Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Kuntakysely: Koronaepidemia on lisännyt lastensuojelun tarvetta ja lastensuojelun asiakasperheiden mielenterveysongelmia

Jaa
Perheiden vaikeudet ja lastensuojelun asiakkaiden tuen tarve ovat lisääntyneet koronaepidemian takia, selviää THL:n ja Lastensuojelun Keskusliiton teettämästä kuntakyselystä. Lastensuojelun johdolle suunnattuun kyselyyn vastasi 85 kuntaa ja 18 kuntayhtymää.

Kyselyyn vastanneista kunnista 40 prosenttia arvioi lastensuojelun asiakkaiden määrän lisääntyneen koronan takia ja 47 prosenttia kertoo lastensuojeluilmoitusten määrän kasvaneen.

Lastensuojelun asiakasperheiden elämäntilanteet ovat selvästi vaikeutuneet valtaosassa kuntia. Jopa 63 prosenttia kunnista arvioi lasten mielenterveysongelmien lisääntyneen koronaepidemiaa edeltävään aikaan verrattuna. Vastaavasti 55 prosenttia kunnista arvioi, että vanhemmilla on aiempaa enemmän mielenterveysongelmia.

”Mielenterveysongelmien kasvu on huolestuttavaa. Lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen saatavuuteen pitää kiinnittää eritystä huomioita koronakriisin jälkihoidossa”, toteaa erikoistutkija Pia Eriksson THL:stä.

Yli 70 prosenttia kyselyyn vastanneista kunnista ja kuntayhtymistä arvioi lastensuojelun asiakasperheiden vuorovaikutusongelmien, vanhempien jaksamattomuuden ja lasten koulunkäyntiin liittyvien ongelmien lisääntyneen.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuus heikkeni talvella

Kyselyn mukaan lastensuojelun asiakkaiden sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuus heikkeni koronaepidemian vuoksi kuluneena talvena verrattuna syksyyn 2020.

”Erityisen haastavana näyttäytyy lasten- ja nuorisopsykiatrian sekä koulutoimen ja oppilashuollon palveluiden heikko saatavuus lastensuojelun asiakkaille. Lasten ja nuorten hyvinvointiin tulee panostaa koulussa kiinnittämällä huomiota erityisesti oppilashuollon resursseihin”, sanoo erityisasiantuntija Annukka Paasivirta Lastensuojelun Keskusliitosta.

Kyselyyn vastanneista kunnista ja kuntayhtymistä 56 prosenttia arvioi koulutoimen ja oppilashuollon palveluiden saamisen vaikeutuneen vähintään jossain määrin. Lasten- ja nuorisopsykiatrian palveluiden saamisen puolestaan arvioitiin vaikeutuneen talvella vähintään jossain määrin 62 prosentissa kunnista ja kuntayhtymistä.

Lastensuojelun palveluissa on ollut puutteita pitkään, jo ennen koronaepidemiaa. Siksi koronaepidemian suoraa vaikutusta on vaikeaa arvioida.

”Selvää kuitenkinon, että epidemia on pahentanut tilannetta. Se on myös korostanut jo olemassa olevia puutteita.Muiden palveluiden vahvistamisen lisäksi myös kuntien lastensuojelun resurssit tulee turvata siten, että kasvaneeseen palvelutarpeeseen pystytään vastaamaan”, Eriksson sanoo.

Lisätietoja:

Lue lisää tutkimusraportista

Pia Eriksson
erikoistutkija
THL
puh. 029 524 7744
etunimi.sukunimi@thl.fi 

Annukka Paasivirta
erityisasiantuntija
Lastensuojelun Keskusliitto
puh. 040 647 2515
etunimi.sukunimi@lskl.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Mannerheimintie 166
00270 Helsinki

029 524 6000https://thl.fi

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye