Kuntajohtajat ry: Kunnan johtaminen ennennäkemättömän laaja-alaista

Jaa

Kuntajohtajan työnkuva sekä sosiaalisen ja eettisen vastuun toimintakenttä on poikkeuksellisen laaja. Kunnan- tai kaupunginjohtaja vastaa organisaation lisäksi asukkaiden ja yritysten menestymisen mahdollisuuksista. Kuntajohtajat ry:n mielestä kuntajohtajien muutosjohtamisen osaamista voisi hyödyntää sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa enemmän.

Suomen Kuntajohtajat ry tiedottaa
11.8.2017
Julkaisuvapaa heti
 
Kuntajohtajat kokoontuivat Vantaalla:
Kunnan johtaminen ennennäkemättömän laaja-alaista
 
Kuntajohtajan työnkuva sekä sosiaalisen ja eettisen vastuun toimintakenttä on poikkeuksellisen laaja. Kunnan- tai kaupunginjohtaja vastaa organisaation lisäksi asukkaiden ja yritysten menestymisen mahdollisuuksista. Kuntajohtajat ry:n mielestä kuntajohtajien muutosjohtamisen osaamista voisi hyödyntää sote- ja maakuntauudistuksen valmistelussa enemmän.
 
- Kuntajohtajat ovat tottuneita muutosjohtajia: kuntakenttä on ollut suurten muutosten toteuttaja vuosikymmenien ajan. Sote- ja maakuntauudistuksessa ollaan ensimmäistä kertaa tilanteessa, jossa kuntajohtajat saavat ratkaisut valmiiksi tarjoiltuina. Meihin kohdistuu muutos, joka tekee haasteelliseksi oman organisaatiomme johtamisen, Kuntajohtajat ry:n puheenjohtaja, Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö totesi Kuntajohtajapäivillä Vantaalla 11. elokuuta.
 
Vallan ja vastuun pelisäännöt tärkeät
 
Kuntajohtajat ry toteaa, että kunnanjohtajien virkojen kiinnostavuuteen vaikuttaa merkittävästi työn arvostus, palkkataso ja työn vaativuus - aivan kuten muissakin työtehtävissä. Julkinen hakeutuminen virkoihin on vähentynyt 2000-luvulla.
 
- Luottamushenkilöillä on mahdollisuus lisätä virkatehtävän houkuttelevuutta vallan ja vastuun selkeillä pelisäännöillä ja toimivalla yhteistyöllä. Kesällä käynnistyi uusi valtuustokausi, joten juuri nyt on oikea hetki pelisääntöjen läpikäyntiin. Se ennaltaehkäisee mahdollisia ongelmatilanteiden syntyä ja edesauttaa johtajan vaihdostilanteessa virantäyttöä, Heidi Rämö sanoo.
 
Parhaimmillaan draivia, pahimmillaan mainekriisi
 
Kuntajohtajan työn vaativuutta lisäävät erityisesti tulevaisuuden kunnan rakentaminen ja siihen liittyvä strateginen johtaminen, kunnan elinvoiman edistäminen sekä konsernijohtaminen ja myös sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu.
 
Parhaimmillaan kuntajohtaja saa luoduksi paikkakunnalle menestyksen draivin, pahimmillaan vakavan mainekriisin.
 
- Kunnanjohtajan aseman mukanaan tuoma suuri julkisuus ja jatkuva läsnäolo yhteisössä ovat poikkeuksellisia muun muassa yritysjohtajiin verrattuna. Se heijastuu myös perheeseen, puolison työpaikalle, harrastuksiin ja lasten kouluun. Koska kunnan ei haluta olevan kasvoton kone, niin sen luotsi eli kunnanjohtaja on sen paras toteuttaja omalla toiminnallaan esimerkiksi mediassa ja some-kanavissa, Heidi Rämö kiteyttää.
 
 
Lisätietoja:
Suomen Kuntajohtajat ry:n puheenjohtaja, Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö, p. 040 133 7803

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä, johon on koottu keskeiset kunta-alan tiedot ja palvelut. Suomen kunnat ja kaupungit vastaavat noin 2/3 julkisista palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Vertailututkimus: Kunnat onnistuneet pitämään sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset kurissa - Uudenmaan kunnat kärjessä6.6.2018 12:00Tiedote

Suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset pysyivät vuonna 2017 edellisvuoden tasossa, selviää Kuntaliiton kymmenen suuren kaupungin vertailututkimuksesta. Suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset olivat yhteensä 5 miljardia euroa, ja ne hoitivat noin 2,2 miljoonan suomalaisen palvelut. Keskimäärin kustannukset olivat 2 297 euroa asukasta kohti.

Jämförande undersökning: Kommunernas social- och hälsovårdskostnader under kontroll – bäst resultat i nyländska kommuner6.6.2018 12:00Tiedote

År 2017 hölls hälso- och sjukvårdskostnaderna i de stora städerna på samma nivå som året innan. Det framgår av en jämförande undersökning som Kommunförbundet utfört bland tio stora städer. De stora städerna hade hälso- och sjukvårdskostnader på sammanlagt 5 miljarder euro och de tillhandahöll tjänster för omkring 2,2 miljoner finländare. I snitt uppgick kostnaderna till 2 297 euro per invånare.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme