Espoon kaupunki - Esbo stad

Kunnilla pitkä kokemus sijaisperhetoiminnasta

Jaa

Pääkaupunkiseudun kolme suurinta kaupunkia Espoo, Helsinki ja Vantaa ovat vuosia tehneet yhteistyötä lastensuojelun sijaisperhetoiminnassa. Kunnille on kertynyt pitkä kokemus ja vahvaa ammattitaitoa asiasta. Tiistaina 19.9.2017 kaupungit järjestävät jälleen yhdessä sijaisperherekrytointitilaisuuden Espoon Leppävaarassa.

Kunta toimii eettisesti ja vakiintuneiden käytäntöjen mukaisesti, ja hallitsee kokonaisuuden sijoitusprosessissa. Lastensuojelussa ei koskaan tehdä sijoitusta ilman juridista kuntapäätöstä.

– Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen kasvuympäristöön, huolenpitoon ja pitkäkestoisiin ihmissuhteisiin. Sijaisperhe tarjoaa lapselle kodin turvan ja tasavertaisen perhejäsenyyden arjessa silloin, kun asuminen omassa kodissa ei ole mahdollista. Sijaisvanhemmilla on merkittävä ja tärkeä rooli laadukkaan sijaishuollon tarjoamisessa sitä tarvitsevalle lapselle, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko sanoo.

Kunnat sijoittavat huostaanotetut lapset ensisijaisesti ns. omiin sijaisperheisiinsä. Kunnat tarjoavat pätevän ennakkovalmennuksen sijaisperheille.

Kuntien yhteinen sijaisperherekrytointi

Tiistaina 19.9.2017 Espoo, Helsinki ja Vantaa järjestävät yhdessä sijaisperherekrytointitilaisuuden Espoon Leppävaarassa. Tilaisuudessa kerrotaan niin tuki-, vastaanotto- kuin sijaisperhetoiminnasta. Sijaisperheiden ei tarvitse olla pääkaupunkiseudulta, sillä uusia perheitä haetaan myös maakunnista. Tällä hetkellä on kipeä tarve kaikenikäisten lasten sijaisperheille. Esimerkiksi Espoossa kiireellisten sijoitusten määrä on kasvanut 30–40 prosenttia viime vuodesta.

Monenlaiset perheet voivat toimia sijaisperheenä, sillä perheet valmennetaan tehtävään. Lapset ja nuoret tarvitsevat perheitä, joilla on aikaa ja halua keskittyä lapsen tarpeisiin, ja tehdä yhteistyötä lapsen läheisten ja joskus hyvinkin laajan viranomaisverkoston kanssa.

– Turvallisin mielin voi tulla valmennukseen, josta saa eväitä pärjätä sijoitettujen lasten kanssa. Valmennus kestää 6–12 kuukautta, koska meille on tärkeää, että työ sijaisperheessä tehdään hyvin, ja että tulevat sijaisvanhemmat saavat tarvittavat eväät toimia sijaisvanhempina hyvinkin erilaisten lasten kanssa, perhehoidon koordinaattori Anna Asikainen Vantaan lastensuojelusta kertoo.

Valmennuksen jälkeen ei tarvitse pärjätä yksin, vaan kaikilla perheillä on oma sosiaalityöntekijä, joka auttaa ja tukee heitä. Sosiaalityöntekijä järjestää myös tarvittaessa lisätukea perheelle.

Valmennuksista sanottua:

  • ”Valmennuksessa saimme turvallisen tunteen siitä, ettei tarvitse olla varma vielä haluistaan ja valmiuksistaan ryhtyä sijaisperheeksi. Saimme tunteen, ettei tarvitse olla täydellinen ja erehtymätön sijoituksen alettua.”
  • ”Valmennuksessa saadut opit ja oivallukset konkretisoituvat käytännössä, kun sijaisvanhemmuus alkaa.”
  • ”Valmennus on kuin olisi suorittanut ajokortin sijaisvanhemmuuteen, ja sen jälkeen alkaa ajoharjoittelu, kun lapsi tulee taloon.”

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Perhehoitajahaastateltavia voi kysyä Emmi-Maaria Mäkelän kautta, p. 043 826 8540, emmi-maaria.makila@espoo.fi

Espoon perhehoito, p. 043 826 8540
Helsingin perhehoito, p. 040 334 1423
Vantaan perhehoito, p. 050 302 5192

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Kuusi suurinta kaupunkia: tulevaisuuden kestävää kaupunkipolitiikkaa tulee tehdä kuntien ja kaupunkien väliset erot tunnistaen21.2.2019 09:00:00Tiedote

Suomen kuusi suurinta kaupunkia ovat laatineet yhteiset hallitusohjelmatavoitteet. Tulevalla hallituskaudella kaupunkien erityiset haasteet ja mahdollisuudet, joiden ratkaisemisessa suuret kaupungit ovat avainasemassa, tulee nostaa kansallisen kaupunkipolitiikan keskiöön. Kaupunkipolitiikassa tarvitaan kuuden suurimman kaupungin ja valtion tasavertaista kumppanuutta ja vuorovaikutusta.

Finlands finaste bussterminal och Havsvindsvägen öppnas i Hagalund15.2.2019 16:00:59Tiedote

Kommunikationerna och uträttandet av ärenden blir avsevärt lättare i Hagalund från och med den 4 mars, när bussterminalen för anslutningstrafik tas i bruk och Havsvindsvägen som löper genom Hagalund öppnas för trafiken. Bussterminalen och Havsvindsvägen öppnar många flaskhalsar i trafiken och gör kommunikationerna smidigare. Havsvindsvägen har varit stängd för trafiken sedan våren 2013.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme