Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kuntaliiton hallitus otti kantaa sote-valinnanvapauden lakiluonnokseen: Valinnanvapautta laajennettava hallitusti – malli tarvitsee vielä korjauksia

Jaa

Kuntaliiton hallitus otti keskiviikkona 22.11.2017 kantaa sote-valinnanvapauslain lakiehdotukseen. Kuntaliitto pitää sote-uudistusta tarpeellisena ja kannattaa valinnanvapauden hallittua laajentamista. Lakiluonnoksessa esitetty malli kaipaa kuitenkin yksinkertaistamista, selkeytystä ja korjauksia.

KUNTALIITTO TIEDOTTAA
22.11.2017
Julkaistavissa heti

Kuntaliiton hallitus otti kantaa sote-valinnanvapauden lakiluonnokseen:
Valinnanvapautta laajennettava hallitusti – malli tarvitsee vielä korjauksia

Kuntaliiton hallitus otti keskiviikkona 22.11.2017 kantaa sote-valinnanvapauslain lakiehdotukseen. Kuntaliitto pitää sote-uudistusta tarpeellisena ja kannattaa valinnanvapauden hallittua laajentamista. Lakiluonnoksessa esitetty malli kaipaa kuitenkin yksinkertaistamista, selkeytystä ja korjauksia.

Liiton arvion mukaan maakuntien itsehallinto on muodostumassa hyvin kapeaksi. Kuntaliiton lausunnossa arvioidaan muun muassa valinnanvapauspalvelujen tuottamisen ratkaisumalleja, uudistukselle asetettujen tavoitteiden toteutumista ja kustannusvaikutuksiasekä sosiaali- ja terveyspalvelujen integraation edellytyksiä.

Järjestämisen ja tuottamisen erottaminen, monituottajamalli sekä valinnanvapauspalveluiden vieminen markkinoille on rakenne, joka ei itsessään tue sote-integraatiota. Integraatio on ongelmallista erityisesti useita palveluja samanaikaisesti tarvitsevien asiakkaiden tai potilaiden kohdalla, koska palvelut hajautuvat eri toimijoille. Paljon palveluita tarvitsevat asiakkaat voivat pudota sosiaali- ja terveydenhuollossa palvelujen väliin, todetaan Kuntaliiton lausunnossa.

Lakiluonnoksesta on perustuslakivaliokunnan kannanottoihin viitaten poistettu valinnanvapauspalveluiden yhtiöittämisvelvollisuutta koskevat säännökset. Ne on korvattu maakunnan liikelaitoksen velvollisuudella organisoida tuottamansa valinnanvapauspalvelut pitkälti yhtiöittämiseen verrattavalla tavalla, arvioi Kuntaliitto. Kunnilla tulee olla mahdollisuus toimia tuottajana.

Asiakassetelien käytöstä lisää päätösvaltaa maakunnille

Asiakassetelipalveluihin esitetään lakiehdotuksessa kuuluvaksi sellaisia erikoissairaanhoidon palveluja, joiden laajamittaisella toteuttamisella asiakassetelin avulla olisi merkittäviä vaikutuksia maakuntien liikelaitosten mahdollisuuksiin taata riittävät ja laadukkaat erikoisalojen palvelut ja erityisesti ympärivuorokautinen päivystysvalmius koko maassa kaikissa olosuhteissa.

Kuntaliiton näkemyksen mukaan maakunnalla tulisi itsehallintonsa puitteissa olla oikeus päättää palveluista, joissa se käyttää asiakasseteliä tarkoituksenmukaiseksi harkitsemallaan tavalla. Lisäksi voitaisiin säätää maakunnalle velvollisuus asettaa tavoitteet valinnanvapauden toteutumiselle ja seurata niiden toteutumista.

Henkilökohtaista budjettia koskevat säännökset ovat Kuntaliiton mielestä epäselviä eivätkä mahdollista sen arviointia, millainen järjestelmä näiden perusteella syntyy. Henkilökohtaisen budjetin käyttöönoton osalta Kuntaliitto kannattaa pilotoinneista saatavien kokemusten hyödyntämistä.  

Maakunnat ja yhtiöt samalle viivalle taloustietojen osalta

Kuntaliitto pitää lakiesitystä oikean suuntaisena siltä osin, kun kaikkien yritysten on ilmoitettava suoran valinnan piirissä olevan toiminnan tilinpäätös ja toimintakertomus sekä viimeisen verotuksen verotettava tulo sekä maksuunpannun veron määrä.

Lakiesitystä on pidettävä tietojen julkisuuden laajuuden osalta puutteellisena, koska suuriltakaan konserneilta ei pyydetä kaikkia niitä tietoja, joita pidetään yleisesti keskeisinä aggressiivista verosuunnittelusta osviittaa antavina tietoina. Tämän ennaltaehkäisemiseksi Kuntaliitto vaatii muutoksia yrityksiltä vaadittaviin taloustietoihin.

Malttia sote-palvelutuotannon ulkoistamiseen

Kuntaliiton hallitus keskusteli lausunnon lisäksi sote-uudistuksesta laajemmalti, todeten, että kunnissa ja kuntayhtymissä tehdään tärkeää valmistelutyötä, johon osallistuu tuhansia kuntasektorin asiantuntijoita. Tätä uudistuksen tavoitteiden suuntaista työtä on syytä jatkaa.

Kuntaliitto kehottaa kuntia malttiin harkittaessa sote-palvelutuotannon ulkoistamisia sekä tiiviiseen yhteistyöhön maakuntavalmistelun kanssa. Tässä tilanteessa myös rajoituslainsäädännön tiukentaminen on perusteltua, jotta palvelutuotannon kokonaisuus ja kustannusvastaavuus voidaan turvata uudistuksen edetessä.

Kuntaliitto kiirehtii uskottavan kuntien omaisuusjärjestelyjä koskevan - perustuslakivaliokunnankin edellyttämän - kompensaatiosääntelyn valmistelemista mahdollisimman pian. Kompensaatiosääntelyn periaatteiden tulee koskea kaikkia uudistukseen liittyviä omaisuusjärjestelyjä ja kaikkia kuntia.

Kuntaliitto on aiemmin marraskuussa kartoittanut kuntakentän näkemyksiä sote-valinnanvapauslainsäädäntöön Kuntapulssi-kyselyllä. Saatuja vastauksia on hyödynnetty liiton lausunnon valmistelussa. Kuntaliiton hallituksessa ovat edustettuina kokoomus, sdp, keskusta, perussuomalaiset, sininen tulevaisuus, vihreät ja vasemmistoliitto.

Lisätietoja:
Sirpa Paatero Kuntaliiton hallituksen puheenjohtaja, p. 050 512 1602
Markku Andersson, Kuntaliiton hallituksen I varapuheenjohtaja, p. 0400 653 403
Tapani Tölli, Kuntaliiton hallituksen II varapuheenjohtaja, p. 050 511 3180

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä, johon on koottu keskeiset kunta-alan tiedot ja palvelut. Suomen kunnat ja kaupungit vastaavat noin 2/3 julkisista palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Vertailututkimus: Kunnat onnistuneet pitämään sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset kurissa - Uudenmaan kunnat kärjessä6.6.2018 12:00Tiedote

Suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset pysyivät vuonna 2017 edellisvuoden tasossa, selviää Kuntaliiton kymmenen suuren kaupungin vertailututkimuksesta. Suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset olivat yhteensä 5 miljardia euroa, ja ne hoitivat noin 2,2 miljoonan suomalaisen palvelut. Keskimäärin kustannukset olivat 2 297 euroa asukasta kohti.

Jämförande undersökning: Kommunernas social- och hälsovårdskostnader under kontroll – bäst resultat i nyländska kommuner6.6.2018 12:00Tiedote

År 2017 hölls hälso- och sjukvårdskostnaderna i de stora städerna på samma nivå som året innan. Det framgår av en jämförande undersökning som Kommunförbundet utfört bland tio stora städer. De stora städerna hade hälso- och sjukvårdskostnader på sammanlagt 5 miljarder euro och de tillhandahöll tjänster för omkring 2,2 miljoner finländare. I snitt uppgick kostnaderna till 2 297 euro per invånare.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme