Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kumpulanmäen arkkitehtuurikilpailun voittanut ehdotus on ”Kaupungin porteilla – Tiedon portailla”

Jaa

Kumpulanmäen arkkitehtuurikilpailun voittajaksi on valittu ehdotus ”Kaupungin porteilla – Tiedon portailla”, jonka tekijöiksi paljastuivat Schauman & Nordgren Architects Oy, MASU Planning Oy ja Schauman Arkkitehdit Helsinki Oy. Tuomaristo oli voittajasta yksimielinen. Lisäksi tuomaristo päätti jakaa kunniamaininnan nimimerkille ”Banana Split”, jonka tekijät ovat Arkkitehdit Rudanko+Kankkunen Oy ja Nomaji maisema-arkkitehdit Oy.

Kuva: Schauman & Nordgren Architects Oy, MASU Planning Oy ja Schauman Arkkitehdit Helsinki Oy
Kuva: Schauman & Nordgren Architects Oy, MASU Planning Oy ja Schauman Arkkitehdit Helsinki Oy

”Kaupungin porteilla – Tiedon portailla” ehdotuksen kokonaisratkaisu muodostuu paikan erityispiirteistä ja vahvuuksista sekä niiden tulkinnasta. Lähiympäristöä on tutkittu huolella ja eläytyen. Rakentaminen noudattaa ympäristönsä koordinaatistoa ja rajautuu eteläosassa Arabianrannan rakennusten kanssa samaan linjaan. Suunnittelualueen eteläkärjen metsämaisema säilyttää kaupunki- ja maisemakuvassa merkittävän roolinsa. Ehdotuksessa yhdistyvät mittakaavaltaan erilaiset rakennus- ja korttelityypit. Kustaa Vaasan tien varressa on umpikorttelimaista rakentamista, joka luo kaupunkibulevardimaisen tunnelman. Korttelirakenne nousee yliopistonmäelle ja muodostaa rauhallisen jalustan mäen päällä sijaitseville yliopistorakennuksille.

"Voittajatyössä ”Kaupungin porteilla – Tiedon portailla” on hienolla tavalla tunnistettu vehreän Vallilanlaakson ja yliopistokampuksen vahvuudet alueellisen identiteetin luomisessa. Suunnitelmassa on pyritty löytämään ne tekijät, jolla uusi rakenne voidaan toiminnallisesti ja kaupunkirakenteellisesti luontevasti nivoa osaksi olemassa olevaa kampusta ja kantakaupunkia. Näin kokonaisuudesta muodostuu enemmän kuin osiensa summa ja alueelle luodaan mahdollisuudet muodostua elinvoimaiseksi, monipuoliseksi, vehreäksi ja urbaaniksi kampusrakenteeksi", toteaa kilpailijoiden nimeämä ja tuomaristoon kuuluvan SAFA arkkitehti Selina Anttinen.

"Kerrokantasi-kyselyssä ja hankkeen keskustelutilaisuudessa saadut kommentit ehdotuksista auttoivat tuomariston arviointityötä. Voittaneen ehdotuksen pohjalta kampukselle saadaan kehittymään uutta positiivista kaupunkielämää", sanoo kilpailun tuomariston puheenjohtajana toiminut Pirjo Ranta Helsingin yliopistosta. 

Kumpulanmäen suunnittelun tausta ja eteneminen

Kumpulanmäelle tullaan ehdotuksen pohjalta rakentamaan uusia asuinkortteleita ja asuinrakennuksia noin 1400 uudelle asukkaalle. Asumisen lisäksi alueelle on tulossa päiväkoti, toimistotilaa, lähikauppa sekä muuta liiketilaa. Alueella liikkuminen helpottuu, kun jalankulun ja pyöräilyn yhteyksiä parannetaan Kumpulanmäeltä lähimmille bussi- ja raitiovaunupysäkeille.

Seuraavaksi Kumpulanmäelle laaditaan asemakaava voittajatyön pohjalta. Tavoitteena on tuoda asemakaavaehdotus kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn syksyllä 2020. Lopullisesti asemakaavasta päättää kaupunginvaltuusto.

Arabianranta–Kalasatama -akseli rakentuu voimakkaasti lähitulevaisuudessa ja muuttuu tiiviimmin osaksi kantakaupunkia. Kumpulanmäki halutaan liittää osaksi täydentyvää kaupunkirakennetta ja tavoitteena on kehittää Yliopiston kampusaluetta monipuoliseksi ja eläväksi kaupunginosaksi. Alueen suunnittelu on käynnistetty Senaatti-kiinteistöjen, Helsingin Yliopistokiinteistöt Oy:n ja Helsingin kaupungin yhteisesti järjestämällä arkkitehtuurikutsukilpailulla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Salla Hoppu
Arkkitehti
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala, asemakaavoitus
09 310 37240

Elias Rainio
Kiinteistökehityspäällikkö
Senaatti-kiinteistöt
+358 50 439 1337

Pirjo Ranta
Arkkitehti
Helsingin Yliopisto, tila ja kiinteistöt
+358 50 356 0713

Kuvat

Kuva: Schauman & Nordgren Architects Oy, MASU Planning Oy ja Schauman Arkkitehdit Helsinki Oy
Kuva: Schauman & Nordgren Architects Oy, MASU Planning Oy ja Schauman Arkkitehdit Helsinki Oy
Lataa
Näkymä Kumpulan kampukselta. Kuva: Schauman & Nordgren Architects Oy, MASU Planning Oy ja Schauman Arkkitehdit Helsinki Oy
Näkymä Kumpulan kampukselta. Kuva: Schauman & Nordgren Architects Oy, MASU Planning Oy ja Schauman Arkkitehdit Helsinki Oy
Lataa
Näkymä Kustaa Vaasan tieltä. Kuva: Schauman & Nordgren Architects Oy, MASU Planning Oy ja Schauman Arkkitehdit Helsinki Oy
Näkymä Kustaa Vaasan tieltä. Kuva: Schauman & Nordgren Architects Oy, MASU Planning Oy ja Schauman Arkkitehdit Helsinki Oy
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 1.12.20201.12.2020 18:22:17 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 1.12.2020 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Katsaus koilliseen: Koillis-Helsingin ajankohtaiset suunnitelmat kootusti verkkotilaisuudessa 9.12.1.12.2020 09:37:00 EETTiedote

Koillis-Helsinkiin on suunnitteilla paljon uutta. Tulevaisuudessa erityisesti Malmi muuttuu ja tiivistyy. Raideyhteydet paranevat, kun Viikin-Malmin pikaraitiotietä suunnitellaan ja Raide-Jokeria jo rakennetaan. Koillis-Helsingin eli Malmin, Viikin, Pukinmäen, Puistolan, Suutarilan, Pihlajamäen ja Tapanilan ajankohtaiset suunnitelmat ovat esittelyssä klo 17.00 alkavassa Uutta Koillis-Helsinkiä –tilaisuudessa 9. joulukuuta. Suunnittelijat kaupungilta toivovat, että mahdollisimman moni koillisen asukas tulisi mukaan verkkoon keskustelemaan alueen kehittämisestä.

Katuympäristön rakenne vaikuttaa liikenteen päästöjen laimenemiseen30.11.2020 10:40:54 EETTiedote

Liikenteen päästöt heikentävät katuympäristön ilmanlaatua. Päästöt ovat melko suoraan sidoksissa liikennemäärään, mutta katuympäristön rakenne vaikuttaa niiden laimenemiseen. Helsingin kaupunki selvitti ilmanlaatua ja päästöjen laimenemista pitkäkestoisilla mittauksilla katukuilumaisessa ympäristössä. Päästöjen määrään vaikuttaa etäisyys liikenteestä. Katukuiluissa rakennusmassa suojaa sisäpihoja päästöjen leviämiseltä, mutta toisaalta vähentää katukuilun tuulettuvuutta, mikä nostaa kadunpuoleisia pitoisuuksia.

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 26.11.202026.11.2020 18:16:08 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 26.11.2020. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 10.12.2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme