Kuka saa olla nörtti?
Aiemmin ”nörttimäisinä” pidetyt harrastukset ja mediatuotteet ovat uudella vuosituhannella saavuttaneet jatkuvasti laajempaa suosiota maailmanlaajuisesti. Siksi myös poliittiset kiistat ja rajanvedot ovat heijastuneet niihin entistä voimakkaammin. Vielä 1900-luvun lopulla ”nörtti” oli haukkumasana, mutta nyt kiistellään siitä, kuka saa kutsua itseään todelliseksi nörtiksi.

Nörttikulttuurin valtavirtaistuminen on särkenyt harhan sen yhtenäisyydestä. Ilmiöstä kertoo tuore tutkimusartikkeli Lähikuva-lehden uudessa tuplanumerossa (3–4/2020). Tekstin takana ovat Jyväskylän yliopiston musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen pelitutkija FT Jonne Arjoranta, sarjakuvatutkijat FT Katja Kontturi ja FT Essi Varis sekä fanitutkija FM Tanja Välisalo. Erikoisnumero käsittelee kokonaisuudessaan politiikan ja populaarikulttuurin ajankohtaisia risteymäkohtia.
Artikkelissa tarkastellaan erityisesti videopelikulttuuria, supersankarisarjakuvia ja tieteisfiktiota, joita on pitkään pidetty nuorten, valkoisten, korkeasti koulutettujen heteromiesten harrastuksina. Suuret Hollywood-elokuvat ja älypuhelimet ovat kuitenkin tehneet Marvel-sankarit, Star Wars -universumin ja digitaaliset pelit kaikille tutuiksi. Kasvava suosio on tuonut mukanaan uusia faneja ja tekijöitä, jotka edustavat laajasti eri sukupuolia ja kulttuuritaustoja.
Naisfanien näkyvyyskamppailu ja vihapuhe
– ”Nörttimäisillä” ilmiöillä on aina ollut innokkaita vähemmistöjä edustavia faneja, artikkeli muistuttaa. Nörttikulttuurin valtavirtaistuminen on paljastanut, kuinka näkymättömiä nämä vähemmistöt ovat olleet valkoiseksi ja miehiseksi leimatun alakulttuurin sisällä. Käytännössä tämä näkyy siinä, miten esimerkiksi uusiin Marvel-sarjakuviin ja Star Wars -elokuviin on tietoisesti haluttu tuoda enemmän naishahmoja ja etnisiä vähemmistöjä edustavia sankareita.
Käänne on herättänyt vihaistakin vastustusta sekä kaipuuta vanhaan monissa ”nörtin” stereotyyppiin sopivissa faneissa, siis valkoisissa miehissä. Pahimmillaan muutosvastarinta on näkynyt vihapuheena ja sosiaalisessa mediassa järjestettyinä häirintäkamppanjoina, joiden kohteeksi ovat joutuneet erityisesti naiskriitikot, -kirjoittajat ja -näyttelijät.
Vihakampanjoista tunnetuin on vuonna 2014 alkanut, videopeleihin keskittynyt Gamergate. Myöhemmin siitä otti mallia sarjakuvakentän muutoksia vastustava Comicsgate. Molemmat kampanjat ovat onnistuneet tekemään videopeli- ja sarjakuvakulttuureissa piilleen naisvihamielisyyden vain entistä näkyvämmäksi. Samalla ne kertovat nörttikulttuurin aiempaa selvemmästä pirstaloitumisesta.
Lisätietoja
FT Katja Kontturi, Jyväskylän yliopisto, Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos/ Monikielisen akateemisen viestinnän keskus
katja.j.kontturi@jyu.fi; +358 50 347 3448
Julkaisun tiedot
Arjoranta, Jonne, Katja Kontturi, Essi Varis ja Tanja Välisalo (2020) ”Nörttikulttuurin identiteettikriisi. Gamergate, Comicsgate ja Star Wars poliittisten kiistojen näyttämöinä”. Lähikuva. Audiovisuaalisen Kulttuurin Tieteellinen Julkaisu 33: 3–4, 92–111. URL: https://journal.fi/lahikuva/article/view/100442
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anitta KananenViestinnän asiantuntija
Puh:+358 40 8461395anitta.kananen@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston englanninkielisten ohjelmien hakijamäärä jatkoi kasvua21.1.2021 10:52:15 EET | Tiedote
Syksyllä 2021 alkavat Jyväskylän yliopiston englanninkieliset maisteriohjelmat houkuttelivat jälleen ennätysmäärän kansainvälisiä ja kotimaisia hakijoita.
Tietotekniikan professori Lauri Kettusta kiehtoo informaatioteknologian, matematiikan ja tekniikan yhdistäminen21.1.2021 08:53:52 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsunut TkT Lauri Kettusen tietotekniikan (laskennallinen tiede ja teknologiset sovellutukset) professoriksi 1.1.2021 alkaen informaatioteknologian tiedekuntaan.
Kuinka sinä osallistut tieteentekoon? Osallistu kyselytutkimukseen20.1.2021 14:30:00 EET | Tiedote
Tiede on liian tärkeää jätettäväksi vain tutkijoille. Kansalaistiede lisää tieteen avoimuutta sekä luo mahdollisuuksia vastuulliseen tutkimus- ja innovaatiotoimintaan. Nyt tutkijat kuuluttavat kansalaistieteen tekijöitä vastaamaan kyselyyn, jossa tarkastelun kohteena on kansalaistiede itsessään.
Tutkinnot 2020: Ennätysmäärä tutkintoja poikkeusvuonna20.1.2021 09:31:19 EET | Tiedote
Jyväskylän yliopisto ylitti kirkkaasti tutkintotavoitteensa, sillä yliopistosta valmistui vuonna 2020 yhteensä 3428 tutkintoa: 1843 maisteria, 1407 kandidaattia sekä 173 tohtoria. Poikkeusvuotta 2008 lukuun ottamatta tämä on suurin määrä tutkintoja yliopistossa. Edellisvuonna tutkintoja valmistui 2951.
Kaappi-imettäjiä vai imetysaktivisteja? – Yli vuoden jatkuva imetys äitien kokemuksissa ja mediateksteissä19.1.2021 12:24:07 EET | Tiedote
Imetyksen sopivaan pituuteen liittyy vahvoja kulttuurisia määrittelyjä. Tutkimustietoa siitä, miten yli vuoden lastaan imettäneet äidit asian kokevat on kuitenkin vähän.
Yliopiston tutkimusprofiili vahvistuu – JYU menestyi profilointirahoitushaussa14.1.2021 11:36:59 EET | Tiedote
Suomen Akatemia on myöntänyt Jyväskylän yliopistolle 5,68 miljoonaa euroa vuosille 2021-2026 keskeisten tutkimusalojen kehittämiseen.
Kutsu tiedotusvälineille: Nuorten taloutta ja tulevaisuutta käsittelevä webinaari 15.1. alkaen klo 1014.1.2021 11:18:43 EET | Tiedote
Monitieteinen tutkimushanke DigiConsumers etsii ratkaisuja nuorten talousosaamisen, kulutustaitojen ja toimeentulon parantamiseen. Hanke haluaa kuntavaalikeväänä nostaa nuorten talouden ja tulevaisuuden haasteet poliittiseen keskusteluun. Paneelissa kuuden suurimman puolueen edustajat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme