Kuormittuminen voi aiheuttaa omaishoitajalle masennusta – kuntoutus lisää fyysistä elämänlaatua

TtM Kristiina Juntunen tutki tuoreessa väitöskirjassaan omaishoitajien jaksamista ja moniammatillisen harkinnanvaraisen kuntoutuksen vaikutuksia omaishoitajien kokemiin kielteisiin vaikutuksiin, elämänlaatuun ja masennusoireisiin. Juntunen selvitti, millaiset tekijät ovat yhteydessä omaishoidon koettuihin kielteisiin vaikutuksiin puoliso-omaishoitajilla, vanhempaansa hoitavilla tyttärillä ja lastaan hoitavilla äideillä.
– Omaishoito voi olla monin tavoin raskasta. Tulosten mukaan kuormittuneimpia olivat ne omaishoitajat, joiden hoidettavalla läheisellä oli kaikkein suurimmat kognitiiviset vaikeudet. Sen sijaan omaishoitajien kokema hyvä sosiaalinen tuki suojasi kuormittumiselta, Juntunen kertoo.
Masennuksen kokeminen oli tyttäriä lukuun ottamatta yhteydessä omaishoidon kielteisiin vaikutuksiin. Naiset kokevat miehiä useammin masennusoireita ja kuormittuneisuutta. Kuitenkin puolisoaan hoitavilla miehillä masennuksen kokeminen oli suurin yksittäinen selittävä tekijä kuormittumisessa.
Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu monimuotoisten, jäsenneltyjen ohjelmien olevan melko tehokkaita niin omaishoitajien kuormittumisen ja masennusoireiden vähentämisessä kuin elämänlaadun lisäämisessä.
Tässä väitöskirjassa tutkittiin interventiota, jossa omaishoitajien kuntoutus ajoittui noin vuoden mittaiselle ajanjaksolle sisältäen kolme viiden päivän jaksoa kuntoutuskeskuksissa. Juntusen mukaan nämä Kelan järjestämät harkinnanvaraiset kuntoutuskurssit vastaavat sisällöltään monimuotoista interventiota sisältäen tiedon jakamista, omaishoidossa ja omaishoitajan itsehoidossa tarvittavien taitojen harjoittelua sekä ohjattuja ryhmäkeskusteluja ja -toimintaa.
– Kuntoutuksen tavoitteena on, että omaishoitajat oppivat tunnistamaan rasituksen aiheuttajia ja löytävät keinoja niiden vähentämiseksi ja oman hyvinvointinsa lisäämiseksi. Osittain tässä onnistutaankin, sillä kuntoutukseen osallistuneiden omaishoidon kielteiset vaikutukset eivät lisääntyneet toisin kuin vertailuryhmässä. Myös omaishoitajien fyysinen elämänlaatu parani kuntoutuksen aikana, kun taas vertailuryhmässä se heikkeni. Sen sijaan tärkeä kysymys on, miten omaishoitajien psyykkistä hyvinvointia voitaisiin paremmin tukea, Juntunen pohtii.
Omaishoito on vaativuuden lisäksi myös parhaimmillaan palkitsevaa.
– Itse asiassa aiemmissa tutkimuksissa on vahvaa näyttöä siitä, että omaishoitajat elävät pidempään kuin ei-omaishoitajat. Tätä voi selittää ainakin osittain omaishoidon palkitsevuus, Juntunen muistuttaa.
Myönteiset puolet kehittämisen kohteeksi
Väitöskirjassaan Juntunen tarkastelee omaishoidon kuormittavuuden lisäksi omaishoidon myönteisiä näkökulmia. Myönteiset vaikutukset edellyttävät, että omaishoitaja saa hyvää tukea niin omalta verkostoltaan kuin viranomaisilta, hänellä on taitoja tehokkaaseen tunnesäätelyyn ja oma elämäntilanne ja ympäristö suosivat merkityksen löytämisen omaishoidolle.
– Juuri myönteisten näkökulmien edistäminen kuntoutuksen aikana voisi olla kehittämisen kohteena jatkossa. Usein omaishoitoon liittyy sellaisia kuormittavia tekijöitä, joita ei voi muuksi muuttaa, joten tarvitaan monenlaista tukea ja selviytymiskeinoja pärjätä kuormittavien tekijöiden kanssa, Juntunen toteaa.
Tässä tutkimuksessa omaishoitajien kokemia kielteisiä vaikutuksia, elämänlaatua ja masennusoireita arvioitiin COPE-indeksillä, jonka kielteiset vaikutukset -osa-alue ilmaisee, miten kuormittavana omaishoitajat kokevat omaishoidon. Lisäksi COPE-indeksi sisältää osa-alueet omaishoitoon liittyvien myönteisten merkitysten ja omaishoitoon saadun tuen itsearviointiin. Tämän COPE-indeksin luotettavuutta tutkittiin yli 1000 omaishoidon tuen saajan vastauksiin perustuen.
Kristiina Juntusen gerontologian ja kansanterveystieteen väitöskirjan “Omaishoitajien jaksamisen arviointi ja kuntoutuksen vaikutukset jaksamiseen ja elämänlaatuun” tarkastustilaisuus pidetään 3.3.2023 klo 12 alkaen Jyväskylän yliopistossa salissa S212. Vastaväittäjänä toimii professori Kaisu Pitkälä (Helsingin yliopisto) ja kustoksena apulaisprofessori Merja Rantakokko (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus on suomenkielinen.
Väitöskirja on julkaistu verkkojulkaisusarjassa JYU Dissertations 605, Jyväskylä 2023, ISSN 2489-9003, ISBN 978-951-39-9291-0 (PDF) ja se on luettavissa JYX-julkaisuarkistossa: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-9291-0
Kristiina Juntunen kirjoitti ylioppilaaksi Mynämäen lukiosta vuonna 1981. Hän valmistui toimintaterapeutiksi Turun sairaanhoito-oppilaitoksesta jouluna 1985, erikoistoimintaterapeutiksi Helsingin sairaanhoito-opistosta 1989 ja terveystieteiden maisteriksi pääaineenaan toimintaterapia 2006. Tämän jälkeen hän on työskennellyt muun muassa toimintaterapian assistenttina Jyväskylän yliopistossa ja tutkijana Tutkimus- ja kehittämiskeskus GeroCenterissä. Tällä hetkellä Juntunen työskentelee toimintaterapian lehtorina Jyväskylän ammattikorkeakoulun kuntoutusinstituutissa.
Lisätietoja
TtM Kristiina Juntunen
Liikuntatieteellinen tiedekunta
kristiina.juntunen@jamk.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura-Maija Suur-Askolaviestinnän asiantuntija
Puh:+358505628202laura-maija.m.a.suur-askola@jyu.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Uutta tietoa kalataloudesta, kestävästä kalastuksesta ja kalanviljelystä20.3.2023 08:03:00 EET | Tiedote
Kansallisilla kalapäivillä sinut parhaana palkitaan, lauloi Ultra Bra -yhtye hauesta. Jyväskylän yliopiston ja Luonnonvarakeskuksen järjestämillä Kansallisilla kalatutkimuspäivillä 20.–21.3.2023 ei tällä kertaa palkita ketään, mutta esillä on muun muassa kalastuksen kestävyys ja kalakantojen tila, hylkeet ja kaupallinen kalastus Itämerellä, kalojen vierasaineet ja niiden vaikutukset, kalankasvatuksen prosessivesien puhdistaminen, ravinteiden talteenotto ja kalojen hyvinvointi sekä lohikalojen elinympäristöt ja ekologia.
Jyväskylän yliopiston tilinpäätös 2022: tutkimuksen osalta erinomainen tulos, toiminnan tulos alijäämäinen 17.3.2023 15:30:00 EET | Tiedote
IVuonna 2022 Jyväskylän yliopiston tutkimuksen tuloksellisuus ja menestys kilpailluissa tutkimusrahoitushauissa oli erittäin hyvällä tasolla. Tutkimuksessa julkaisumäärät ja tuloksellisuuden kannalta merkittävin eli kansainvälisten vertaisarvioitujen julkaisujen määrä kasvoi ollen 2 304.
OKM:ltä merkittävä erityisavustus liikuntateknologian tutkimusinfrastruktuurin vahvistamiseen17.3.2023 12:00:00 EET | Tiedote
Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Vuokatissa sijaitsevalle Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan liikuntateknologian yksikölle 460 000 euron valtionavustuksen. Rahoituksella hankitaan infrastruktuuria yksikön laboratorioihin. Liikuntateknologian yksikkö on erikoistunut etenkin pohjoismaisten hiihtolajien soveltavaan ja teknologiaa hyödyntävään tutkimukseen.
Suolistomikrobit halutaan valjastaa sairauksien diagnostiikan avuksi – rasvamaksan diagnosoinnissa lupaava tutkimustulos15.3.2023 08:00:00 EET | Tiedote
Tuoreessa Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa verrattiin suolistomikrobeja ja niiden aineenvaihduntatuotteita henkilöillä, joilla oli rasvamaksa tai jotka olivat terveitä verrokkeja. Tutkimuksessa havaittiin, että tietyt mikrobiperäiset yhdisteet olivat yhteydessä rasvamaksaan.
QS Ranking 2023: Liikuntatieteet sijalla 31, kasvatustieteet paransivat sijoitustaan14.3.2023 12:00:00 EET | Tiedote
Vuoden 2023 QS World University Rankings by Subject -vertailun tulokset on julkaistu. Jyväskylän yliopiston aloista kasvatustieteet paransivat sijoitustaan sijalle 78 (viime vuonna 81). Sadan parhaan joukossa jatkoi myös liikunta, jonka sijoitus vertailussa on 31 (51-100 vuonna 2022). Lähellä huippua on myös psykologia, jonka sijoitus säilyi välillä 151-200.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme