Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Kumpi on tärkeämpää: vanhuspalvelujen kokonaisvaltainen toteutuminen vai se, kuka lakaisee lattian?

Jaa

Keskustelu vanhuspalveluista on JHL:n mielestä huolestuttavasti keskittymässä vääriin asioihin. Huomio pitäisi keskittää siihen, miten vanhuspalvelujen kokonaisuus lähitulevaisuudessa järjestetään, ei siihen, kuka lakaisee lattian.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine perää suunnan muutosta keskusteluun, jota käydään ikääntyneiden ihmisten palveluiden järjestämisestä ja lokakuun alussa voimaan tulleen hoitajamitoituksen toteutumisesta. Nyt huomio on keskitetty siihen, mitä tehtäviä henkilökunta tekee, tai kenen ja miten hoitajamitoituksen myötä kohonneet kustannukset pitäisi maksaa. Syyttely, selittely ja kaikenlainen työtehtävillä kikkailu osoittaa, että voimassa olevaa lakia ei haluta noudattaa.

− Laki on kuitenkin selvä ja Valviran tehtävä on valvoa, että sitä noudatetaan. Ei ole enää oleellista keskustella lain sisällöstä vaan huolehtia toimeenpanosta. Nyt ei ole aika keskustella siitä, kuka lakaisee lattian. Pitää keskittyä siihen, miten vanhustenhoidon kokonaisuus ratkaistaan, Niemi-Laine sanoo.

JHL esittää perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle asiantuntijaryhmän perustamista. Ryhmän tehtävänä olisi käydä pikaisella aikataululla läpi vanhustenhoidon kokonaisuus ja vaadittavat toimet. Tavoite on selvä: henkilöstöä on oltava riittävästi ja palvelujen pitää olla saatavilla oikeaan aikaan.

Väestö ikääntyy, hoivan ja hoidon tarve kasvaa

JHL:n tuore selvitys ”Ikääntyneiden ympärivuorokautisen hoidon ja kotihoidon asiakasmäärät ja henkilöstötarve 2019-2029” osoittaa kaunistelematta, että vanhusväestön määrä ja palvelujen saamisen tarve kasvaa koko ajan. Tämän seurauksena sekä tehostettuun hoitoon että kotihoitoon tarvitaan lisää työntekijöitä.

Hoito- ja hoivatyön työntekijöiden eläköitymistahti lisää työvoiman tarvetta entisestään. Jo nyt monilla paikkakunnilla on tilanne, että vakituisiin tehtäviin ei tule yhtään hakemusta. Hoitoalan opiskelupaikat eivät täyty.

− Kun tähän yhtälöön lisäämme sen, että vanhuspalvelujen henkilöstömitoitus nousee asteittain ja tarvitsemme entistä enemmän koulutettua hoito- ja hoivahenkilökuntaa, olemme tilanteessa, joka vaatii nopeita ratkaisuja. Tämä asia on nyt mietittävä loppuun saakka – ja pian, Niemi-Laine toteaa.

Lisätietoja: puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine, p. 040 702 4772

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
Sörnäisten rantatie 23
00500 HELSINKI

010 77031http://www.jhl.fi

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n noin 200 000 jäsentä huolehtivat suomalaisten hyvinvoinnista, peruspalveluista ja turvallisuudesta monenlaisissa tehtävissä. Heidän alojaan ovat hoito, hoiva, kasvatus, sivistys, ruokahuolto, tekniikka ja infrastruktuuri, liikenne, puhtaus ja kunnossapito, hallinto, vapaa-aika, kulttuuri, turva ja pelastus. JHL:n jäsenet työskentelevät kunnissa, valtiolla, yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Kunta-alalla JHL on suurin henkilöstöjärjestö.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

JHL uuteen lakkoon Jyväskylässä, kaupunki ei kuuntele työntekijöitään vaan uhkaa yhä jättilomautuksilla ja irtisanomisilla5.11.2020 15:00:00 EETTiedote

Jyväskylän kaupunki ei suostu jatkamaan henkilöstönsä kanssa keskusteluja keinoista, joilla kaupungin talous saataisiin tasapainoon ilman irtisanomisia, jättilomautuksia ja työehtojen heikennyksiä. JHL vastaa keskusteluhaluttomuuteen lakolla, jossa ovat perjantaina 6.11. mukana varhaiskasvatus, koulunkäynninohjaajat, liikunta-, katu- ja viherpalvelut sekä kaupungin ruokahuollosta vastaava Kylän Kattaus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme