Kuluttajaliitto

Kuluttajaliiton valtuuston kannanotto: Rahapelaamisen säännöt kaipaavat lisää tiukennuksia

Jaa

Rahapelaamisen toimintaympäristön muutokset vaativat lisää tiukennuksia pelaamisen sääntöihin. Rahapelikulutuksesta huomattava osa tulee pelaajilta, joilla on rahapeliongelma tai jotka pelaavat riskitasolla. Tarvitaan lisää toimia, jotta peliongelmien ehkäisyyn voidaan vaikuttaa ja vähentää peliongelmista johtuvia haittoja.

Rahapelien kulutus asukasta kohden on Suomessa Euroopan korkeimpien joukossa. Tilaisuuksia rahapelaamiseen on tarjolla entistä enemmän. Rahapelejä voi pelata niin kaupan kassalla, peliautomaatilla, pelisalilla kuin verkossa tai mobiilisovelluksen kautta. Digitalisaatio on tuonut lähimmän pelin älylaitteen muodossa omaan taskuun. Arvioiden mukaan rahapelaamisen ennustetaan kasvavan edelleen ja kasvun kohdistuvan nopearytmisiin digitaalisiin peleihin sekä vedonlyöntiin. Helppo saatavuus ja saavutettavuus yhdistettynä näkyvään markkinointiin on monille kuluttajille haitallinen yhdistelmä.

Rahapelien markkinointisäännökset ja säännöt kaipaavat uudistamista. ”Eduskunnan käsiteltävänä olevat arpajaislain muutosehdotukset ovat tervetulleita, mutta työtä on syytä jatkaa tämän jälkeenkin”, painottaa Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell. “Ongelmapelaamista ei saa ruokkia mainonnalla, eikä runsasta aggressiivista markkinointia tule sallia”, Beurling-Pomoell jatkaa. Erityisesti niille, jotka ovat asettaneet pelaamiselleen rajoituksia tai estoja, ei tulisi kohdistaa markkinointia lainkaan.

Rahapelaamisen aiheuttamat ongelmat ovat juurisyynä moneen inhimilliseen tragediaan. Pelisääntöjen jatkuva uudistaminen on tarpeen, jotta toimintaympäristön muutoksista johtuvia puutteita saadaan korjattua. Näin on mahdollista vaikuttaa peliongelmien ehkäisyyn ja sitä myötä lieventää kotitalouksien taloudellisia ongelmia ja muita peliongelmista johtuvia haittoja.

Kuluttajaliiton valtuusto pitää tunnistautumisen vaatimusta tärkeänä. Tunnistautumisella voidaan vähentää alaikäisten pelaamista sekä nostaa kynnystä pelaamisen aloittamiseen. Tunnistautuminen sekä mahdollisuus peliestojen ja -rajoituksien asettamiseen voivat ehkäistä peliongelmia, mutta eivät yksinään riitä ratkaisuksi ongelmapelaamiseen. Itse asetettavan tappiorajan maksimimäärän tulee lisäksi olla huomattavasti alhaisempi kuin nykyinen 2000 euroa. Tappiorajojen tulee koskea mahdollisimman kattavasti kaikkia Veikkauksen pelejä.

Pelikoneiden sijoittelua tulee tarkastella kriittisesti. Hajasijoitetut rahapeliautomaatit aiheuttavat merkittäviä rahapeliongelmia johtuen niiden riskiprofiilista, korkeasta saatavuudesta ja helposta saavutettavuudesta. ”On syytä pohtia mihin pelikoneet lopulta kuuluvat. Myös kaupallisilta toimijoilta itseltään on syytä odottaa vastuullisia toimia pelikoneiden sijoittelussa ja valvonnassa”, huomauttaa pääsihteeri Beurling-Pomoell.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisvastuu on nykyisin kunnilla, ja tuki ja hoito rahapeliongelmaan kuuluvat kunnan tehtäviin. Rahapeliongelman hoito on usein kunnan mielenterveys- ja päihdepalvelujen yhteydessä. Hyvinvointialueiden perustamisen myötä tämäkin tehtävä on siirtymässä kunnilta hyvinvointialueille. Näiden palveluiden saatavuus ja saavutettavuus sekä riittävä resursointi tulee turvata myös uudessa toteuttamismallissa, vaatii Kuluttajaliiton valtuusto.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kuluttajaliitto
Kuluttajaliitto
Ritarikatu 1 B
00170 HELSINKI

info@kuluttajaliitto.fihttps://www.kuluttajaliitto.fi/

Suomen ainoa yleinen kuluttajien ja julkisten palvelujen käyttäjien edunvalvonta-, koulutus- ja neuvontajärjestö.

Finlands enda allmänna intressebevaknings-, utbildnings- och rådgivningsorganisation för konsumenterna och användare av offentliga tjänster.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kuluttajaliitto

Kuluttajaliiton aluevaalitavoitteet julki: sote-maksut eivät saa vaarantaa kenenkään toimeentuloa19.11.2021 12:20:14 EET | Tiedote

Kuluttajaliiton aluevaalitavoitteiden (yht. 12 tavoitetta) keskiössä on sote-palvelujen asiakkaan aseman edistäminen. Yksi keskeisistä tavoitteista on asiakasmaksujen kohtuullisuus. Sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut ovat perustuslain turvaamia, ihmiselle elintärkeitä ja välttämättömiä palveluita. Monista sote-palveluista veloitetaan kuitenkin asiakasmaksu, joka liian usein johtaa maksuvaikeuksiin.

Epäilyt pesuaineiden kaksoislaadusta tyrmättiin pohjoismaisessa tutkimuksessa23.9.2021 12:21:12 EEST | Tiedote

Kuluttajajärjestöjen toteuttama tutkimus osoitti, että kuluttajilla ei ole aihetta huoleen puhdistustuotteiden kaksoislaadusta pohjoismaissa. Tutkimus paljasti kuitenkin puutteita luvatussa puhdistustehossa, puutteellisia pakkausmerkintöjä, sekä viitteitä haitallisista kemikaaleista. Hankkeessa tutkittiin yhteensä 166 kotitalouksien käyttöön tarkoitettua kodin puhdistusainetta.

Luonnonvarakeskuksen ja Valintamuotoilijoiden selvitys: katse tulevaisuuteen – ruokahävikkiä synnyttävät rutiinit uusiksi innovaatioilla16.9.2021 06:00:00 EEST | Tiedote

Kuluttajaliiton, Luonnonvarakeskuksen ja Valintamuotoilijoiden yhteistiedote: Luonnonvarakeskuksen ja Valintamuotoilijoiden toteuttamassa ruokahävikkiselvityksessä kartoitetaan kuluttajakäyttäytymisen muutoksen esteitä ja ajureita. Hallitus on asettanut tavoitteeksi ruokahävikin puolittamisen vuoteen 2030 mennessä. Suurimmat paineet kohdistuvat kuluttajiin, sillä hävikkiä syntyy kotitalouksissa eniten, vuosittain noin 107–137 miljoonaa kiloa. Tuore selvitys osoittaa, että tiedämme enemmän syistä kuin vaikuttavista keinoista kotitalouksien hävikin ratkaisemiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme