Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kuntatalous sote-uudistuksen kourissa – kuusi suurinta kaupunkia arvioivat vaikutuksia seminaarissa

Jaa

Suomessa ollaan toteuttamassa kunnallishallinnon historian suurinta reformia. Tietoa uudistuksen taloudellisista vaikutuksista kuntiin ja kaupunkeihin on vähän ja vaikutuksia niiden investointikykyyn ja elinkeinopolitiikan edellytyksiin on arvioitu riittämättömästi. Millainen on kuntien taloudellinen tilanne sote-uudistuksen jälkeen? Tähän pureudutaan Helsingin, Espoon, Vantaan, Turun, Tampereen ja Oulun kaupunkien järjestämässä seminaarissa 12. maaliskuuta 2021. Seminaari on avoin kaikille, ja sitä voi seurata verkko-osoitteessa helsinkikanava.fi.

Sote-uudistuksella tulee olemaan kauaskantoiset vaikutukset paljon esitettyä laaja-alaisemmin kuin vain siihen, miten sote-palvelut tulevaisuudessa järjestetään. Uudistuksen vaikutukset ovat merkittävät sekä kuntien tulevaan rooliin että asemaan. Se tulee vaikuttamaan ratkaisevasti kuntien ja kaupunkien mahdollisuuksiin selviytyä tehtävistään, veloista ja velvoitteistaan. Se vaikuttaa myös niiden mahdollisuuksiin toimia ilmastonmuutoksen ja segregaation vastaisessa taistelussa, kestävän kasvun turvaamisessa tai uusien osaajien ja investointien houkuttelussa.

Seminaarissa aihetta lähestytään asiantuntijoiden johdolla. Arviointineuvos Antti Moisio valtioneuvoston kansliasta avaa kaupunkien investointikykyä peilaten sitä OECD:n suosituksiin ja kansainvälisiin käytäntöihin ja Espoon kaupungin hallinto- ja kehittämisjohtaja Markus Syrjänen valottaa kaupunkien näkökulmia sote-uudistukseen ja sen taloudellisiin vaikutuksiin. Asiaa kommentoimassa ovat myös professori Teemu Malmi Aalto-yliopistosta, kaupunkineuvos Kari Nenonen sekä kuntatalouden asiantuntija Sanna Lehtonen. Tilaisuuden avaa Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala ja päättää Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Kuusi suurinta kaupunkia ovat johdonmukaisesti tuoneet esille sote-uudistukseen liittyvät haasteet. Vaikutukset ovat merkittävät myös koko maan talouskasvulle. Viimeksi kaupungit ovat ilmaisseet huolensa sote-uudistuksen lausuntokierroksella, mutta lausuntoja ei ole otettu huomioon hallituksen esityksessä.

Seuraa seminaaria Helsinki-kanavalta (helsinkikanava.fi) ja keskustele somessa hashtagilla #kuutostentalousseminaari.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yhteysjohtaja Inga Nyholm, Helsingin kaupunginkanslia, puh. 040 760 5524, s-posti: inga.nyholm@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

C21-kaupunginjohtajat: Kaupungit ovat Suomen kasvun kivijalka – puoliväliriihessä on vahvistettava kaupunkien edellytyksiä kestävään ja pitkäjänteiseen kasvuun12.4.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

C21-kaupunginjohtajat edellyttävät, että hallitus tekee huhtikuun puoliväliriihen yhteydessä päätöksiä, jotka vahvistavat kuntatalouden pitkän aikavälin kestävyyttä ja turvaavat kaupunkien kyvyn investoida koronakriisin jälkeiseen kasvuun. Kaupungit ovat keskeisessä asemassa niin koronakriisin hoidossa kuin siitä elpymisessä ja uuden talouskasvun luomisessa, ja niiden toimintaedellytyksiä on vahvistettava ja potentiaali tunnistettava.

Kiertotalouden palvelut löytyvät nyt pääkaupunkiseudun palvelukartalta12.4.2021 11:56:19 EEST | Tiedote

Pääkaupunkiseudun palvelukartalta löytyy nyt uusi palvelukokonaisuus nimeltä Kiertotalouden palvelut. Palvelukokonaisuuteen on koottu alkuvaiheessa pääasiassa Helsingissä toimivia kierto- ja jakamistalouden palveluja, mutta jatkossa kaikki pääkaupunkiseudun kiertotaloustoimijat ovat tervetulleita mukaan. Tavoitteena on helpottaa palvelujen löytämistä ja edistää kiertotaloutta asukkaiden arjessa.

Uudelle arkkitehtuuri- ja designmuseolle kerätty Suomen oloissa poikkeuksellisen merkittävä rahoituspohja – yksityistä rahoitusta tähän mennessä vähintään 24 miljoonaa euroa8.4.2021 15:10:00 EEST | Tiedote

Jane ja Aatos Erkon säätiö, Suomen Kulttuurirahasto ja Svenska kulturfonden ovat ehdollisesti sitoutuneet uuden Helsingin Eteläsatamaan suunnitellun arkkitehtuuri- ja designmuseon pääomittamiseen yhteensä vähintään 24 miljoonalla eurolla. Kokonaisuus on Suomen oloissa poikkeuksellisen merkittävä.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suositteli tartuntatautilain väliaikaisen 58 g §:n toimeenpanon jatkamista8.4.2021 13:01:36 EEST | Tiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suositteli kokouksessaan 8.4.2021, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto tekisi päätöksen tartuntatautilain väliaikaisen 58 g §:n toimeenpanon jatkamisesta alueella kahdeksi viikoksi eteenpäin 28.4.2021 saakka kuitenkin niin, että edelleen muuten suljettavaksi määrättyjä yksityisiä ja julkisia tiloja voidaan käyttää vuonna 2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan sekä lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen. Päätös tilojen sulkemisesta ei koskisi ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaa toimintaa.

MEDIAKUTSU / MEDIEINBJUDAN: Uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon yksityinen rahoitus / Privat finansiering för det nya arkitektur- och designmuseet8.4.2021 09:30:00 EEST | Kutsu

Helsingin Eteläsatamaan kaavaillun uuden arkkitehtuuri- ja designmuseon yksityisen rahoituksen tilanteesta kerrotaan tänään 8. huhtikuuta kello 15 alkavassa mediatilaisuudessa. / Läget i fråga om den privata finansieringen för det nya arkitektur- och designmuseum som planeras i Södra hamnen i Helsingfors är tema för en presskonferens i dag den 8 april med början kl. 15.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme