Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Kurikan Pitkämönluoman Natura-alueelle laaditaan virkistyskäyttösuunnitelma vuosina 2022–2023 (Etelä-Pohjanmaa)

Jaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus laatii Pitkämönluoman Natura 2000-alueelle virkistyskäyttösuunnitelman. Sen tueksi on alueella tehty Natura-luontotyyppien päivitysinventointi kesällä 2022. Tänä vuonna on alueelle myös laadittu linnustokartoitus.

Luonnontilainen puronvarsilehto Pitkämönluomalla.
Luonnontilainen puronvarsilehto Pitkämönluomalla.

Pitkämönluoman Natura 2000-alue on lehtojen suojeluohjelmaan sisältyvä arvokas luonnon monimuotoisuuskohde ja merkittävä virkistyskäyttökohde. Alueella esiintyy edustavia ja luonnontilaisia jyrkkärinteisiä puronvarsilehtoja ja putkilokasveja, mm. alueellisesti uhanalainen kevätlinnunsilmä. Jalasjoen ja Kyrönjoen varrella sijaitseva Natura-alue koostuu kolmesta osa-alueesta, johon kuuluu Pitkämönluoman ja Jyllinkosken lehdot. Natura-alueelle on HELMI-ohjelman puitteissa ja ELY-keskuksen vetämänä laadittu lehtojen ennallistamis- ja hoitosuunnitelma, joka valmistui vuonna 2022.

ELY-keskus laatii Pitkämönluoman Natura 2000-alueelle virkistyskäyttösuunnitelman ja sen tueksi on alueella tehty Natura-luontotyyppien päivitysinventointi kesällä 2022. Tänä vuonna on alueelle myös laadittu linnustokartoitus. Suunnitelman päätavoitteena on turvata Natura-alueen suojeluperusteet sekä alueen luontoarvot yhteensovittamalla arvoja ja virkistyskäyttöä. Prosessissa muun muassa kartoitetaan alueen käyttöpaine sekä virkistyskäyttörakenteiden ja opastusten rakentamis- ja kunnostustarve. Suunnitelman valmistelua ohjaa sidosryhmistä koostuva ohjausryhmä, jonka rooli on myös tuoda prosessiin aluetuntemusta ja tietoa virkistyskäyttötarpeista. Ohjausryhmä kokoontuu ensimmäistä kertaa alkusyksystä, jolloin suunnitelman laadinta alkaa. Tarkoitus on, että suunnitelma valmistuu vuoden 2023 aikana.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Yhteystiedot:

Luonnonsuojelun asiantuntija Hanna Backman, hanna.backman@ely-keskus.fi, puh. 0295 027 784
Luonnonsuojeluyksikön päällikkö Leena Rinkineva-Kantola, leena.rinkineva-kantola@ely-keskus.fi, puh. 0295 027 920

Kuvat

Luonnontilainen puronvarsilehto Pitkämönluomalla.
Luonnontilainen puronvarsilehto Pitkämönluomalla.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Riistavaroitusjärjestelmä -pilotti on ollut käynnissä välillä Luopajärvi – Rengonharju reilun vuoden30.11.2022 10:30:00 EET | Tiedote

Noin vuosi sitten otettiin käyttöön riistavaroitusjärjestelmä valtatiellä 19 välillä Luopajärvi – Rengonharju. Noin 9 kilometrin pituisen tieosuuden molemmissa päissä etäohjattavat hirvivaroitusmerkit ovat vilkkuneet aamu- ja iltahämärässä, jolloin hirvikolarin riski on suurimmillaan. Riistavaroitusjärjestelmäpilotin tavoitteena on ollut autoilijoiden tarkkaavaisuuden herättäminen ja riistaeläinkolareiden vähentäminen.

NTM-centralen i Södra Österbotten har gett utlåtande om MKB-programmet för utbyggnad av Umicore Finland Ab:s pCAM-produktion (Mellersta Österbotten)24.11.2022 10:00:00 EET | Tiedote

Umicore Finland Ab planerar utbyggnad av pCAM-produktionen, höjning av koboltraffineringskapaciteten och byggande av ett nickelsmältverk vid fabriken i Karleby. I samband med detta kommer lagring och användning av kemikalier att öka, mängden återvinnings- och avfallsråvara ökar från nuvarande, nya avloppsreningsenheter och ett nytt avloppsrör för avloppsvatten kommer att byggas.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on antanut lausunnon Umicore Finland Oy:n pCAM-tuotannon laajennuksen YVA-ohjelmasta (Keski-Pohjanmaa)24.11.2022 10:00:00 EET | Tiedote

Umicore Finland Oy suunnittelee Kokkolan tehtaan pCAM-tuotannon laajentamista, koboltin jalostuskapasiteetin nostamista sekä nikkeliliuotuksen rakentamista. Tähän liittyen kemikaalien varastointi- ja käyttömäärät lisääntyvät, kierrätys- ja jäteraaka-aineiden määrä nousee nykyisestä, toteutetaan uudet jätevedenkäsittely-yksiköt sekä rakennetaan jäteveden purkuputki.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme