Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 29.3.

Jaa
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan seuraavan kokouksen esityslista on julkaistu.

Kokouksen esityslista, tiedot lautakunnan jäsenistä ja aiempien kokousten päätösasiakirjat löytyvät Helsingin kaupungin verkkosivulta:

29.3. esityslistalla muun muassa:

Asia/3: Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan toimintakertomus vuodelta 2021
Koko kalenterivuosi oli koronapandemian värittämä ja alkuvuoden ajan toimialan toimipisteet olivat pitkälti suljettuina tai avoinna vain osittain. Koronapoikkeusvuodesta riippumatta toimialan vuosi oli usealla mittarilla tarkastellen onnistunut. Tilinpäätöksen tiedot osoittavat, että oikeaan osuneilla johtamistoimenpiteillä toimiala pystyi kuromaan ensimmäisen talousennusteen tietoja huomattavasti paremman tuloksen. Kate oli lopulta vain 3,9 miljoonaa heikompi verrattuna alkuperäiseen talousarvioon, vaikka valtuusto oikeutti toimialan 7,7 miljoonaa euroa heikompaan katteeseen.

Toimialalla oli vuonna 2021 kolme sitovaa tavoitetta. Tavoitteet olivat: palveluja parannetaan asiakaskokemuksen perusteella, koko kaupunki on oppimisen, kulttuuristen kohtaamisten, tekemisen ja kansalaistoiminnan paikka sekä Helsingissä on houkuttelevaa ja helppoa lähteä liikkeelle. Tavoitteista toteutui kaksi jälkimmäistä.

Koronatilanteesta johtuen alkuvuodesta noin 200 toimialan työntekijää siirtyi väliaikaisesti työskentelemään avustaviin tehtäviin kasvatuksen ja koulutuksen toimialalle sekä sosiaali- ja terveystoimialalle. Uuden ”Kasvun paikka” -kaupunkistrategian valmisteluun osallistuttiin ja palvelukokonaisuuksien palvelustrategiat valmistuivat.

Asia/4: Kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan vuoden 2021 tilinpäätös

Toimialan tulot tilinpäätöksessä 2021 olivat 29,6 miljoonaa euroa ja menot 229,9 miljoonaa euroa. Toimintakatteeksi muodostui −200,3 miljoonaa euroa. Toimintakate toteutui 3,9 miljoonaa euroa alkuperäistä talousarviota heikompana. Kaupunginvaltuusto myönsi kesällä toimialalle 7,7 miljoonaa katteen alitusoikeutta koronan vuoksi. Toimintakate toteutui 3,9 miljoonaa euroa tätä muutettua talousarviota parempana.

Toimialan tulot toteutuivat muutetun talousarvion mukaisesti, mutta menot alittivat talousarvion 3,9 miljoonalla eurolla. Menosäästöt ovat syntyneet toiminnan volyymin pienentymisestä ja ne koostuvat pääosin henkilöstömenoista.

Koronapandemian vuoksi toimialan toimipaikat olivat kiinni tai rajoitetusti auki suurimman osan vuodesta. Tästä seurasi toimialan toimintatuottoihin tulonmenetyksiä noin 8,7 miljoonaa euroa. Koronasta johtuvat toiminnan volyymin pienentymisestä seuranneet menosäästöt olivat noin 8,2 miljoonaa euroa.

Lisäksi toimialalle syntyi välillisiä lisämenoja noin 4,4 miljoonaa euroa, jotka syntyivät pääasiassa toimialan myöntämistä lisäavustuksista kulttuurin, liikunnan ja nuorison toimintakentälle koronasta aiheutuneiden haittojen vähentämiseksi. Koronapandemian nettovaikutus toimialan toimintakatteeseen oli noin −4,9 miljoonaa euroa.

Asia/5: Yrjönkadun uimahallin perusparannushankkeen tarveselvitys
Yrjönkadun uimahallin perusparannushankkeen valmistelu on käynnistetty vuoden 2021 lopussa kaupunkiympäristötoimialan teettämillä kuntotutkimuksilla.

Arkkitehti Väinö Vähäkallion suunnittelema rakennus on maamme ensimmäinen uimahalli, kulttuurihistoriallisesti sekä rakennushistoriallisesti korvaamaton. Hankkeen lähtökohtana on alkuperäisen suunnitteluratkaisun kunnioittaminen ja säilyttäminen. Hankkeessa noudatetaan Helsingin kaupunginmuseon laatimia suojelutavoitteita vuodelta 1990. Uimahallin perusparannus on tärkeä Helsingin kaupungin liikuntapalveluiden palveluverkon toimimisen kannalta.

Tarveselvitys koskee uimahallin teknistä perusparannusta, teknisten tilojen turvallisiksi saattamista, esteettömyyden parantamista rakennushistoriaa kunnioittaen sekä henkilökunnan työskentelytiloihin liittyviä toiminnallisia muutoksia.

Yhteyshenkilöt

Essi Eranka
viestintä- ja markkinointipäällikkö
kulttuuri ja vapaa-aika, Helsingin kaupunki
essi.eranka@hel.fi
p. 040 568 1369

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme