KT Kuntatyönantajat - KT Kommunarbetsgivarna

Kunta-alan sopimusneuvottelut keskeytyneet

Jaa

Kunta-alan neuvottelut uusista virka- ja työehtosopimuksista ovat keskeytyneet. KT Kuntatyönantajat on odottanut kaikilta kunta-alan osapuolilta malttia ja vastuuntuntoa kunta-alan jo ennakolta vaikeiksi tiedetyissä sopimusneuvotteluissa. Tehyn ja Superin viime päivien toiminta on kuitenkin osoittanut puutteita kriisitietoisuudessa.

Kaikkien kuntatyönantajien etu on säilyttää työrauha poikkeuksellisissa oloissa. Sen saavuttamiseksi KT on tehnyt kunta-alan järjestöille tarjouksen vuoden mittaisesta ja pelkistetystä, 1,3 prosentin korotuksen takaavasta sopimuksesta. Tarjous vastaa työmarkkinoilla tähän mennessä syntyneen niin sanotun yleisen linjan mukaista ensimmäisen vuoden korotusta.

Kunta-alan pikaisen ratkaisun avulla kunnat ja kuntayhtymät sekä niiden henkilöstöt pystyisivät rauhassa keskittymään poikkeustilanteen hallintaan.

KT on myös historiallisella tavalla valmis tekemään pitkän siirtymäajan varassa erillisen sopimuksen sosiaali- ja terveydenhuoltoalan henkilöstölle. Tämä on tarkoitus kytkeä valtakunnalliseen sote-uudistukseen.

Hoitajajärjestöt haluavat käyttää vakavaa tautitilannetta hyödykseen ja saamaan sen varjolla pysyvän, yli kymmenen prosentin palkankorotuksen. Sen suora hinta kuntien veronmaksajille olisi yli 700 miljoonaa euroa vuodessa. Koko kunta-alalle levitessään hinta olisi jopa 1,7 miljardia euroa vuodessa.

− Epidemialla ei pidä tehdä työmarkkinapolitiikkaa. Kaikkien tulee kantaa vastuuta poikkeusoloista aiheutuvien haittojen estämiseksi. Järkevä ja vakavan tilanteen huomioiva sopimus edistäisi tätä, sanoo KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen.

Suomen bruttokansantuotteen arvioidaan laskevan tänä vuonna 4−5 prosenttia. Kuntien verotulot putoavat jyrkästi samaan aikaan, kun kulut kasvavat huomattavasti koronaepidemian takia.

− Kunnat ovat entistäkin vakavamman taloudellisen kriisin edessä, KT:n valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen korostaa.

KT arvostaa hoito- ja muun kunnallisen henkilöstön vaativaa työtä aina ja erityisesti nykyisissä poikkeusoloissa.

Lisätietoja:

KT:n valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen, puh. 040 570 5593

KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, puh. 040 547 7710

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

KT:n valtuuskunnan puheenjohtaja Kirsi-Marja Lievonen, puh. 040 570 5593

KT:n työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, puh. 040 547 7710

Tietoja julkaisijasta

KT Kuntatyönantajat - KT Kommunarbetsgivarna
KT Kuntatyönantajat - KT Kommunarbetsgivarna
Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711https://www.kt.fi/

KT Kuntatyönantajat on työmarkkinakeskusjärjestö, joka edustaa kuntia ja kuntayhtymiä sekä valtakunnallisissa työmarkkinaneuvotteluissa että kolmikantayhteistyössä. KT neuvottelee ja sopii kunnallista henkilöstöä koskevat valtakunnalliset virka- ja työehtosopimukset. Sopimusneuvottelujen ohella KT:n tärkeimpiin tehtäviin kuuluu työelämän laadun, tuloksellisuuden ja yhteistoiminnan kehittäminen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta KT Kuntatyönantajat - KT Kommunarbetsgivarna

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme