Kuka saa vaikuttaa tulevaisuuteen? Diakonissalaitokselta uusi tapa lisätä tulevaisuusvaltaa Suomessa

Diakonissalaitoksen 21 toimipistettä Helsingistä Rovaniemelle muuttuivat alkuvuodesta Ilmiöasemiksi, joiden tulevaisuuskeskusteluissa kerättiin signaaleja, eli merkkejä ja viestejä niiltä, jotka harvoin pääsevät tulevaisuuskeskustelussa ääneen. Yhteensä pilotissa oli mukana lähes 200 keskustelijaa, joista 135 oli Diakonissalaitoksen asiakkaita tai muuten toiminnassa mukana olevia. Monelle keskusteluun osallistuneelle tilanne itsessään synnytti tärkeän kohtaamisen ja osallistumisen tunteen.
”Keskusteluissa kävi ilmi, että osalle ihmisistä tulevaisuuden miettiminen oman elämän tai yhteiskunnan näkökulmasta tuntui lähtökohtaisesti vaikealta raskaiden haasteiden vuoksi. Osalle tulevaisuus on yhden päivän pituinen kerrallaan”, sanoo Diakonissalaitoksen yleishyödyllisen toiminnan johtaja Maija Hyle.
”Näidenkin ihmisten näkökulmat tulevaisuuteen ovat kuitenkin arvokkaita ääniä tulevaisuuskeskustelussa. Jatkossa yhä suuremmalla joukolla suomalaisia on oltava oikeus ja mahdollisuus osallistua omaa tulevaisuuttaan koskevaan keskusteluun”, Maija Hyle jatkaa.
Tulevaisuudesta käytävään keskusteluun osallistuminen on vaikeaa muille kuin asiantuntijoille: pelkästään käytetty kieli on vaikeaa, eikä matalan kynnyksen osallistumisen foorumeita ole olemassa.
”Diakonissalaitos tekee Ilmiöasemillaan kansainvälisestikin ottaen pioneerityötä: haavoittuvassa asemassa olevia ryhmiä ei juurikaan ole otettu mukaan tulevaisuuskeskusteluun aiemmin”, sanoo tulevaisuuskeskustelujen tulkintaan ja analysointiin osallistunut tutkimusjohtaja Elina Kiiski-Kataja Ellun Kanoilta.
Tulkinnoissa korostuvat esimerkiksi yhteisöjen tarve, keskiluokkanormin ongelmallisuus sekä hyvinvointivaltion rapautuminen
Ilmiöasemien tulevaisuuskeskusteluista nousi monia yhteiskunnallisesti tärkeitä huomioita, jotka koottiin seitsemäksi tulkinnaksi tulevaisuudesta:
- Hyvinvointivaltion, kilpailuyhteiskunnan ja ihmisen välissä on yhteisöjen kokoinen tyhjiö. Läpi eri ryhmien signaaleissa näkyi pohdinta yksinäisyydestä ja yhteisöjen tärkeydestä. Aineiston perusteella tulevaisuuden tärkeäksi kysymykseksi nousee, miten rakennamme tulevaisuudessa yhteisöjä, joihin jokaisella on mahdollisuus kuulua.
- Sote-alan vetovoima, palkkaus ja laatu ovat tulevaisuuden polttavimpia kysymyksiä Suomessa. Sote-alan kriisi ja meneillään olevat muutokset näkyvät hyvin konkreettisesti haavoittuvassa asemassa olevien keskustelijoiden elämässä, ja siksi asia nostettiin yhdeksi suomalaisen yhteiskunnan keskeisimmistä kehityskohteista. Huoli sote-palveluiden laadusta ja henkilökunnan määrästä oli keskusteluissa suuri.
- Hyvinvointivaltion rapautuminen tuntuu elämän ytimissä. Hyvinvointiyhteiskunnan rapautuminen näkyy haavoittuvassa asemassa olevien ihmisten elämässä raadollisimmin hoidon- ja avunsaannin vaikeuksina. Myös ihmisten kohtaamattomuus, pysyvyyden puute sekä luukulta toiselle pompottelu nousivat useissa keskusteluissa esillä.
- Keskiluokkanormi määrittää suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden kehittämistä. Eri ryhmien signaaleissa tuli esiin voimakkaasti se, kuinka vahvasti suomalaista yhteiskuntaa ja ajan henkeä leimaavat keskiluokkaiset arvot, ongelmat ja tavoitteet. Nämä näkyvät siinä, miten esimerkiksi hyvinvointipalvelujen kehitys koetaan, millaisia asioita julkiseen keskusteluun nousee ja millaisena nähdään hyvä elämä. Erityisesti nuoria pohditutti keskiluokkanormista poikkeamisen aikaansaama vahva epäonnistumisen kokemus. ”Voisiko elämä itsessään olla arvokasta?”, nuoret kysyivät.
- Perhe olisi paras tulevaisuuden turva – oli se itse valittu, perinteinen tai jotain siltä väliltä. Tulevaisuuskeskusteluissa perhe näkyi monessa roolissa. Perhe, oli se sitten perinteinen tai itse valittu, toi iloa, merkitystä ja turvallisuutta, vaikka useinkaan tilanne ei ollut ongelmaton. Kukaan ei kuitenkaan pärjää yksin ja siksi on tärkeää ymmärtää, että jokainen tarvitsee läheisiä ihmisiä, yhteisöjä ja ystäviä, joista muodostuu elämään tarvittavaa turvaa. Olennaista ei ole se, ovatko lähisuhteet normien mukaisia, vaan että läheisiä on.
- Maahanmuutto ja moninainen Suomi on jo monen arkea – uhkaako päättäjiä syrjäytyminen? Signaaleissa näkyivät myös maahanmuuttoon liittyvät aiheet. Päällimmäisenä näissä ei ollut lainkaan rasismi tai huoli, vaan hyvin käytännönläheinen realismi. Tyypillistä keskusteluille oli se, että maahanmuutto nähtiin jo osana omaa arkea ja elämää Suomessa. Omissa naapurustoissa asuu maahantulijoita, he ovat luokkakavereita tai hoitajia. Keskusteluissa pohdittiin, ymmärtävätkö päättäjät tavallista arkea ja siihen liittyviä asioita, tavallista elämää, jossa yhteistä arkea muualta tulleiden kanssa rakennetaan.
- Osalla keskustelijoista on vahvaa tulevaisuususkoa – mitä voisimme oppia heiltä? Tulevaisuuskeskusteluista nousi esiin mielenkiintoinen havainto erityisen optimistisesti tulevaisuuteen suhtautuvista ryhmistä. Näitä olivat Suomessa kehitysvammaiset, autismikirjoon kuuluvat ihmiset, vaikeavammaiset ja maailmalla Diakonissalaitoksen kansainvälisissä projekteissa mukana olevat valko-venäläiset romanit ja Somalimaassa toimiva Tulevaisuuden rakentajat -ryhmä. Näiden kaikkien ryhmien tulevaisuusnäkemykset olivat erityisen positiivisia ja he kokivat vahvaa uskoa tulevaisuuteen ja uskoivat myös mahdollisuuksiinsa vaikuttaa siihen. Kuitenkin kaikki ryhmät toivat esiin asioita jotka saivat katsomaan tulevaan; toivo, läheiset, säällinen toimeentulo, merkityksellinen työ ja arkipäivän tavalliset asiat. Kaikki tämä on tärkeää ja tuo uskoa tulevaan.
Ilmiöasema-tulevaisuuskeskustelut olivat pilotti, jonka jälkeen Diakonissalaitos jatkaa tulevaisuusvallan laajentamista madaltamalla osallistumisen esteitä esimerkiksi kehittämällä keskustelumateriaaleja, sekä kutsumalla sidosryhmiään mukaan tulevaisuusvallan laajennustalkoisiin. Nyt kerättyjä keskustelujen yhteenvetoja ja tulkintoja käytetään paitsi Diakonissalaitoksen oman toiminnan kehittämisessä, myös esimerkiksi valtiovarainministeriön Avoin hallinto -toimintaohjelman työssä.
************************************************
Kutsu julkistustilaisuuteen 12.4. klo 14:
Uutta ääntä tulevaisuuskeskusteluun – Diakonissalaitoksen Ilmiöasemien signaalien julkistus 12.4.
*************************************************
Ilmiöasemien signaalit tulevaisuudesta -raportti tiedotteen liitteenä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jenni SarolahtiViestintäpäällikkö
Diakonissalaitoksen yleishyödyllinen toiminta (mm. nuoret, etsivä katutyö, paperittomat, kidutettujen kuntoutus, Itä-Euroopan liikkuva väestö, kansalaistoiminta)
Kuvat

Liitteet
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonissalaitos on 155-vuotias säätiö, joka tekee rohkeasti työtä ihmisarvoisen elämän puolesta. Säätiö tarjoaa yhdessä siihen kuuluvan Rinnekodit-palveluliiketoiminnan kanssa vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden arkea. Diakonissalaitos työllistää valtakunnallisesti 3200 henkilöä. Säätiö on yhteiskunnallinen yritys ja kannattava liiketoiminta on väline paremman ja oikeudenmukaisemman yhteiskunnan rakentamiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos
Luonto kuuluu kaikille - esteetön luontopolku avautuu Espoon Lakistoon5.6.2023 07:45:00 EEST | Tiedote
Diakonissalaitos rakentaa yhteistyössä kumppaneidensa kanssa esteettömän luontopolun Espoon luonnonkauniiseen Lakistoon. Kesäkuun 15. päivä avautuva Korennon kierros -reitti on 610 metriä pitkä. Kaikille avoin luontopolku päättyy upeaan kotaan ja nuotiopaikkaan.
Mediakutsu 7.6. kello 15.30: Ukrainan sota, jälleenrakennus ja ihmisoikeudet -keskustelu Ukrainan ihmisoikeusvaltuutetun kanssa31.5.2023 12:55:41 EEST | Kutsu
Aika: Keskiviikkona 7.6. kello 15.30-17 Paikka: Eduskunnan Kansalaisinfo, Pikkuparlamentti, Arkadiankatu 3, Helsinki Tilaisuuden jälkeen median edustajilla on mahdollisuus haastatella keskustelun osallistujia klo 17-18 Venäjän hyökkäys Ukrainaan on heikentänyt maan ihmisoikeustilannetta monin tavoin. Venäläisten sotarikokset, lapsikaappaukset ja vähemmistöihin kuuluvien pakolaisten huono kohtelu ovat näkyvimpiä ihmisoikeusloukkauksia. Sota vaikuttaa myös miljoonien ihmisten perusoikeuksien toteutumiseen, kun oikeus asuntoon, koulutukseen tai toimeentuloon vaarantuu. Rauhan lopulta koittaessa jälleenrakennus ja EU:n jäsenyyden hakeminen tuovat uusia mahdollisuuksia vahvistaa oikeusvaltiota ja kehittää Ukrainan hallintoa myös vähemmistöjen oikeuksia paremmin huomioivaksi. Miten ihmisoikeuksien toteutuminen varmistetaan Ukrainassa sodan aikana ja sen jälkeen? Miten Suomi ja kansainvälinen yhteisö voivat tukea etenkin vähemmistöjen ihmisoikeuksien toteutumista ja oikeusvaltion kehittämistä
Diakonissalaitoksen Kummiperhetoiminta alkamassa Tampereella29.5.2023 09:00:00 EEST | Tiedote
Diakonissalaitoksen kummitoiminnassa alaikäinen pakolaistaustainen nuori saa suomalaisen kummiperheen. Helsingissä vuonna 2016 alkanut kummiperhetoiminta laajenee Tampereelle. Kummiperhettä tarvitsevia nuoria on paljon, nyt tarvittaisiin perheitä mukaan.
Euroopan syrjityimmälle vähemmistölle oikeus juomaveteen ei ole itsestäänselvyys - Palkittu romanifeministi Carmen Gheorghe puhujana Maailma kylässä -festivaalilla 28.5.25.5.2023 07:22:05 EEST | Tiedote
Uraauurtavasta työstään International Women of Courage -palkinnolla palkittu romanifeministi, aktivisti ja tutkija Carmen Gheorghe kertoo keynote-puheenvuorossaan romaninaisten aktivismin haasteista ja onnistumisista. Diakonissalaitoksen tukema yhteisötyö romanikylissä on auttanut hiljaa köyhyydessä ja syrjittyinä eläneitä naisia puolustamaan oikeuksiaan.
Diakonissalaitoksen vastuullisuusraportti 2022 - Vastuullisuutta läpi organisaation15.5.2023 10:30:34 EEST | Tiedote
Vastuullisuus on kiinteä osa yli 155-vuotiaan Diakonissalaitoksen toimintaa ja strategiaa. Se lähtee arvoistamme ja toimintamme tarkoituksesta pitää huolta heikoimmassa asemassa olevista ihmisistä. Vuonna 2022 toimintaympäristömme nopea muutos korosti Diakonissalaitoksen yhteiskunnallista tehtävää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme