Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Kuntien linjaus vaikeuttaisi potilaiden hoitoon pääsyä Taysiin

Jaa

Joidenkin Pirkanmaan kuntien ja sairaanhoitopiirin välinen erimielisyys ensi vuoden talousarviosta voi vaikuttaa merkittävästi Tampereen yliopistollisen sairaalan toimintaedellytyksiin, arvioi Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Tarmo Martikainen.

Näkemysero eräiden kuntien ja maanantaina käsiteltävän hallituksen budjettiesityksen välillä on kaikkiaan noin 20 miljoonaa. Sairaanhoitopiiri voi lisätä tuottavuuttaan tämän verran useiden vuosien aikana mutta yhdelle vuodelle kohdistettuna se johtaisi rajuihin leikkauksiin.

‒ Jos joidenkin kuntien esittämä alijäämäinen budjetti hyväksyttäisiin valtuustossa, henkilöstön vähennystarve olisi ensi vuonna noin 500 työntekijää. Vähennykset eivät voisi olla hidastamatta potilaiden hoitoon pääsyä. Lisäksi joutuisimme varmasti arvioimaan esimerkiksi palveluverkkoa ja ensihoidon palvelutasoa, sanoo Tarmo Martikainen.

Sairaanhoitopiiri korostaa, että sairaanhoitopiirin hallituksen budjettiesityksessä on kyse aiemman hintatason palauttamisesta alennuksia edeltävälle tasolle. Hinnanalennuksilla ja 30 miljoonan euron palautuksilla sairaanhoitopiiri on auttanut kuntia vaikeassa taloustilanteessa vuodesta 2017 lähtien.

‒ Palvelujen hinnat eivät enää vastaa palvelujen tuottamisesta syntyviä kustannuksia. Lisäksi budjetistamme puuttuu kokonaan ensi vuoden mahdolliset palkankorotukset, toteaa Martikainen.

Hallituksen esitystä ensi vuoden talousarvioksi käsitellään valtuustossa maanantaina 9.12. klo 13 (Finn-Medi 5, auditorio). Kello 9.30 alkaa avoin tiedotus- ja keskustelutilaisuus, jossa käydään läpi muun muassa ensi vuoden taloutta ja toimintaa.

Tasapainoa valmisteltu kuntajohdon kanssa

Parin vuoden takaisten hinnanalennusten palauttamista aiemmalle, sairaalan kustannuksia vastaavalle tasolle esiteltiin kuntajohdolle ensimmäisen kerran jo alkusyksystä. Valtuuston kokouksen alla eräät kunnat ovat kuitenkin ohjeistaneet sairaanhoitopiirin valtuutettuja olemaan hyväksymättä tasapainotettua budjettiesitystä.

‒ Tampereella ja kehyskunnissa erikoissairaanhoidon kustannukset kasvavat, koska asukasluku kasvaa ja väestö vanhenee. Tays myös hoitaa yhä useamman kunnan virka-ajan ulkopuolista terveyskeskuspäivystystä. Kasvussa näkyy myös se, että asukkaat eivät pääse riittävän nopeasti kuntien terveyskeskusten vastaanotoille. Kuntien alibudjetointi on valitettava ilmiö, sanoo johtajaylilääkäri Kari-Matti Hiltunen.

Elinkeinopoliittisia vaikutuksia

Tarmo Martikainen korostaa, että haasteet eivät johdu uusista tiloista, koska ne on toteutettu talousarvion mukaisesti ja arvioitu vaikuttavan käyttötalouteen yhden prosentin verran. Hän uskoo, että alijäämäisen budjetin myötä vähenevät palvelut ja pitkittyvät hoitoon pääsyajat vaikuttaisivat kielteisesti myös Pirkanmaan ulkopuolelta saataviin tuloihin.

‒ Tays on vetovoimainen hoitopaikka myös Pirkanmaan ulkopuolelta hakeutuville potilaille, joiden hoidon maksaa heidän kotikuntansa. Jos emme pysty kilpailemaan hoitoonpääsyajoilla, myös maakunnan ulkopuolelta tulevat eurot vähenevät. Omankin alueet potilaat voivat terveydenhuoltolain perusteella vapaasti hakeutua muualle hoitoon. Tällä on elinkeinopoliittisia vaikutuksia Pirkanmaalle, Martikainen sanoo.

THL:n elokuun tilaston perusteella Taysiin pääsee yliopistosairaaloihin verrattuna nopeiten hoitoon. Kaikista sairaaloista Tays on kolmossijalla. Taysin tuottavuus on niin ikään Suomen paras yliopistosairaaloita koskevassa THL:n vertailussa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin konsernin työntekijöistä liki 8000 työskentelee Taysin toimipisteissä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Hallituksen puheenjohtaja
Leena Kostiainen, puh. 050 3637069

Sairaanhoitopiirin johtaja
Tarmo Martikainen, puh. 050 5584579

Talousjohtaja
Pasi Virtanen, puh. 040 7799002

Johtajaylilääkäri
Kari-Matti Hiltunen, puh. 050 5548532

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Elämänaukio 2, PL 2000
33521 TAMPERE

03 311 611http://www.tays.fi

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tuottaa terveyttä lähes miljoonalle suomalaiselle Tays Keskussairaalassa, Tays Hatanpäällä, Tays Pitkäniemessä, Tays Sastamalassa ja Tays Valkeakoskella. Konserniimme kuuluvat myös Tekonivelsairaala Coxa Oy, Tays Sydänsairaala Oy ja Fimlab Laboratoriot Oy. Lisätietoja meistä tays.fi ja valinnanvapaus.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan sairaanhoitopiiri

Eturauhassyöpä ja alaraajojen valtimotauti teemoina Tays tutuksi -luentosarjan aloituksessa 22.1.17.1.2020 11:10:40 EETTiedote

Tays tutuksi -yleisöluennot valottavat kevätkaudella uusinta tutkimusta ja hoitoa. Ensimmäinen luento pidetään 22.1. otsikolla "Miesten päivä". Professori Teuvo Tammela kertoo eturauhassyövän hoidosta ja verisuonikirurgian dosentti Velipekka Suominen ikääntyvillä miehillä yleisestä alaraajojen valtimotaudista ja sen hoidosta. Luentoja voi seurata myös verkosta.

Taysin kuvantaminen hakee uusia ratkaisuja lääketieteellisten tutkimusten käsittelyyn virtuaalitodellisuuden ja tekoälyn avulla10.1.2020 11:06:16 EETTiedote

Digitaalinen kolmiulotteinen kuvantaminen on keskeinen osa modernia lääketiedettä. Kasvojen alueen tietokoneavusteinen leikkaussuunnittelu ja 3D-tulostus ovatkin jo arkipäivää Kuvantamiskeskus- ja apteekkiliikelaitoksen S-kuvantamisen yksikössä. Muun muassa magneettitutkimus, tietokonetomografia ja kartiokeilatietokonetomografia antavat tietoa sairauksien diagnosointiin ja hoidon suunnitteluun sekä mahdollistavat tietokoneavusteisen leikkaussuunnittelun ja 3D-tulostuksen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme