Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Kuoleman kättelemät -näyttely tarkastelee kuolemaa vakavasti sairastuneiden näkökulmasta

Jaa
Helsingin kulttuurikeskus Stoassa perjantaina 14.4. avautuva näyttely ravistelee kuolemaan liittyvää puhumattomuuden kulttuuria ja käsittelee aihetta kiertelemättä ja kaunistelematta. Näyttelyn keskiössä ovat vakavasti sairastuneiden ihmisten pohdinnat sairastumisen aiheuttamista tunteista ja lähestyvästä kuolemasta.
Valokuvaaja Terjo Aaltonen ideoi Kuoleman kättelemät -näyttelyn kuvat yhdessä kuvattavien kanssa. Kuva: Terjo Aaltonen.
Valokuvaaja Terjo Aaltonen ideoi Kuoleman kättelemät -näyttelyn kuvat yhdessä kuvattavien kanssa. Kuva: Terjo Aaltonen.

Mitä tieto kuoleman lähestymisestä tekee ihmiselle? Mihin katse kiinnittyy silloin, kun vakava sairaus ravistaa arjen raiteiltaan? Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa Helsingin kulttuurikeskus Stoassa perjantaina 14.4. avautuva näyttely Kuoleman kättelemät.

Näyttely sai alkunsa, kun kirjailija-sanataiteilijat ja kirjallisuusterapiaohjaajat Jenni Hurmerinta ja Aija Salovaara järjestivät vuosina 2016–2022 sanataideryhmiä saattohoidon ja palliatiivisen hoidon osastoilla sekä syöpäyhdistyksissä eri paikkakunnilla. Ryhmiin kokoontui vuosien aikana satoja vakavasti sairastuneita kirjoittamaan ja keskustelemaan elämän ainutlaatuisuudesta ja kuolemasta. Vuosien aikana syntyneistä teksteistä koottiin otos nyt avautuvaa näyttelyä varten.

– Ryhmiin osallistuminen oli monelle sairastuneelle todella voimaannuttava kokemus. Sotien jälkeiset ylisukupolviset traumat ja vaikenemisen ja yksin pärjäämisen kulttuuri ovat varmasti vaikuttaneet siihen, ettei kuolemasta ja vakavasta sairaudesta osata tai uskalleta useinkaan puhua. Omaa haavoittuvaisuutta ja ”vaikeaksi koettuja tunteita”, kuten surua ja vihaa on peitelty, sillä niitä on pidetty heikkouden merkkeinä.

– Näyttely tuo vaikeat teemat piilottelun sijaan esiin kauniilla tavalla. Uskomme, että se voi tarjota vertaistukea monelle vakavan sairauden kohdanneelle, heidän läheisilleen ja kaikille niille, jotka ovat joskus pohtineet tai pelänneet kuolemaa. Tuskin kukaan on lopulta immuuni kuolemanpelolle, mutta juuri suoraan puhuminen, ja kuoleman tietynlainen tiedostaminen ja kohtaaminen saattavat hälventää pelkoja, Hurmerinta ja Salovaara pohtivat.

Näyttely koostuu valokuvista, teksteistä ja digitaalisista teoksista

Tekstien lisäksi näyttelyssä nähdään valokuvaaja-ohjaaja Terjo Aaltosen valokuvia. Osa kuvista on Aaltosen tulkintoja näyttelyn teksteistä ja osa muotokuvia, jotka Aaltonen on toteuttanut yhteistyössä kirjoitusryhmiin osallistuneiden ihmisten kanssa. Näyttelytilassa on mahdollista kokea myös digitaalinen, jatkuvasti muuttuva runoteos ja videoteos.

Toukokuussa järjestetään lisäksi kolme taideterapeuttista työpajaa. Maksuttomat työpajat ovat avoinna kaikille täysi-ikäisille, jotka ovat kiinnostuneita pohtimaan kuolemaan liittyviä tunteita. Työpajoissa tehtävät kirjoitusharjoitukset puretaan ohjaajien vetämissä ryhmäkeskusteluissa luottamuksellisesti ja lempeässä hengessä, ja kukin osallistuja voi itse päättää, miten aktiivisesti ottaa osaa keskusteluihin.

Kuoleman kättelemät -hanketta ovat tukeneet Suomen Syöpäsäätiö, Suomen Kulttuurirahasto, Alfred Kordelinin säätiö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, JOKES, Kansan Sivistysrahasto ja Finnfoto. Työpajojen ohjaamista on tukenut lisäksi Helsingin kaupunki ja näyttelyssä nähtävän videoteoksen tekemistä Avek, Kirkon Mediasäätiö ja Suomen Syöpäsäätiö. Näyttely on avoinna Stoassa su 28.5. asti.

Lisätietoa:

Kuoleman kättelemät -näyttely
Pe 14.4. – su 28.5.2023
Stoan galleria, Kulttuurikeskus Stoa
Turunlinnantie 1, Helsinki
Vapaa pääsy

Näyttelyn avajaisia vietetään pe 14.4. kello 18–20.

Taideterapeuttiset työpajat Stoassa
to 4.5. klo 17.30
to 11.5. klo 17.30 (englanniksi)
ti 16.5. klo 17.30
Ilmoittautumiset: jenni.hurmerinta@gmail.com

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Viestintäsuunnittelija
Johanna Yrjölä
+358 40 546 0536, johanna.yrjola@hel.fi
Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki

Kuvat

Valokuvaaja Terjo Aaltonen ideoi Kuoleman kättelemät -näyttelyn kuvat yhdessä kuvattavien kanssa. Kuva: Terjo Aaltonen.
Valokuvaaja Terjo Aaltonen ideoi Kuoleman kättelemät -näyttelyn kuvat yhdessä kuvattavien kanssa. Kuva: Terjo Aaltonen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Stoa on moniääninen, kansainvälinen ja kiinnostava kulttuurikeskus Helsingin Itäkeskuksessa, metroradan varrella. Stoan ohjelmistossa on tanssia, sirkusta, eri alojen festivaaleja, taidekasvatusta, näyttelyjä sekä monimuotoisia ja monikulttuurisia esityksiä ja tapahtumia.

Stoa
Turunlinnantie 1, Itäkeskus, Helsinki

www.stoa.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

The renovated children’s section at Oodi invites visitors to read books – opening on Sunday, 11 June1.6.2023 07:58:00 EEST | Press release

The popular children’s section located on the third floor of the Central Library Oodi has been renovated during the spring. The renovated children’s section offers a comfortable space for the whole family to read and play together, as well as activities and puzzles for children of all ages. The opening of the children's section will take place on 11 June.

Pride-viikolla poikkeuksellisen paljon sateenkaarevia tapahtumia Helsingin kirjastoissa, kulttuurikeskuksissa ja nuorisopalveluissa29.5.2023 15:59:57 EEST | Tiedote

Helsingin kaupungin kirjastoissa, kulttuurikeskuksissa ja nuorisopalveluissa juhlistetaan Pride-kuukautta järjestämällä runsaasti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen yhdenvertaisuutta edistäviä tapahtumia, kuten työpajoja, elokuvanäytöksiä ja nuorten Pride-iltoja. Tasa-arvo ja ihmisoikeudet kuuluvat Helsingin keskeisiin arvoihin, jotka näkyvät kaupungin palveluissa ympäri vuoden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme