Kuninkaallisia naisia -uutuuskirja nostaa valokeilaan Euroopan hovien naiset ja heidän erikoislaatuisen elämänsä

Elegantteja edustusasuja, satumaisia häitä, suhdetoimintaa historiallisissa kulisseissa sekä alati kannoilla juoksevia paparazzeja. Kuninkaallisten naisten elämä on kaukana tavallisesta arjesta, ja ehkä juuri siksi heidän edesottamuksensa kiinnostavat monia. Kuninkaallisia naisia -uutuuskirjassa Tuula Vainikainen kertoo, millaisia naisia nämä miljoonien seuraamat monarkian edustajat ovat.
Teos kierrättää lukijaa Euroopan hoveissa ja tutustuttaa nykypäivän kuninkaallisiin naisiin: hallitsijoihin, puolisoihin, äiteihin, tyttäriin, anoppeihin ja miniöihin. Mukana on kiehtovia hahmoja Hollannin muotikuningatar Máximasta Mette-Maritiin, yksinhuoltajaäitiin, josta tuli Norjan kruununprinsessa – unohtamatta 70 vuotta Yhdistynyttä kuningaskuntaa hallinnutta Elisabet II:ta ja Walesin prinsessa Catherinea.
Aiemmin monarkiat periytyivät mieslinjassa, mutta nykyään hallitsijaksi voi nousta myös nainen, eikä kuninkaallisen puolison tarvitse olla siniverinen. Nuoremman polven edustajat ovat pääosin koulutettuja uranaisia – esimerkkeinä vaikkapa journalistina palkittu Espanjan Letizia tai Hollannin Máxima, investointipankissa työskennellyt taloustieteilijä.
Naisten asema hoveissa on nyt vahvempi kuin koskaan. Tulevina vuosikymmeninä hallitsijoiden sukupuolijakauma kääntyy entistä naisvoittoisemmaksi, kun valtaistuimelle nousevat Ruotsin Victoria ja Estelle, Norjan Ingrid Alexandra, Hollannin Catharina-Amalia, Belgian Elisabeth ja Espanjan Leonor.
Vainikaisen oma kiinnostus kuninkaallisia kohtaan virisi jo 7-vuotiaana, kun hänen silloinen opettajansa vei koko luokan kotiinsa katsomaan Hollannin prinsessa Beatrixin ja saksalaisen Claus von Amsbergin häitä. ”Pystyn vieläkin asettumaan siihen huoneeseen ja muistan, missä televisio oli ja miten valo tuli ikkunasta.”
Kuninkaallisia naisia yhdistää kiinnostavat fakta- ja historiatiedot tasavaltaan syntyneen kuninkaallisharrastajan havaintoihin kruunupäiden elämästä. ”Uskaltaudun hieman kommentoimaan myös kuninkaallisten naisten vaatekaappeja ja morsiuspukuja. En silti suinkaan pidä heitä pelkkinä vaateripustimina, vaan näen pukeutumisen osana heidän persoonaansa ja julkisuuskuvaansa.”
Tuula Vainikainen on turkulainen historian maisteri, tiedottaja ja toimittaja. Hänet on valittu vuoden tiedetoimittajaksi 2010. Hän on kirjoittanut useita tietokirjoja terveydestä, perheestä ja naisen elämästä.
Tuula Vainikainen: Kuninkaallisia naisia – Elämää aikamme hoveissa Kansi Satu Kontinen | Kannen kuva Wenn Righs Ltd / Alamy Stock Photo Kirjapaja 2023 | ISBN 978-952-354-710-0 | 270 s | Kl 99.13 Ilmestyy äänikirjana toukokuussa, lukija Jenni Sainio. ISBN 978-952-354-745-2.
Lisätietoja ja haastattelut:
Tuula Vainikainen | 045 671 9558 | tuula.vainikainen@saunalahti.fi
Arvostelukappaleet: Minna Vatja | mediakoordinaattori | minna.vatja@kirjapaja.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Minna VatjaMediakoordinaattoriKirjapaja, Publiva Oy
Puh:09 6877 4543minna.vatja@kirjapaja.fiKuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Kirjapaja julkaisee monipuolisia ja moderneja tietokirjoja elämäntaidon, hyvinvoinnin, kulttuurin, kasvatuksen ja yhteiskunnan aloilta. Tuotannossamme on edustettuna myös maailmankatsomuksellinen, hengellinen ja teologinen kirjallisuus ja kirkolliset kirjat.
Yhdessä Lasten Keskuksen ja Edukustannuksen kanssa olemme Publiva Oy.
Kirjapaja on kustantanut kirjoja jo vuodesta 1942.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kirjapaja
Suomalaisten metsäsuhde on murroksessa, toteaa Eero Ojanen teoksessaan Metsän filosofia.13.3.2023 12:57:06 EET | Tiedote
Ehkä vasta nyt on syntymässä uudenlainen, kunnioittava metsäsuhde entisaikojen pelokkuuden ja alemmuudentunteen sekä myöhemmän öykkärimäisen hallinnan ja tuhoamisvimman sijaan.
Pauliina Kainulaisen uutuusteos puhuu luontoyhteyden puolesta10.3.2023 08:18:44 EET | Tiedote
Pauliina Kainulaisen Metsämaja – luontomietiskelyjä maan kielellä (Kirjapaja) vie retkelle suurten puiden siimekseen, ikiaikaisten kallioiden äärelle ja kirkasvetisten lampien syleilyyn. Se kutsuu rakentamaan – konkreettisesti tai mielensisäisesti – oman majan, pienen tai suuren olemisen kodan. Omassa sydämenpaikassaan lukija voi rauhoittua ja etsiä uutta näkyä elämäänsä.
Herkkää arkea -uutuuskirja etsii tapoja, miten erityisherkkä jaksaa työpaikalla, opinnoissa ja harrastuksissa28.2.2023 10:48:50 EET | Tiedote
Herkkää arkea -kirja tarjoaa tietoa, ymmärrystä ja vertaisnäkökulmia erityisherkkien arkeen: miten hallita arjen kuormitustekijöitä ja tukea omaa jaksamista?
Elämäni kansalaisena -uutuuskirjassa Auli Viitala ravistelee keskiluokkaa ja haastaa miettimään, millaisen yhteiskunnan haluamme15.2.2023 13:00:00 EET | Tiedote
Lähtökohtamme on meissä lujassa. Auli Viitala kehottaa tutkimaan, miten lapsuudenperheestä saadut eväät vaikuttavat tapaan nähdä oma paikka yhteiskunnassa.
Miten kirkko tukee lasten ja nuorten kasvua globaalien kriisien keskellä?11.1.2023 08:30:00 EET | Tiedote
Huomenna kaikki on paremmin -uutuuskirja kysyy, millainen on kirkon kasvatuksen tulevaisuus: millä tavoin kristillinen elämäntapa edistää hyvää elämää ja ylläpitää toivoa monenlaisten uhkakuvien keskellä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme