Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen Kuopiossa: Alueille enemmän tilaa maakunta- ja sote-uudistuksen toteutuksessa

Jaa

Kuntien ja alueiden erityispiirteet ja vahvuudet olisi tunnistettava nykyistä paremmin maakunta- ja sote-uudistuksessa. Alueet ja kunnat ovat paitsi aluerakenteensa, voimavarojensa sekä väestö- ja työllisyyskehityksensä, myös haasteidensa ja ongelmien osalta hyvin erilaisia. Erilaisuuden unohtuminen näkyy muun muassa suurten kaupunkien aktiivisuutena ajankohtaisessa sote-ja maakuntakeskustelussa.

KUNTALIITTO TIEDOTTAA
Julkaistavissa 13.4.2018 klo 12.30

Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen Kuopiossa:
Alueille enemmän tilaa maakunta- ja sote-uudistuksen toteutuksessa

Kuntien ja alueiden erityispiirteet ja vahvuudet olisi tunnistettava nykyistä paremmin maakunta- ja sote-uudistuksessa. Alueet ja kunnat ovat paitsi aluerakenteensa, voimavarojensa sekä väestö- ja työllisyyskehityksensä, myös haasteidensa ja ongelmien osalta hyvin erilaisia. Erilaisuuden unohtuminen näkyy muun muassa suurten kaupunkien aktiivisuutena ajankohtaisessa sote-ja maakuntakeskustelussa.

- Lainsäätäjien olisi luotettava enemmän paikalliseen osaamiseen ja annettava tilaa alueellisille toteutusratkaisuille. Pohjois-Savon maakuntavalmistelussa sukset osoittavat samaan suuntaan. Maakunnan eri toimijat tekevät määrätietoista työtä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi, korosti Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen Kuntaliiton ja Kuopion kaupungin yhteisessä tiedotustilaisuudessa perjantaina.

- Pohjois-Savon keskuksena Kuopio on alueen vetovoimainen ydin. Kaupunkia kehitetään ympäristön ehdoilla, alueen vahvuuksia hyödyntäen. Asukastyytyväisyys on huipputasoa ja kaupunki näyttäytyy tällä hetkellä myönteisessä valossa niin väestönkasvun kuin työllisyydenkin näkökulmasta, muistuttaa Koskinen.

Maakunta- ja sote-uudistuksen tavoitteiden toteutuminen edelleen epävarmaa

Maakunta- ja sote-uudistusta koskevat lakiesitykset ovat jo pääosin eduskunnan käsittelyssä. Kuntaliitto on huolissaan maakunta- ja sote-uudistuksen alkuperäisten tavoitteiden toteutumisesta.

- Uudistuksen aikataulu on kireä. Taloudellisten tavoitteiden toteutuminen on epävarmaa. Muutoskustannuksiin liittyy muun muassa ICT:n ja palkkojen harmonisoinnin osalta epävarmuutta. Valinnanvapausmalli tuo asiakkaalle lisää vaihtoehtoja, mutta vaikeuttaa integraatiotavoitteiden toteutumista ja kustannusten kasvun hillintää.

- Lakiehdotusten perusteella maakuntien itsehallinto on jäämässä heikoksi. Uudistuksen toteutus nojaa vahvaan valtion ohjaukseen. Maakunnille ja kaupungeille tulisi kuitenkin antaa enemmän tilaa sopia keskenään uudistuksen toteuttamiseen liittyvistä asioista, muistuttaa Jari Koskinen.

- Kuntaliitto ei myöskään pidä esitettyjä kuntien omaisuusjärjestelyihin liittyviä kompensaatioratkaisuja riittävinä. Maakuntien liikelaitosten oikeudelliseen asemaan liittyy edelleen ratkaisemattomia kysymyksiä. Ratkaisematta on myös kuntien oikeus tuottaa sote-palveluja, huomauttaa Koskinen.

Kuopio aktiivinen Kuntaliiton verkostoissa

Kuntaliitto tarjoaa kunnille ja kaupungeille useita verkostoja sekä kehittämis- ja asiantuntijapalveluja kuntakentän edunvalvonnan lisäksi. Jäsenkentän erilaisten tarpeiden huomioiminen on myös liiton palvelujen kehittämisen keskeinen lähtökohta.

- Kuopion kaupunki on aktiivinen jäsen joka hyödyntää Kuntaliiton palveluja monipuolisesti, esimerkiksi olemalla mukana useassa kuntakentän yhteisissä verkostoissa. Kuntaliiton asiakkuustyön tavoitteena on, että jäsenemme kokevat saavansa vastinetta jäsenmaksuille, sanoo yhteysjohtaja Lauri Lamminmäki.

- Osana liiton omaa asiakkuustyötä kohtaamme säännöllisesti sekä poliittista että virkamiesjohtoa. Haluamme että meillä on konkreettinen ja realistinen kuva kuntakentän tarpeista, jotta voimme kehittää liiton palveluja kuntakentän toimintaympäristön muuttuessa, kuvaa Lamminmäki.

Lisätietoja
Jari Koskinen, toimitusjohtaja, p. 044 9764225
Lauri Lamminmäki, yhteysjohtaja p. 050 303 8379

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä, johon on koottu keskeiset kunta-alan tiedot ja palvelut. Suomen kunnat ja kaupungit vastaavat noin 2/3 julkisista palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina: Kuntien edellytyksiä kohtuuhintaisen asumisen järjestämiseen on vahvistettava31.10.2018 10:00Tiedote

- Kunnilla, erityisesti suurimmilla kaupunkiseuduilla, on keskeinen vastuu riittävän ja monipuolisen asuntotuotannon turvaamisessa. Tämän perustana on pitkäjänteinen maapolitiikka ja kaavoitustoimivalta, sanoi Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Reina Kuntaliiton asuntopoliittisessa seminaarissa Helsingissä keskiviikkona. Valtion ja kaupunkiseutujen väliset maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL-sopimukset ovat osoittautuneet tehokkaaksi tavaksi edistää ja yhteensovittaa valtion ja kuntien suuria investointeja sekä kohtuuhintaista asuntotuotantoa. - MAL- sopimuksia on kehitettävä vahvemmaksi yhteistyön välineeksi ja valtion on oltava valmis laajentamaan niitä uusille seuduille. Myös kohtuuhintaista asumista palvelevia infra-avustuksia tarvitaan jatkossakin, muistutti Reina. Maapolitiikan keinovalikoimaa ei tule kaventaa Tällä hetkellä vireillä on lunastuslain muutos, jolla lakkautettaisiin niin sanotut arvonleikkaussäännökset, jotka ovat olennainen osa kuntien maapoliittista keinovali

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme