Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Kunta-alan neuvottelut alkavat

Jaa

Kunta-alan neuvottelut uusista työ- ja virkaehtosopimuksista alkavat tiistaina 11. tammikuuta. Sopimusratkaisu neuvotellaan kuudelle sopimusalalle. Sopimusten piirissä on noin 425 000 palkansaajaa.

Nykyiset kunta-alan työ- ja virkaehtosopimukset ovat voimassa helmikuun loppuun. Sopimusten piirissä ovat kuntien ja kuntayhtymien työntekijät ja viranhaltijat. Kunta-alan työvoimakustannukset henkilösivukuluineen ovat noin 22 miljardia euroa.

KT:n toimitusjohtaja Markku Jalonen pitää neuvottelujen lähtöasetelmia hyvin haastavina ja vaativina.

– Neuvottelut käydään tälläkin kertaa pahenevassa koronatilanteessa. Työrauhan turvaaminen ja kansalaisten kannalta elintärkeiden palveluiden varmistaminen on välttämätöntä. Maltti on valttia nyt etenkin poikkeusolosuhteiden jatkuessa.

Jalonen muistuttaa aluevaalien alla työnjaosta.

– Työmarkkinakysymykset kuuluvat työmarkkinaosapuolten tehtäviin. Poliitikkojen ei pidä sekaantua sopimusneuvotteluihin.

Kunta-alan neuvottelujärjestelmä uudistunut

Kunta-alan neuvottelu- ja sopimusjärjestelmä on uudistunut viime neuvottelukierroksesta. Kunta-alalla neuvotellaan aiemman viiden sijasta kuudella suurella sopimusalalla. Neuvotteluissa valmistaudutaan myös siihen, että hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuoden 2023 alussa.

– Neuvoteltavien asioiden laajuus ja määrä on suurin kunta-alan yli 50-vuotisessa työmarkkinahistoriassa, kun neuvottelemme myös sopimuksista hyvinvointialueille ja KT:n uudelle yritysjaostolle. Sopimusratkaisun syntyminen edellyttää neuvottelutuloksen syntymistä käytännössä kaikille sopimusaloille, sanoo Markku Jalonen.

Neuvotteluissa Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT edustaa kuntatyönantajia eli Manner-Suomen kuntia ja kuntayhtymiä. Henkilöstöä edustaa kolme kunta-alan pääsopijajärjestöä, Julkisen alan unioni JAU, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO sekä Sosiaali- ja terveysalan neuvottelujärjestö Sote.

Kunta-alan kuusi suurinta sopimusalaa ovat Kunnallinen yleinen virka- ja työehtosopimus (KVTES), Kunnallinen opetushenkilöstön virka- ja työehtosopimus (OVTES), Kunnallinen lääkärien virkaehtosopimus (LS), Kunnallinen teknisen henkilöstön virka- ja työehtosopimus (TS) ja Kunnallinen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimus (TTES). Uutena sopimusalana on Sosiaali- ja terveydenhuollon työ- ja virkaehtosopimus (SOTE).  Lisäksi kunta-alalla on virka- ja työehtosopimukset näyttelijöille ja muusikoille.

Lisätiedot:

Toimitusjohtaja Markku Jalonen, puh. 040 547 7710

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Toimitusjohtaja Markku Jalonen, puh. 040 547 7710

Tietoja julkaisijasta

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT
Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711https://www.kt.fi/

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT on työnantajajärjestö, joka ajaa kuntien, kuntayhtymien ja hyvinvointialueiden etuja työmarkkinoilla, sekä työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kunta- ja hyvinvointialuetyönantajia valtakunnallisissa työmarkkinaneuvotteluissa sekä kolmikantayhteistyössä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat KT

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme