Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen Kuopiossa: Alueille enemmän tilaa maakunta- ja sote-uudistuksen toteutuksessa

Jaa

Kuntien ja alueiden erityispiirteet ja vahvuudet olisi tunnistettava nykyistä paremmin maakunta- ja sote-uudistuksessa. Alueet ja kunnat ovat paitsi aluerakenteensa, voimavarojensa sekä väestö- ja työllisyyskehityksensä, myös haasteidensa ja ongelmien osalta hyvin erilaisia. Erilaisuuden unohtuminen näkyy muun muassa suurten kaupunkien aktiivisuutena ajankohtaisessa sote-ja maakuntakeskustelussa.

KUNTALIITTO TIEDOTTAA
Julkaistavissa 13.4.2018 klo 12.30

Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen Kuopiossa:
Alueille enemmän tilaa maakunta- ja sote-uudistuksen toteutuksessa

Kuntien ja alueiden erityispiirteet ja vahvuudet olisi tunnistettava nykyistä paremmin maakunta- ja sote-uudistuksessa. Alueet ja kunnat ovat paitsi aluerakenteensa, voimavarojensa sekä väestö- ja työllisyyskehityksensä, myös haasteidensa ja ongelmien osalta hyvin erilaisia. Erilaisuuden unohtuminen näkyy muun muassa suurten kaupunkien aktiivisuutena ajankohtaisessa sote-ja maakuntakeskustelussa.

- Lainsäätäjien olisi luotettava enemmän paikalliseen osaamiseen ja annettava tilaa alueellisille toteutusratkaisuille. Pohjois-Savon maakuntavalmistelussa sukset osoittavat samaan suuntaan. Maakunnan eri toimijat tekevät määrätietoista työtä yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi, korosti Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen Kuntaliiton ja Kuopion kaupungin yhteisessä tiedotustilaisuudessa perjantaina.

- Pohjois-Savon keskuksena Kuopio on alueen vetovoimainen ydin. Kaupunkia kehitetään ympäristön ehdoilla, alueen vahvuuksia hyödyntäen. Asukastyytyväisyys on huipputasoa ja kaupunki näyttäytyy tällä hetkellä myönteisessä valossa niin väestönkasvun kuin työllisyydenkin näkökulmasta, muistuttaa Koskinen.

Maakunta- ja sote-uudistuksen tavoitteiden toteutuminen edelleen epävarmaa

Maakunta- ja sote-uudistusta koskevat lakiesitykset ovat jo pääosin eduskunnan käsittelyssä. Kuntaliitto on huolissaan maakunta- ja sote-uudistuksen alkuperäisten tavoitteiden toteutumisesta.

- Uudistuksen aikataulu on kireä. Taloudellisten tavoitteiden toteutuminen on epävarmaa. Muutoskustannuksiin liittyy muun muassa ICT:n ja palkkojen harmonisoinnin osalta epävarmuutta. Valinnanvapausmalli tuo asiakkaalle lisää vaihtoehtoja, mutta vaikeuttaa integraatiotavoitteiden toteutumista ja kustannusten kasvun hillintää.

- Lakiehdotusten perusteella maakuntien itsehallinto on jäämässä heikoksi. Uudistuksen toteutus nojaa vahvaan valtion ohjaukseen. Maakunnille ja kaupungeille tulisi kuitenkin antaa enemmän tilaa sopia keskenään uudistuksen toteuttamiseen liittyvistä asioista, muistuttaa Jari Koskinen.

- Kuntaliitto ei myöskään pidä esitettyjä kuntien omaisuusjärjestelyihin liittyviä kompensaatioratkaisuja riittävinä. Maakuntien liikelaitosten oikeudelliseen asemaan liittyy edelleen ratkaisemattomia kysymyksiä. Ratkaisematta on myös kuntien oikeus tuottaa sote-palveluja, huomauttaa Koskinen.

Kuopio aktiivinen Kuntaliiton verkostoissa

Kuntaliitto tarjoaa kunnille ja kaupungeille useita verkostoja sekä kehittämis- ja asiantuntijapalveluja kuntakentän edunvalvonnan lisäksi. Jäsenkentän erilaisten tarpeiden huomioiminen on myös liiton palvelujen kehittämisen keskeinen lähtökohta.

- Kuopion kaupunki on aktiivinen jäsen joka hyödyntää Kuntaliiton palveluja monipuolisesti, esimerkiksi olemalla mukana useassa kuntakentän yhteisissä verkostoissa. Kuntaliiton asiakkuustyön tavoitteena on, että jäsenemme kokevat saavansa vastinetta jäsenmaksuille, sanoo yhteysjohtaja Lauri Lamminmäki.

- Osana liiton omaa asiakkuustyötä kohtaamme säännöllisesti sekä poliittista että virkamiesjohtoa. Haluamme että meillä on konkreettinen ja realistinen kuva kuntakentän tarpeista, jotta voimme kehittää liiton palveluja kuntakentän toimintaympäristön muuttuessa, kuvaa Lamminmäki.

Lisätietoja
Jari Koskinen, toimitusjohtaja, p. 044 9764225
Lauri Lamminmäki, yhteysjohtaja p. 050 303 8379

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä, johon on koottu keskeiset kunta-alan tiedot ja palvelut. Suomen kunnat ja kaupungit vastaavat noin 2/3 julkisista palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Vertailututkimus: Kunnat onnistuneet pitämään sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset kurissa - Uudenmaan kunnat kärjessä6.6.2018 12:00Tiedote

Suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset pysyivät vuonna 2017 edellisvuoden tasossa, selviää Kuntaliiton kymmenen suuren kaupungin vertailututkimuksesta. Suurten kaupunkien terveydenhuollon kustannukset olivat yhteensä 5 miljardia euroa, ja ne hoitivat noin 2,2 miljoonan suomalaisen palvelut. Keskimäärin kustannukset olivat 2 297 euroa asukasta kohti.

Jämförande undersökning: Kommunernas social- och hälsovårdskostnader under kontroll – bäst resultat i nyländska kommuner6.6.2018 12:00Tiedote

År 2017 hölls hälso- och sjukvårdskostnaderna i de stora städerna på samma nivå som året innan. Det framgår av en jämförande undersökning som Kommunförbundet utfört bland tio stora städer. De stora städerna hade hälso- och sjukvårdskostnader på sammanlagt 5 miljarder euro och de tillhandahöll tjänster för omkring 2,2 miljoner finländare. I snitt uppgick kostnaderna till 2 297 euro per invånare.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme