Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Kumpulanmäen tarkistettu asemakaavaehdotus etenee päätöksentekoon

Jaa

Kumpulanmäelle Pietari Kalmin kadun ja Kustaa Vaasan tien väliselle rinnealueelle suunnitellaan uutta asumista noin 1200 uudelle asukkaalle sekä toimi- ja liiketilaa. Alueen suunnittelu käynnistettiin Senaatti-kiinteistöjen, Helsingin Yliopistokiinteistöt Oy:n ja Helsingin kaupungin yhteisesti järjestämällä arkkitehtuurikutsukilpailulla vuonna 2019. Asemakaavaehdotus on laadittu kilpailun voittaneen ehdotuksen ”Kaupungin porteilla –Tiedon portailla” pohjalta, jonka tekijöinä ovat Schauman & Nordgren Architects Oy, Schauman Arkkitehdit Helsinki Oy ja MASU Planning Oy.

Näkymä Kustaa Vaasan tieltä koilliseen. Havainnekuva Arkkitehtitoimisto HMV Oy.
Näkymä Kustaa Vaasan tieltä koilliseen. Havainnekuva Arkkitehtitoimisto HMV Oy.

Asemakaavaehdotus oli nähtävillä alkuvuodesta 2022 ja palautteen perusteella tarkennettu kaavaehdotus etenee nyt päätöksentekoon. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee tarkistettua kaavaehdotusta kokouksessaan 4.10.2022. Lopullisesti asemakaavasta päättää kaupunginvaltuusto.

Arabianranta kehittyy ja yhdistyy Kalasatamaan uuden raitiotien myötä

Yliopiston toimintojen ja tutkimuslaitosten rinnalle suunnitellaan asumista sekä toimitilaa. Uusia asuinkortteleita ja asuinrakennuksia tulisi Kumpulanmäelle noin 1200 uudelle asukkaalle sekä myös päiväkoti ja lähikauppa. Suunnitteilla on myös korkeakoulujen läheisyydestä hyötyvää startup- ja coworking konseptilla toimivaa tilaa. Alueella liikkuminen helpottuu, kun jalankulun ja pyöräilyn yhteyksiä parannetaan Kustaa Vaasantieltä sekä Vallilanlaakson suunnasta Kumpulanmäelle.

Arabianranta–Kalasatama-akseli rakentuu voimakkaasti lähitulevaisuudessa ja muuttuu tiiviimmin osaksi kantakaupunkia. Kumpulanmäki halutaan liittää osaksi täydentyvää kaupunkirakennetta ja tavoitteena on kehittää Yliopiston kampusaluetta monipuoliseksi ja eläväksi kaupunginosaksi. Kaupunkirakenteen tiivistymistä tuetaan yleiskaavan mukaisilla raidehankkeilla ja Pasila-Kalasatama – sekä Viikki-Malmi –raitioteiden risteys rakentuu Kumpulanmäen välittömään läheisyyteen.

Huolellisesti rinnemaastoon sovitettu uudisrakentaminen muodostaa vetovoimaista kaupunkitilaa Kustaa Vaasan tien varrelle. Kaavaratkaisu mahdollistaa hallintamuodoiltaan ja asuntojakaumaltaan monipuolisten kortteleiden rakentamisen, joihin saadaan myös suuria perheasuntoja. Toimitilat on suunniteltu kampusalueeseen liittyvien toimintojen tarpeisiin.

Senaatti-kiinteistöt ja Helsingin Yliopistokiinteistöt Oy järjestivät keväällä 2022 alueen pohjoisimmasta korttelikokonaisuudesta Kustaa Vaasantien ja Pietari Kalminkadun risteyksessä kumppanuuskilpailun, jonka tavoitteena oli varmistaa korttelin toteutettavuus. Kaavaratkaisun viimeistely on tehty yhteistyössä maanomistajan sekä toteuttajakumppani Avain Yhtiöt Oy:n ja A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n kanssa. Korttelista on laadittu tarkempi viitesuunnitelma ja kaavaratkaisua on täsmennetty sen pohjalta. Kilpailun voittaneen ehdotuksen ”Kustaanportti” on laatinut Arkkitehtitoimisto HMV Oy.

Muiden korttelialueiden kilpailutus tehdään myöhemmin, kun kaavamuutos on edennyt päätöksenteossa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Senaatti:

Elias Rainio
elias.rainio@senaatti.fi
Leena Palokangas
leena.palokangas@senaatti.fi

Helsingin Yliopistokiinteistöt Oy:

Jaana Ihalainen
jaana.ihalainen@helsinki.fi
Pirjo Ranta
pirjo.ranta@helsinki.fi

Helsingin kaupunki:

Petri Saarikoski
petri.saarikoski@hel.fi
p. 09 310 73544

Kaisa Jama
kaisa.jama@hel.fi
p. 09 310 22980

Kuvat

Näkymä Kustaa Vaasan tieltä koilliseen. Havainnekuva Arkkitehtitoimisto HMV Oy.
Näkymä Kustaa Vaasan tieltä koilliseen. Havainnekuva Arkkitehtitoimisto HMV Oy.
Lataa
Näkymä Kustaa Vaasan tieltä lounaasta. Havainnekuva Arkkitehtitoimisto HMV Oy.
Näkymä Kustaa Vaasan tieltä lounaasta. Havainnekuva Arkkitehtitoimisto HMV Oy.
Lataa
Näkymä roof top -terassilta viherkattojen yli kohti Vanhankaupunginlahtea ja keskustaa. Havainnekuva Arkkitehtitoimisto HMV Oy.
Näkymä roof top -terassilta viherkattojen yli kohti Vanhankaupunginlahtea ja keskustaa. Havainnekuva Arkkitehtitoimisto HMV Oy.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 1.12.20221.12.2022 17:08:15 EET | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 1.12.2022. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 15.12.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme