Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Kulttuuri- ja kirjastojaosto päätti vuoden 2022 suurimmista avustuksista sekä 1,3 miljoonan euron avustushaun avaamisesta iäkkäiden ihmisten kulttuuritoimintaan

Jaa

Jaosto päätti kokouksessaan 7.12.2021 muun muassa yli 50 000 euron taide- ja kulttuuriavustuksista, taiteen perusopetuksen toimijoiden toiminta-avustuksista, laitosavustuksista ja monivuotisista toiminta-avustuksista. Lisäksi kulttuuri- ja kirjastojaosto teki päätöksen 1,3 miljoonan euron avustushaun avaamisesta iäkkäiden ihmisten kulttuuritoimintaan.

Toiminta-avustusten myöntämisen yhteydessä tarkasteltiin valtionosuuden piiriin 1.1.2022 nousevien toimintayksiköiden kuntarahoituksen tasoa. Vuoden alussa voimaantulevan uuden esittävän taiteen edistämistä koskevan lain  myötä kaikkien valtionosuuden piiriin halunneiden toimintayksiköiden tuli hakea järjestelmään uudelleen. Esittävien taiteiden valtionosuuslautakunta ja Opetus- ja kulttuuriministeriö tarkastelivat toimijoiden valtionosuuskelpoisuutta ja tarkastelussa kiinnitettiin huomiota muun muassa kunnan rahoituksen tasoon. Tästä syystä myös Helsingin kaupungin maksamien toiminta-avustusten valmistelussa tehtiin tarkempaa toimijoiden rahoitusrakenteen 
vertailua. 
 

“Tässä vaiheessa tavoitteena on, että toimintayksiköiden kuntarahoituksen taso tulisi olemaan vähintään 15 %. Tavoitteena on toimijoiden tasapuolinen kohtelu ja vertailu talouden tunnuslukujen perusteella”, kulttuurin edistämisen päällikkö Veikko Kunnas toteaa 

Valtionosuusjärjestelmän lähtökohtana on, että rahoitus toteutuisi tasasuhteissa valtion, kunnan ja toimintayksikön omarahoituksen osalta.  

Myös muiden toiminta-avustusten tasoa tarkistettiin ja muutamia uusia toimijoita nousi toiminta-avustusten piiriin. Taiteen perusopetuksen kohdalla vuoden 2022 toiminta-avustuksiin tehtiin maltillisia muutoksia, joilla vahvistetaan suurimpien tanssi-, teatteri-, kuva- ja mediataide- sekä sanataiteen toimijoiden toimintaedellytyksiä. 

Uusi 1,3 miljoonan euron avustuskokonaisuus iäkkäiden ihmisten kulttuuritoimintaan  

Ensimmäistä kertaa keväällä 2021 jaossa ollut avustusmääräraha ikäihmisten kulttuuritoimintaan saa jatkoa, sillä kulttuuri- ja kirjastojaosto päätti kokouksessaan myös 1,3 miljoonan euron avustushaun avaamisesta tammikuussa 2022.  Olen iloinen, että tällainen avustus voidaan laittaa jälleen haettavaksi. Se auttaa iäkkäitä henkilöitä saavuttamaan kulttuuripalveluita ja tuo mielekästä sisältöä monen arkeen”, toteaa kulttuuri- ja kirjastojaoston puheenjohtaja Sirpa Asko-Seljavaara.    
 
Avustuksen tavoitteena on lisätä kulttuurin saavutettavuutta ja tukea iäkkäiden ihmisten hyvinvointia. Fokuksessa ovat erityisesti kotona asuvat ikääntyneet, joiden osallistumismahdollisuuksia kulttuuritoimintaan halutaan parantaa. Avustus rahoitetaan Helsingin kaupungin käyttöön tulevalla perintörahalla. Avustuksen hakuaika on 10.1.–11.2.2022.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot/toiminta-avustukset:

Salla Mistola
erityissuunnuttelija
puh. 310 35771
salla.mistola@hel.fi

Lisätiedot/ikäihmisten kulttuuritoiminta:

Sara Kuusi
erityissuunnittelija
puh. 310 32204
sara.kuusi@hel.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

In the exhibition Between Objects, Estonian artists present their interpretations of works from HAM’s collection27.1.2022 09:31:24 EET | Press release

The exhibition Between Objects presents artworks acquired for HAM’s collection over the past 10 years, in dialogue with artworks by contemporary artists from Estonia. The exhibition is based on a gamified method developed by Curator Denis Maksimov where he has invited five Estonian artists to each respond to a work from the HAM collection by choosing an existing artwork of their own to be exhibited alongside the collection piece.

Utställningen Föremål emellan presenterar estniska konstnärers tolkningar av HAM:s samlingsverk27.1.2022 09:24:18 EET | Tiedote

I utställningen Föremål emellan presenteras verk som skaffats till HAM:s samling under de senaste tio åren i en dialog med estniska nutidskonstnärers verk. Utställningen grundar sig på kuratorn Denis Maksimovs spelifierade metod. Maksimov har bjudit in fem konstnärer från Estland för att reagera på HAM:s samlingsverk genom att välja ett motpar från sin egen produktion som ska ställas ut tillsammans med verket.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme