghentin Comic Conissa Belgiassa 2017. Kuva: Essi Varis.
Star Wars -elokuvista tuttuja droideja Ghentin Comic Conissa Belgiassa 2017. Kuva: Essi Varis.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme