Suomen Yrittäjät

Kuntien sote-investointien rajoituksia syytä kiristää - koskettava myös kunnan ostoja kunnalta 

Jaa

Suomen Yrittäjät kannattaa sote-ulkoistuksiin ja investointeihin kaavailtuja kiristyksiä.

Hallitus antoi tänään esityksensä, jonka mukaan merkittävät, yli viiden miljoonan euron investoinnit sosiaali- ja terveyspalveluihin vaatisivat jatkossakin luvan. Lupa myönnettäisiin vain, jos investointi on välttämätön ja kiireellinen.

Lisäksi maakunta voisi irtisanoa pitkät merkittävät ulkoistussopimukset ilman, että yritykselle tarvitsee maksaa mahdollista irtisanomiskorvausta. Tätä Suomen Yrittäjät ei kannata.

- Hyvät yritykset eivät investoi varautumatta muutoksiin sopimusehdoin. On kohtuutonta, jos valtio poistaa tämän tavanomaisen sopimusehdon, kilpailuasioiden päällikkö Satu Grekin Suomen Yrittäjistä sanoo.

- Oikea osoite mahdollisen irtisanomiskorvauksen maksajaksi on maakunnan sijaan sopimuksen tehnyt kunta. Tällöin lain tavoite investointien ja ulkoistusten hillitsemisestä toteutuu parhaiten, hän jatkaa.

Yksinoikeudet sulkevat markkinat muilta toimijoilta

Meneillään olevan sote- ja maakuntauudistuksen tavoitteiden saavuttamiseksi on tärkeää, ettei palvelurakennetta nyt betonoida antamalla tosiasiallinen yksinoikeus alueen palveluihin vain yhdelle toimijalle.

- Irtisanomisoikeuden tulee yritysulkoistusten lisäksi koskea myös julkisen sektorin keskinäisiä kumppanuuksia, Grekin vaatii.

- Julkinen monopoli on valinnanvapauden kannalta yhtä haitallinen kuin yksityinenkin. Lain ei pidä rohkaista luomaan julkista yhteistyötä estämään kilpailua. Sote-uudistuksen tavoitteiden saavuttaminen perustuu monituottajamalliin, jossa eri toimijat sparraavat toisiaan, hän muistuttaa.

Hallitus esittää, että aiempaa suurempi osa ulkoistuksista tulisi rajoituslain piiriin: Nyt rajoituksia sovelletaan hankintaan, jonka arvo ylittää 50 prosenttia kunnan järjestämisvastuulla olevista sote-käyttömenoista.

Rajaa alennetaan 30 prosenttiin, mikä täytyy pienissä kunnissa melko helposti. Jos tällainen ulkoistussopimus on voimassa pitempään kuin vuoden 2020 loppuun, on maakunnalla oikeus irtisanoa ulkoistussopimus ilman kustannuksia. Irtisanomisaika säilyy nykyisen lain 12 kuukautena. Suomen Yrittäjät oli mukana torjumassa irtisanomisajan lyhennystä.

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Yrittäjät
Suomen Yrittäjät
Mannerheimintie 76 A
00101 HELSINKI

09 229 221 (vaihde klo 8.00-16.00)http://www.yrittajat.fi

Suomen Yrittäjät on jäsenmäärältään elinkeinoelämän suurin, 115 000 jäsenyrityksen keskusjärjestö, joka ajaa Suomen pienten ja keskisuurten yritysten asiaa. Jäsenyrityksistä 50 000 on työnantajayrittäjiä. Ne työllistävät yrittäjät mukaan lukien noin 660 000 henkilöä. Työllistämisluku perustuu vuonna 2018 yhdessä Tilastokeskuksen kanssa tehtyyn laskelmaan. Yrittäjäjärjestön toiminta rakentuu 383 paikallisyhdistyksestä, 20 aluejärjestöstä ja 60 toimialajärjestöstä. Lisätietoa: www.yrittajat.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Yrittäjät

Yrittäjät kiertää vaalibussilla ympäri Suomen: Yksinyrittäjien asemaa kannattaa parantaa 18.2.2019 14:00:00Tiedote

Yksinyrittäjyyden yleistyminen on työelämässä 2000-luvun merkittävin trendi. - Moni yrittäjä nimenomaan haluaa tehdä töitä itsenäisesti. Moni kuitenkin kituuttaa todella pienillä tuloilla. Siksi yksinyrittäjien asemaa pitää parantaa, Suomen Yrittäjien kenttäjohtaja Mari Kokko sanoi Rovaniemellä, josta Suomen Yrittäjien Kasva Suomi -bussikiertue tänään starttaa.

Vuoden parhaat yrittäjäyhdistykset palkittiin2.2.2019 08:41:00Tiedote

Heinäveden Yrittäjät, Iitin Yrittäjät, Liedon Yrittäjät ja Kuopion Yrittäjät palkittiin Suomen Yrittäjien vuoden 2018 parhaina paikallisyhdistyksinä. Vuoden 2018 toimialajärjestö on Suomen Kiinteistövälittäjät SKVL ry. Lisäksi palkittiin Raahen Yrittäjät Vuoden tekijänä, Kauhajoen Yrittäjät Vuoden vaikuttajana ja Jyvässeudun Yrittäjät Vuoden viestijänä. Satakunnan Yrittäjät on Elon ja Fennian valinta parhaaksi aluejärjestöyhteistyökumppaniksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme