Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kuntaliiton opetus- ja kulttuuriyksikön johtaja Terhi Päivärinta: Kohti uutta hallitusohjelmaa: Lisää rahaa ja maksuttomuutta – mahdoton yhtälö?

Jaa
Kuntaliiton opetus- ja kulttuuriyksikön johtaja Terhi Päivärinta vaatii kunnille riittäviä resursseja opetus- ja sivistyspalveluiden järjestämiseen. Päivärinta puhui keskiviikkona Valtakunnallisilla sivistystoimen neuvottelupäivillä Helsingissä.

- Keskustelu tulevan vaalikauden koulutuspoliittisista tavoitteista on jo käynnistynyt. Esiin keskusteluissa ovat nousseet muun muassa oppivelvollisuusiän laajentaminen, varhaiskasvatuksen maksuttomuus sekä perusrahoituksen riittävyys, sanoi Terhi Päivärinta.

- Sekä oppivelvollisuusiän pidentäminen, että maksuton varhaiskasvatus ovat tiukasti sidoksissa rahoitukseen. Oppivelvollisuusikää pidentämällä halutaan ennen kaikkea estää syrjäytymistä, koska toisen asteen tutkinnon suorittaneella on tilastollisesti paremmat mahdollisuudet työllistyä, kuin pelkän perusopetuksen suorittaneella.

Valtaosa perusopetuksen päättäneistä suorittaa joko ammatillisen tutkinnon tai ylioppilastutkinnon. Kuntaliiton laskelmien mukaan oppivelvollisuuden jatkaminen 19-vuotiaaksi maksaisi 183 miljoonaa euroa. Mikäli oppivelvollisuus laajennettaisiin koskemaan 6-vuotiaita, olisi lisäkustannus tästä noin 200 miljoonaa euroa.

- Olemme Kuntaliitossa esittäneet, että mahdolliset lisäresurssit käytettäisiin oppivelvollisuusiän pidentämisen sijaan perusopetuksen parantamiseen, sillä syrjäytymiskehitys alkaa jo aiempina kouluvuosina. Lisäämällä kohdennettuja tukitoimia ja lisäresursseja juuri oikeisiin vaiheisiin saataisiin aikaan paremmat valmiudet siirtyä toiselle asteelle.

- Oppivelvollisuusiän alentamisen sijaan voitaisiin harkita kaksivuotista esiopetusta. Koulupolun alkua tulisi myös joustavoittaa. Mekaaninen oppivelvollisuusiän laajentaminen aiheuttaa lisäkustannuksia, mutta ei korjaa nykyisen peruskoulun puutteita, huomautti Päivärinta.

Tällä hallituskaudella on hyväksytty uusi varhaiskasvatuslaki ja varhaiskasvatuksen merkitys osana koulutusjärjestelmää on saanut yhä suuremman painoarvon. Varhaiskasvatuksen osallistumisasteen lisääminen on ollut yksi tämän hallituskauden haasteista.

- Yhdeksi ja voisi sanoa ainoaksi keinoksi osallistumisasteen nostamiseksi, on nostettu maksuttomuus. Huoltajien näkökulmasta maksuttomuus voi olla hyvä asia, mutta onko se ratkaisu osallistumisen lisäämiseksi? Välttämättä ei, sillä monella niistä lapsista, jotka eivät tällä hetkellä osallistu varhaiskasvatukseen, se osallistuminen olisi jo maksutonta. Tässä yhteydessä pitäisi nostaa keskusteluun myös erilaiset avoimen varhaiskasvatuksen muodot, palveluohjaus sekä kotihoidontukijärjestelmä. Asiakkaille maksuton ei ole kunnalle maksutonta.

Syntyvyys ja väestön keskittyminen kasvukeskuksiin haastaa kuntia palveluiden järjestämisessä. Koska olosuhteet ovat erilaisia, myös palveluiden järjestäminen on erilaista.

- Kuntalaiset ovat tyytyväisiä käyttämiinsä opetus- ja sivistyspalveluihin. Jotta palvelut voidaan tulevaisuudessakin kaikissa kunnissa järjestää hyvin, edellyttää se riittäviä resursseja. Valtio on tällä vuosikymmenellä vetäytynyt merkittävästi koulutus- ja sivistyspalveluiden rahoituksesta. Kunnat ovat vastuullisesti paikanneet tätä rahoitusvajetta. Tulevalla hallituskaudella perusrahoitusta on kuitenkin vahvistettava merkittävästi, jotta vajetta voidaan kuroa umpeen, painotti Terhi Päivärinta.


Lisätietoja:

Terhi Päivärinta, johtaja, opetus ja kulttuuriyksikkö, p. 050 590 4796

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mariam Rguibi
Viestintäkoordinaattori
Suomen Kuntaliitto ry
Toinen linja 14, 00530 Helsinki
+358 9 771 2296, +358 44 2645 683
Mariam.Rguibi@kuntaliitto.fi

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä, johon on koottu keskeiset kunta-alan tiedot ja palvelut. Suomen kunnat ja kaupungit vastaavat noin 2/3 julkisista palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Selvitys: Joukkoliikennettä kuritettaisiin arvonlisäverokannan korottamisella turhaan - ALV:n nosto vähentää valtion tuloja20.3.2024 09:52:58 EET | Tiedote

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa on linjattu, että henkilökuljetusten arvonlisäverokantaa nostetaan 4 prosenttiyksikköä nykyisestä 10 %:sta 14 %:iin. Linja-autoliitto, Paikallisliikenneliitto ja Kuntaliitto vetoavat hallitukseen, että joukkoliikenteen arvonlisäverokanta pidettäisiin ennallaan. Jos muutos tehdään, uhkana on, että asiakkaat saavat aiempaa niukempaa palvelua, kun verotus vaikuttaa kaupunkien ja kuntien joukkoliikennekustannuksiin. Linja-autoliiton teettämän selvityksen mukaan veronkorotus ei lisää valtion verokertymää. Arvonlisäverokannan korottaminen siirtyy hintoihin, eli matkustamisesta tulee nykyistä kalliimpaa. Muutos pienentäisi esimerkiksi linja-autoalan tuloja, mikä voi pahimmillaan johtaa palvelutarjonnan karsimiseen. Kaupunkiseutujen joukkoliikenteeseen kohdistuu lisäksi ilmastoperusteisen valtionavustuksen poisto. ALV-korotus tämän ja yleisen kustannustason nousun kanssa lisäisi entisestään toimialan kustannuksia.

Suomalaisista jo 90 % asuu kunnassa, jolla on ilmastotavoite, mutta kuntien luotto ilmastotavoitteiden saavuttamiseen horjuu14.3.2024 08:00:00 EET | Tiedote

Yhä useampi suomalainen asuu kunnassa, joka on sitoutunut ilmastotavoitteisiin. Kuntien suunnitelmallinen ilmastotyö onkin lisääntynyt, selviää tuoreesta Kuntaliiton ilmastokyselystä. Kuntien luotto omiin ja etenkin kansallisiin ilmastotavoitteisiin on sen sijaan heikentynyt. Resurssien ja poliittisen tahtotilan puute ilmoitettiin suurimmiksi haasteiksi ilmastotavoitteiden toteutumiselle kunnassa. Käytännön ilmastotyö keskittyy kunnissa vahvasti ilmastonmuutoksen hillintään. Ilmastonmuutos vaikuttaa jo voimakkaasti kuntien toimintaympäristöön, joten sopeutumistoimia tulisi nopeasti lisätä.

TE-palvelut siirtyvät kunnille - kunnat saavat vahvistuvien peruspalvelujen myötä lisää työkaluja elinvoiman edistämiseen23.2.2024 10:30:00 EET | Tiedote

Julkisten työvoimapalvelujen järjestämisvastuu siirretään vuoden 2025 alussa TE-toimistoilta kunnille. Nykyiset TE-toimistot lakkautetaan. Vuoden vaihteessa reilut 4000 työvoimapalveluiden ammattilaista siirtyy liikkeenluovutuksella valtiolta kuntiin tai kuntayhtymiin. Työvoimapalveluiden järjestämisvastuu muodostaa kunnille samalla myös uuden valtionosuustehtävän.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye