SDP EDUSKUNTA

Kuntaministeri Sirpa Paatero: Työhyvinvointiin on panostettava myös julkisen talouden kestävyyden turvaamiseksi

Jaa
Kevan mukaan työkyvyttömyyden kustannukset julkisella sektorilla ovat viime vuosina kasvaneet jopa prosenttiyksikön vuodessa. Vuosittaisten kustannusten arvioidaan olevan noin 1,2–1,4 miljardia euroa, joista suurin osa aiheutuu sairauspoissaolojen kustannuksista. Kuntaministeri Sirpa Paatero (sd.) näkee, että työkyvyttömyyden juurisyihin puuttumalla julkiselta sektorilta saataisiin aikaan merkittäviä säästöjä tulevaisuudessa. Pelkästään kunta-alalla voidaan saavuttaa vuosittain noin 500 miljoonan euron säästöt työkyvyttömyyden kustannuksissa.
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP

– Henkilöstön hyvinvointiin panostamalla varmistamme laadukkaat palvelut ja julkisen sektorin vetovoiman tulevaisuudessa, mutta se on myös välttämätöntä julkisen talouden kestävyyden kannalta. On selvää, että sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyden kasvuun meillä ei ole yksinkertaisesti varaa, jos kehitys jatkuu näin. Kun henkilöstömme voi hyvin, myös julkinen talous valtiolla, kunnissa ja hyvinvointialueilla toimii kestävällä pohjalla, Paatero toteaa.

Paatero painottaa, että julkisen alan työvoima- ja osaajapulan ratkaisemiseksi on välttämätöntä löytää uusia keinoja ja työvälineitä, joilla työkykyä tuetaan ja alojen vetovoimaa parannetaan.

– Julkisella sektorilla eletään kahden valtavan tulevaisuuden haasteen keskellä. Meiltä eläköityy lähivuosina paljon ihmisiä, ja samaan aikaan työkyvyttömyydestä johtuvat sairauspoissaolot sekä ennenaikaiset työurien katkeamiset kuormittavat aloilla. Tarvitsemme laadukkaita julkisia palveluita myös tulevaisuudessa, joten ensi kaudella on ensisijaisen tärkeää paneutua juuri näihin ilmiöihin, Paatero sanoo.

Samalla kun työkyvyttömyys on kasvanut, on myös esimerkiksi hoitajapula kaksinkertaistunut kahdessa vuodessa. Suurta pulaa on myös muun muassa lastentarhanopettajista, eikä tämän hetken eläköitymistahdilla ja tutkintomäärillä tilanne ole lähivuosina helpottumassa.

– Tarvitsemme rohkeita avauksia siihen, miten julkiselle sektorille saadaan houkuteltua tulevaisuudessa riittävästi osaajia ja työntekijät myöskin sitoutumaan aloille. Nyt on tehtävä kaikkemme sen eteen, että Suomi ei ajaudu syvään kierteeseen, jossa emme saa tarpeeksi työvoimaa ja toisaalta työtä tekevät kuormittuvat entisestään. Vaihtoehtoja kyllä on tämän kierteen pysäyttämiseksi, Paatero kommentoi.

Paatero pitää hyvänä esimerkkinä Kevan Kestävää työelämää -hanketta, joka käynnistyi juuri hiljattain valtiovarainministeriön tuella. Vuosina 2022–2024 toteutettavan hankkeen tarkoituksena on vahvistaa koko julkisen alan henkilöstön työkykyä ja jaksamista. Hanke kohdistuu ensisijaisesti sosiaali- ja terveysalalle, opetusalalle sekä valtion turvallisuusalalle, joiden henkilöstö on korona-aikana altistunut erityiselle paineelle. Näiden alojen työkyvyttömyysriskiä ovat nostaneet monet kuormitustekijät jo ennen koronaa.

– Hankkeen avulla saadaan tärkeää tutkittua tietoa, jonka avulla ymmärrämme työkyvyttömyysriskiin vaikuttavia tekijöitä paremmin ja pystymme kohdentamaan toimenpiteitä entistä vaikuttavammin. Tarkoituksena on kehittää esimerkiksi työkykyjohtamisen parantamiseen myös hyviä käytänteitä, jotka on juurrutettava laajasti koko julkisen sektorin käyttöön.

SDP on esittänyt tällä viikolla kansallista hyvinvointiohjelmaa, jonka tavoitteena on edistää ihmisten hyvinvointia, ennaltaehkäistä sairauksien syntyä ja syrjäytymistä sekä hillitä niistä syntyviä kustannuksia.

– Työkyvyttömyyden ennaltaehkäiseminen ja työurien pidentäminen paremman työhyvinvoinnin kautta ovat avainasemassa siinä, että julkista taloutta onnistutaan vahvistamaan kestävällä tavalla. Hyvinvointivaltion tulevaisuus turvataan parhaiten sillä, että meillä on jatkossakin riittävästi työssäkäyviä ja hyvinvoivia ihmisiä, Paatero päättää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sirpa PaateroKuntaministeri

Yhteydenotot: erityisavustaja Sofia Nevalainen, p. 050 433 7237

Kuvat

Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Kuva: Jukka-Pekka Flander / SDP
Lataa

Tietoja julkaisijasta

SDP EDUSKUNTA
SDP EDUSKUNTA

00102 Eduskunta

09 4321https://sdp.fi/fi/eduskunta/

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA

SDP:n Tuula Väätäinen: Työhyvinvointi on inhimillinen tuottavuustekijä23.3.2023 10:52:03 EET | Tiedote

Viime aikoina on uutisoitu paljon työuupumuksen kasvusta työpaikoilla. Työterveyslaitoksen seurantatutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä oireilee tai kokee työuupumuksen uhkaa. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy, miksi työikäiset ovat pois töistä. Työntekijät, erityisesti nuoret, kokevat jopa työpahoinvointia. Työpahoinvointi työpaikoilla näkyy työkyvyttömyytenä, sairauspoissaoloina, sitoutumisen puutteena ja ennenaikaisina eläköitymisinä.

SDP:n Haatainen: Paremmalla johtamisella selätetään työuupumus22.3.2023 12:16:21 EET | Tiedote

Viime aikoina on uutisoitu paljon erityisesti nuorten kokeman työuupumuksen kasvusta. Työterveyslaitoksen seurantatutkimusten mukaan joka neljäs suomalainen työntekijä oireilee tai kokee työuupumuksen uhkaa. Mielenterveyden häiriöt ovat yleisin syy, miksi työikäiset saavat sairauspäivärahaa. Ongelma ei ole yksilössä vaan työn organisoinnissa. Työelämä ei ole valmis ja sen on kyettävä muuttumaan ajassa. Tarvitsemme lisää tutkimusta, ideoita ja kokeiluja, jotta voimme tehdä päätöksiä jotka aidosti parantavat työelämää ja varmistavat että ihmiset viihtyvät työssään ja kokevat sen merkitykselliseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme