Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 16.11.

Jaa

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan seuraavan kokouksen esityslista on julkaistu. Esityslistalla on muun muassa HAM Helsingin taidemuseosäätiön perustaminen.

Kokouksen esityslista, tiedot lautakunnan jäsenistä ja aiempien kokousten päätösasiakirjat löytyvät Helsingin kaupungin verkkosivulta: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kulttuuri-ja-vapaa-aika-poytakirjat 

16.11. esityslistalla muun muassa:

Asia 4: Pihlajasaaren vesireittiliikenteen hankkiminen
Esityksenä on, että lautakunta päättäisi hankkia Pihlajasaaren vesireittiliikenteen vuosiksi 2022–2025 JT-Line Oy:ltä


Asia 7: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan esitys kaupunginhallitukselle HAM Helsingin taidemuseosäätiön sr perustamiseksi
Esityksenä on, että lautakunta esittäisi kaupunginhallitukselle HAM Helsingin taidemuseosäätiön perustamista, siten että:

- Kaupunginhallitus hyväksyy HAM Helsingin taidemuseosäätiö sr:n perustamisen liitteinä 1−2 olevien perustamisasiakirjojen mukaisesti ja oikeuttaa kansliapäällikkö Sami Sarvilinnan allekirjoittamaan säätiön perustamiskirjan kaupungin puolesta.

- Kaupunginhallitus osoittaa 150 000 euron suuruisen määrärahan talousarvion kohdasta 8 06 02 (Arvopaperit, Muut kohteet, kaupunginhallituksen käytettäväksi) kaupunginkanslian talous- ja suunnitteluosaston käyttöön säätiön peruspääomaa varten, tai vaihtoehtoisesti kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan kulttuuripalvelukokonaisuus valmistautuu rahoittamaan säätiön peruspääoman.

Hankkeen eteneminen:

Pormestari nimesi lokakuussa 2018 FM Riitta Heinämaan selvittämään Helsingin taidemuseon organisaatiomallia, tehtävää ja sijaintia. Selvitys ”Helsingin taidemuseo HAMin tulevaisuus - HAMin toimintakonsepti, organisaatiomalli ja tilaratkaisu” luovutettiin pormestarille 7.10.2019. Selvitystä ohjannut ohjausryhmä esitti, että selvitystyötä jatketaan raportin pohjalta. ​

Kansliapäällikkö asetti 6.11.2019 jatkoselvitykselle ohjausryhmän (pj toimialajohtaja Tommi Laitio), jonka työ päättyi 30.6.2020.​ Työn kuluessa selvitettiin HAMin organisointia joko säätiö- tai muuhun yhteisömuotoon tai HAMin toimintaa nykyistä itsenäisemmin osana kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaa; HAMin vaihtoehtoista sijaintipaikkaa, jossa ensisijaisena selvitettiin HAMin sijoittumista Suvilahden kaasukelloihin sekä HAMin tehtäviä.

Organisaatiomalliin keskittynyt työryhmä selvitti päälinjoinaan toimialamallin kehittämistä ja säätiöimistä. Ryhmä raportoi pormestarin vetämälle Suurhankkeiden koordinaatioryhmälle, joka edelleen päätti työtä jatkettavan erityisesti säätiöimisen selvittämisen osalta.​ HAM Helsingin taidemuseon sijainnin osalta selvitystä jatketaan erikseen.

​12.5.2021 Suurhankkeiden koordinaatioryhmä päätti, että säätiöimisehdotus valmistellaan poliittiseen päätöksentekoon syksylle 2021. Asia päivitettiin kaupungin johtoryhmässä 22.6. ​

Selvitystyöstä on viestitty työn nivelkohdissa HAMin henkilöstölle, prosessin mukainen yt-menettely on käynnissä. HAM henkilöstön yhteistoimintatilaisuus oli 4.11., toimialan hallinnon vastaava tilaisuus 5.11. ja kokoelmakeskuksen, jossa työskentelee sekä taidemuseon että kaupunginmuseon työntekijöitä, henkilöstön kanssa asia käsiteltiin 9.11. Henkilöstön kuuleminen on vaikuttanut myös päätöksenteon aikatauluun.​

​Toimiala valmistelee päätöksentekoon ehdotusta HAMin säätiöimisestä kaksivaiheisesti: Kaupunginhallitukselle esitetään säätiön perustamista pienellä pääomalla. Oikeushenkilön puitteissa kaupunki tutkii tarkemmin mitkä olisivat yhtiöittämisen mahdolliset edut sekä yksityisten kokoelmien ja kumppaneiden yhteistyömahdollisuudet, niin ikään on syytä selvittää edelleen säätiöimisen vaikutukset arvonlisäveroihin ja valtionosuuksiin. Lisäksi valmistellaan kaupungin ja säätiön välinen palvelusopimus, henkilöstösiirrot ja tarkempi organisaatiomalli, mikä sisältää tukipalvelujen järjestämisen kevään 2022 aikana. ​

Keväällä 2022 valtuustolle esitetään liikkeenluovutusta säätiöön. Tämä sisältää päätökset esim. varsinaisesta pääomittamisesta, palvelusopimuksesta, henkilöstösiirroista ja tukipalveluista sekä näiden mahdollisista vaikutuksista toimialaan, kaupungin avustuksesta ja säätiön ja mahdollisen osakeyhtiön suhteesta. ​

Jos asia saa poliittisen kannatuksen, toiminta, vastuut ja henkilöstö vanhoina työntekijöinä siirtyvät uuteen organisaatioon tammikuussa 2023.​

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Essi Eranka
viestintä- ja markkinointipäällikkö
kulttuuri ja vapaa-aika, Helsingin kaupunki
essi.eranka@hel.fi
p. 040 5681369

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Den anrika Georgsgatans simhall renoveras för att bli ännu mer kundorienterad30.11.2021 10:54:09 EET | Tiedote

Den nyklassiska och stämningsfulla Georgsgatans simhall som byggdes på 1920-talet kommer att undergå en grundrenovering och servicereform under de närmaste åren. Reformen syftar till att utveckla simhallens tjänster så att de blir ännu mer kundorienterade och miljövänligare. Stadsbor och kunder erbjuds möjlighet att påverka framtida reformer redan under slutet av året och våren 2022.

Historiallinen Yrjönkadun uimahalli uudistuu entistä asiakaslähtöisemmäksi30.11.2021 09:20:55 EET | Tiedote

1920-luvulla rakennettu uusklassinen ja tunnelmallinen Yrjönkadun uimahalli tulee kokemaan peruskorjauksen ja palveluiden uudistuksen lähivuosina. Uudistuksella tullaan kehittämään uimahallin palveluita entistä asiakaslähtöisemmiksi ja ympäristöystävällisemmiksi. Kaupunkilaisille ja asiakkaille tarjotaan mahdollisuutta vaikuttaa tuleviin uudistuksiin jo loppuvuoden ja kevätkauden 2022 aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme