SPR Veripalvelu

Kuljetusaikataulut luovat haasteita Pohjois-Suomen verenluovutustilaisuuksiin

Jaa
TIEDOTE 19.10.2017

Miksi Pohjois-Suomessa ei voi luovuttaa verta ilta-aikaan? Moni harmittelee sitä, että tiettyjen paikkakuntien verenluovutustilaisuudet loppuvat pohjoisemmassa Suomessa tätä nykyä jo iltapäivällä, kun työssäkäyvät vasta lopettelevat töitään. Lue lisää aikataulumuutoksen taustoista ja veren matkasta luovuttajalta potilaalle.

Jotta sairaalat saavat riittävästi verta potilaiden hoitoon, on erittäin tärkeää, että verenluovutustilaisuuksissa eri puolilla maata saadaan joka arkipäivä kerättyä riittävä määrä veripusseja. Pohjois-Suomessa haasteita tuo maantiede, sillä luovutettu veri on tuoretuote, joka tulee saada mahdollisimman nopeasti Helsingin Veripalvelukeskukseen prosessoitavaksi.

Oulun seudun liikkuvan veripalvelun tilaisuuksien aikatauluja jouduttiin viime keväänä aikaistamaan, kun joka arki-ilta kulkenut postilento lopetettiin. Rahti muuttui maakuljetukseksi, mikä tarkoittaa sitä, että linja-auto kuljettaa Pohjois-Suomessa luovutetun veren yön aikana Helsinkiin jatkokäsiteltäväksi.

Luovuttajia on riittänyt kiitettävästi

- Tämä logistiikkamuutos on niin meille kuin verenluovuttajille haaste, sillä se tarkoittaa sitä, että pidempien etäisyyksien päässä pidettävät tilaisuudet tulee lopettaa jo klo 15-16. Onneksi lyhyempienkin aukioloaikojen puitteissa meillä on riittänyt toistaiseksi luovuttajia, siitä iso kiitos kaikille jotka ovat päässeet paikalle, sanoo Suomen Punaisen Ristin Veripalvelun alue-esimies Mervi Näyhä.

Näyhä kertoo kuulleensa, että osa työnantajista on suopeita käden ojentamiselle myös työajalla.

- Työpaikoille meillä ei valitettavasti ole resursseja mennä, mutta jotkut työnantajat toteuttavat hienosti yhteiskuntavastuuta mahdollistamalla verenluovutuksessa käynnin keskellä työpäivää. Tämä on meille erittäin positiivinen viesti, Näyhä kiittelee.

O- negatiivisesta hätäverestä jatkuva tarve

SPR Veripalvelu kiertää joka arkipäivä eri puolilla Suomea, ja jokaiselle verenluovutustilaisuudelle on veripussitavoite, joka vastaa sairaaloiden kulloistakin tarvetta. Sen vuoksi jokaisesta tilaisuudesta on tärkeää saada riittävä määrä luovutuksia. Kaiken kaikkiaan Suomessa tarvitaan noin 800 verenluovuttajaa joka arkipäivä.

- Kutsumme ihmisiä liikkuvan veripalvelun tilaisuuksiin tekstiviesteillä, korteilla, sähköpostitse ja toisinaan myös soittamalla. Erityisesti O-negatiivisen veriryhmän luovuttajia saatamme tavoitella ajoittain hyvinkin tiheästi, sillä heitä on vain vähän, mutta kyseinen veri käy kaikille. Sitä käytetäänkin hätäverenä silloin, kun veriryhmästä ei ole varmuutta eikä sitä ole aikaa selvittää, Näyhä kertoo.

Toisaalta O-negatiiviselle potilaalle itselleen käy vain oma veriryhmä, ja jopa yksittäinen tällainen potilas voi lisätä O-negatiivisen veriryhmän tarvetta rajustikin.

Tulevat verenluovutustilaisuudet paikkakunnallasi voit tarkistaa Veripalvelun verkkosivuilta tai Hengenpelastajan mobiilisovelluksesta. Omaa veriryhmää ei tarvitse tietää ennen verenluovutusta. Mobiilisovellukseen voi laittaa maksuttoman muistutuspalvelun, joka hälyttää seuraavasta mahdollisesta luovutuspäivästä tai verenluovutustilaisuudesta.

Ennen jokaista verenluovutusta tarkistathan alustavan soveltuvuutesi osoitteessa sovinkoluovuttajaksi.fi.


Lisätietoja:
Alue-esimies Mervi Näyhä, Suomen Punainen Risti, Veripalvelu, Oulu, p. 029 300 1752, mervi.nayha(at)veripalvelu.fi

Kuka voi luovuttaa?

Suurin osa suomalaisista voi luovuttaa verta. Yleisimmin käytetyt lääkkeet kuten verenpaine-, kolesteroli- ja lievät masennuslääkkeet eivät lääkkeinä estä verenluovutusta. Verenluovuttajan tulee olla terve, 18–70-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan tulee olla alle 60-vuotias. 66 vuotta täyttänyt henkilö voi luovuttaa verta, jos edellisestä verenluovutuksesta on alle kaksi vuotta. Miehet voivat luovuttaa verta 61 ja naiset 91 vuorokauden välein.

Hemoglobiiniarvo mitataan aina ennen luovutusta ja sen tulee olla miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l. Verenluovuttajan tulee todistaa henkilöllisyytensä virallisella henkilötodistuksella.

Vuosittain arviolta 50 000 potilasta saa Suomessa hoitoa verivalmisteilla. Verivalmisteita tarvitaan muun muassa leikkaus- ja syöpäpotilaiden hoidossa, onnettomuuksien uhreille sekä keskosvauvoille.


Veripalvelutoimistot: Espoo Kauppakeskus Iso Omena, Suomenlahdentie 1, p. 029 300 1040 • Helsinki Sanomatalo, Töölönlahdenkatu 2, p. 029 300 1030 • Helsinki Kivihaka, Kivihaantie 7, p. 029 300 1020 • Jyväskylä Kalevankatu 8, p. 029 300 1220 • Kuopio Sektori, Puijonkatu 23, p. 029 300 1170 • Lahti Trio, Kauppakatu 10, p. 029 300 1240 • Oulu Isokatu 32 C, p. 029 300 1110 • Seinäjoki Kauppakatu 26, p. 029 300 1190 • Tampere Rautatienkatu 21 B, p. 029 300 1130 • Turku Yliopistonkatu 16 C, p. 029 300 1140

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

SPR Veripalvelu
SPR Veripalvelu
Härkälenkki 13
01730 VANTAA

029 300 1010https://www.veripalvelu.fi
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 66 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye