Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kuntaliiton kyselyn alustavia tuloksia: Kuntien lastensuojelulla suurta huolta siitä, mitä lastensuojelulle tapahtuu sote-uudistuksessa

Jaa

Harva kuntien ja kuntien yhteistoiminta-alueiden lastensuojeluammattilaisista kokee varmuutta siitä, että lastensuojelun palveluiden järjestäminen onnistuu täysin sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen, ilmenee Kuntaliiton toteuttamasta lastensuojelun kuntakyselystä.

KUNTALIITTO TIEDOTTAA
Puhereferaatti
Julkaistavissa 10.1.2018 klo 14.00

Kuntaliiton kyselyn alustavia tuloksia:
Kuntien lastensuojelulla suurta huolta siitä, mitä lastensuojelulle tapahtuu sote-uudistuksessa

Harva kuntien ja kuntien yhteistoiminta-alueiden lastensuojeluammattilaisista kokee varmuutta siitä, että lastensuojelun palveluiden järjestäminen onnistuu täysin sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen, ilmenee Kuntaliiton toteuttamasta lastensuojelun kuntakyselystä.

Kuntaliiton erityisasiantuntija Aila Puustinen-Korhonen kertoi kuntien lastensuojelun huolista sote-uudistukseen liittyen sosiaali- ja terveysministeriön järjestämässä lastensuojelun uudistumista koskevassa tiedotustilaisuudessa keskiviikkona 10.1.2018.

- Kuntaliiton toteuttaman lastensuojelun kuntakyselyyn vastasi 93 prosenttia lastensuojelun järjestäjätahoista, edustaen 279 kuntaa. Kyselyn tulokset julkaistaan tammikuun lopulla 2018, kertoo Puustinen-Korhonen.

Lastensuojelun kuntakyselyssä on kartoitettu muun muassa viranomaisten tiedonvaihdon ja yhteistyön toimivuutta, palvelujen saatavuutta, lastensuojelun käytössä olevia resursseja ja työn kuormitustekijöitä sekä kuntien lastensuojelun näkemyksiä sote-uudistuksesta.

- Vain alle viidesosa, 16,8 prosenttia lastensuojelun järjestäjätahoja edustavista vastaajista, oli täysin tai lähes samaa mieltä väittämästä ”Emme ole huolissamme siitä, kuinka lastensuojelun palvelut järjestetään sote-uudistuksen jälkeen”. Täysin tai melko eri mieltä lastensuojelun palvelujen järjestämisen onnistumisesta oli 65,8 prosenttia vastaajista, toteaa Puustinen-Korhonen.

- Kyselyyn vastanneista noin neljännes oli täysin tai melko samaa mieltä siitä, että tiesi riittävästi lastensuojelun palvelujen valmistelusta maakunnassaan. Yhteensä neljäsosa oli puolestaan täysin tai melko samaa mieltä väittämästä, että lastensuojeluun liittyvät kysymykset ja palvelutarpeet tulevat hyvin huomioiduiksi maakunnallisessa sote-valmistelussa. Viidesosalla vastaajista ei ollut kantaa asiaan.

Kuntaliiton loppuvuodesta 2017 toteuttama lastensuojelun kuntakysely toteutettiin nyt toista kertaa, edellinen vastaava kuntakysely tehtiin viisi vuotta sitten.

Lisätietoja:
Aila Puustinen-Korhonen, erityisasiantuntija, p. 050 344 6884
Liiteaineisto: Aila Puustinen-Korhosen aineisto STM:n tiedotustilaisuudessa 10.1.2018

Kuntaliitto järjestää aamukahvitilaisuuden toimittajille kyselyn tuloksista tammi-helmikuun 2018 vaihteessa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä, johon on koottu keskeiset kunta-alan tiedot ja palvelut. Suomen kunnat ja kaupungit vastaavat noin 2/3 julkisista palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Åtta slutsatser av forskningen om landskaps- och vårdreformen: En strukturell reform som utgår från bara en modell går trögt22.3.2018 13:32Tiedote

Kommunsektorn har varit föremål för en reformiver i många år nu. Forskningsprogrammet ARTTU2, som avslutas idag, presenterar forskningsrön om beredningen och effekterna av reformer så som landskaps- och vårdreformen på ett sätt som saknar motstycke i mångsidighet. Slutsatserna av de närmare 40 forskningsrapporterna som publicerats kan sammanfattas i åtta teser.

Kahdeksan tutkittua johtopäätöstä maakunta- ja sote-uudistuksesta: Rakenteellinen yhdellä mallilla tapahtuva uudistaminen kangertelee22.3.2018 08:30Tiedote

Kunta-ala on ollut uudistusten pyörteessä jo yli vuosikymmenen ajan. Tänään päättyvässä laajassa ARTTU2-tutkimusohjelmassa on kerätty tutkimustietoa uudistusten, kuten maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelusta ja vaikutuksista ennennäkemättömän monipuolisesti. Tutkimusohjelmassa julkaistujen lähes 40 tutkimusraportin johtopäätökset voidaan tiivistää kahdeksaan oppiin.

Ställningstagande av Kommunförbundets styrelse inför ramförhandlingarna våren 2018: Kommunernas ekonomiska verksamhetsförutsättningar måste tryggas under reformerna15.3.2018 15:54Tiedote

Kommunförbundet kräver att beslut om att fortsätta de kommunbaserade regionala sysselsättningsförsöken fram till utgången av år 2019 fattas senast vid ramförhandlingarna så att handlingsmodellerna genom lagändringar görs till en bestående del av alliansmodellen för tillväxttjänsterna. Kommunerna och landskapet måste flexibelt kunna avtala om arbets- och uppgiftsfördelningen med beaktande av bland annat de regionala särdragen.

Kuntaliiton hallituksen kannanotto kevään 2018 kehysriiheen: Kuntien taloudelliset toimintaedellytykset turvattava uudistusten keskellä15.3.2018 13:55Tiedote

Kuntaliitto vaatii, että viimeistään kehysriihessä tehdään päätökset alueellisten kuntapohjaisten työllisyyskokeilujen jatkamisesta vuoden 2019 loppuun saakka siten, että niiden toimintamallit samalla vakinaistetaan lainsäädäntömuutoksin osaksi kasvupalveluiden allianssimallia. Kuntien ja maakunnan on voitava sopia joustavasti työnjaoista ja tehtävistä muun muassa alueelliset erityispiirteet huomioiden.

ARTTU2-tutkimusohjelman päätösseminaarissa tutkittua tietoa kunta-alan uudistuksista15.3.2018 11:24Kutsu

Kunnissa toteutettujen ja tulevien uudistusten arviointitutkimusohjelma 2014 - 2018 (ARTTU2) on useasta osaprojektista koostuva tutkimuskokonaisuus, jossa on selvitetty, miten mm. maakunta- ja sote-uudistuksen valmistelu ovat vaikuttaneet kuntien palveluihin, talouteen, demokratiaan ja johtamiseen, henkilöstövoimavaroihin sekä yhdyskuntarakenteeseen ja elinvoimaan. Toimituksenne edustaja on tervetullut osallistumaan ARTTU2-tutkimusohjelman päätösseminaariin torstaina 22.3.2018 klo 9.00 - 15.00.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme