Helsingin yliopistoHelsingin yliopisto

Kumpulan kampuksen luonnontiedelukion rakennushanke etenee

Jaa

Helsingin kaupungin ja Helsingin Yliopistokiinteistöt Oy:n yhteinen hanke Helsingin luonnontiedelukion sijoittamiseksi Kumpulan kampukselle on edennyt päätöksentekoon.

Havainnekuvassa arkkitehdin näkemys uudesta luonnontiedelukiosta, joka on tarkoitus rakentaa Helsingin yliopiston Kumpulan kampukselle. Kuvacredit: Arkkitehtitoimisto AFKS Oy
Havainnekuvassa arkkitehdin näkemys uudesta luonnontiedelukiosta, joka on tarkoitus rakentaa Helsingin yliopiston Kumpulan kampukselle. Kuvacredit: Arkkitehtitoimisto AFKS Oy

Rakennusta koskeva hankesuunnitelma hyväksyttiin Helsingin Yliopistokiinteistöt Oy:n hallituksessa joulukuussa 2020. Helsingin kaupunki on lisäksi käynnistänyt lukion tilojen vuokraamista koskevan päätöksenteon. Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto päätti, että se esittää kaupunginhallitukselle rakennuksen vuokraamista. Lopullisen päätöksen tilojen vuokraamisesta tekee Helsingin kaupunginvaltuusto.

Jos päätökset ovat myönteisiä, uudisrakennushanke etenee kevään aikana tarkempaan suunnitteluun ja lupaprosessiin, ja tavoitteena on aloittaa rakentaminen kesällä 2021. Lukiolaiset voivat aloittaa uusissa tiloissa Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella arviolta syksyllä 2023.

Yh­teis­ti­lo­ja ja yh­teis­työ­tä yli­opis­ton kans­sa

Tavoitteena on, että luonnontiedelukion toiminta siirtyy Pietari Kalmin katu 5:een rakennettavaan uudisrakennukseen sekä Helsingin yliopiston olemassa oleviin opetus- ja liikuntatiloihin. Myös yliopisto voi käyttää lukion tiloja toimintaansa. Järjestely tehostaa ja joustavoittaa tilankäyttöä ja luo aiempaa paremmat edellytykset lukion ja yliopiston yhteistyölle.

Hanke tukee Helsingin yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan laajaa tiedekasvatustoimintaa ja opettajakoulutusta ja se antaa mahdollisuuden uusien yhteistyöideoiden nopeaan testauksen kumppanilukion kanssa. Samalla se antaa myös lukiolaisille mahdollisuuden kokea hyvin läheltä, miten huippuyliopistossa tehdään tiedettä. Koulun sijainnin kampuksen yhteydessä ennakoidaankin lisäävän kiinnostusta opiskella Kumpulassa.

Nuor­ten kas­vua ja ke­hi­tys­tä tu­ke­va op­pi­mi­sen ym­pä­ris­tö

Hankkeessa toteutetaan nykyvaatimusten mukaiset tilat, jotka suunnitellaan esteettömiksi ja kaikille oppijoille sopiviksi, nuorten kasvua ja kehitystä tukevaksi oppimisen ympäristöksi.

Tilat mahdollistavat yhteisöllisyyden lisäämisen kampuksella ja alueella. Yhteinen piha-alue tukee yhteisöllisyyttä, liikunnallisuutta ja opetussuunnitelman toteuttamista.  Piha-alue muodostaa myös puistomaisen aukion Kumpulanmäelle. Asemakaavaluonnoksen mukainen pääreitti kampukselle tulee lukion pihan kohdalle.

Uudisrakennuksesta on tulossa puurakenteinen ja siinä on viisi kerrosta ja osittainen kellarikerros. Rakennus on energia- ja elinkaaritehokas sekä vähähiilinen.

Ra­ken­nusu­ra­koit­si­jak­si SRV

Hankkeen toteuttaa Helsingin Yliopistokiinteistöt Oy yhteistoiminnallisella projektinjohtourakkamallilla, jossa osapuolina ovat lisäksi Helsingin kaupunki sekä kilpailutuksen voittanut konsortio: päätoteuttajana toimiva rakennusurakoitsija SRV Rakennus Oy, talotekniikkaurakoitsija Quattroservices Oy ja pää- ja arkkitehtisuunnittelijana toimiva arkkitehtitoimisto AFKS Oy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Havainnekuvassa arkkitehdin näkemys uudesta luonnontiedelukiosta, joka on tarkoitus rakentaa Helsingin yliopiston Kumpulan kampukselle. Kuvacredit: Arkkitehtitoimisto AFKS Oy
Havainnekuvassa arkkitehdin näkemys uudesta luonnontiedelukiosta, joka on tarkoitus rakentaa Helsingin yliopiston Kumpulan kampukselle. Kuvacredit: Arkkitehtitoimisto AFKS Oy
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Kasvitieteelliset puutarhat tarjosivat hengähdyspaikan koronavuonna2.3.2021 15:31:49 EETTiedote

Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen yleisökohteissa – Luonnontieteellisessä museossa ja kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa – vieraili vuoden 2020 aikana yhteensä noin 233 000 eri-ikäistä luonnon ystävää. Koronavuosi koetteli Luomusta, mikä näkyi kävijämäärien hiipumisena. Kumpulan ja Kaisaniemen kasvitieteellisten puutarhojen ulkopuutarhat kuitenkin houkuttelivat runsaasti kävijöitä kasvien pariin, ja Kumpulan puutarhassa tehtiin jopa kävijäennätys.

Tutkijat löysivät mekanismin, jonka avulla solut rakentavat "minilihaksia" tumansa alle2.3.2021 10:42:17 EETTiedote

Helsingin yliopiston tutkimusryhmät selvittivät, miten lihaksien supistumisesta vastaava moottoriproteiini myosiini toimii muissa solutyypeissä muodostaen supistumiskykyisiä rakenteita solukalvon sisäpinnalle. Tämä on ensimmäinen kerta kun ”minilihasten”, jotka tunnetaan myös stressisäikeinä, on havaittu muodostuvan solun pohjalle myosiinin muokatessa solukalvon alaista aktiini-säieverkostoa. Ongelmat näiden ”minilihasten” muodostumisessa johtavat ihmisillä moniin häiriöihin, ja vakavimmissa tapauksissa syövän etenemiseen.

Tutkijat selvittivät, miksi HIV-potilaiden immuunijärjestelmä ei nykyisellä lääkehoidolla parane kaikilla tehokkaasti1.3.2021 10:00:00 EETTiedote

Uusi tutkimus osoittaa, että HIV-potilaiden immuunijärjestelmän toimintahäiriöön vaikuttavat merkittävästi proteiinikinaasit, jotka käynnistävät vastustuskykyä rapauttavan prosessin kehossa. Näitä proteiinikinaaseja salpaavat lääkkeet voivat olla ratkaisu HIV-potilaiden hoitoon, jos HI-virusta kantavan vastustuskyky ei parane ennalleen viruslääkityksen avulla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme