Suomen Akatemia

KUTSU 14.9.: Miten saadaan vauhtia korvaavien materiaalien kehitykseen?

Jaa
Suomen Akatemian Mineraalivarat ja korvaavat materiaalit (MISU) -akatemiaohjelma pureutuu laajasti mineraalivarantojen esiintymiseen, ominaisuuksiin, prosessointiin, käyttöön ja kierrätykseen sekä korvaavien materiaalien kehittämiseen. Tämän vuosiseminaarin ensisijainen aihe on substituutio eli materiaalien korvaaminen esimerkiksi syntetisoinnin tai materiaalien muokkauksen avulla.

Aika: torstai 14.9.2017, klo 12.00-

Paikka: Helsinki Congress Paasitorni, Paasivuorenkatu 5 A

Seminaarissa on kolme pääpuhujaa. Tarja Laitinen VTT:lta vertailee esityksessään tulevaisuuden materiaalitarpeita sekä mahdollisuuksiamme vastata tarpeisiin nykyisten raaka-ainevarantojen sekä innovoitavien, uusien materiaaliratkaisujen pohjalta.

Marke Kallio Metso Mineralsilta kertoo, miten materiaaliniukkuus vaikuttaa valmistavaan teollisuuteen ja pohtii, miten tutkimuksella voidaan vastata teollisuuden materiaali- ja raaka-ainehaasteisiin.

Suomen ympäristökeskuksen tutkija Petrus Kautto kertoo materiaalien kehittämiseen vaikuttavista ohjauskeinoista. Millä ehdoilla ja kenen keinoilla kiertotaloutta tehdään?

OHJELMA:

11.30-12.00     Rekisteröityminen ja kahvi

12.00-12.15     Seminaarin avaus ja ajankohtaiset asiat, professori Kari Ullakko

12.15-12.45     Vauhtia korvaavien materiaalien kehitykseen, Tarja Laitinen, Elinkaaren ratkaisut -tutkimusalueen johtaja, VTT

12.45-13.15     Materiaaliniukkuus ja teollisuuden haasteet, Marke Kallio, R&D Metso Minerals

13.15-13.45     Materiaalien politiikka, Petrus Kautto, erikoistutkija,SYKE

13.45-14.00     Paneelikeskustelu (ensimmäisen session esitelmät), professori Kari Ullakko

14.00-14.15     Kahvi

14.15-14.45     Vuorovaikutuksellinen posterisessio. Mineraalivarat ja korvaavat materiaalit -haun hankkeet esitellään

14.45-15.00     Platinaryhmän metalleja sisältämättömät katalyytit – Case Studies: Fisher-Tropsch ja vedynkehitys reaktiot, Kari Laasonen, Aalto-yliopisto

15.00-15.15     Termosähkömateriaalien kriittisten raaka-aineiden korvaaminen oksidi- ja sulfidipohjaisilla epäorgaanis-orgaanisilla hybridimateriaaleilla, Antti Karttunen, Aalto-yliopisto

15.15-15.25     Yhteenveto

15.25-16.30     Vapaa posterisessio ja verkostoituminen


Tapahtuma on suunnattu tutkijoille, yrityksille, tutkimuksen hyödyntäjille, toimittajille sekä muille asiasta kiinnostuneille. Tilaisuus on suomenkielinen ja maksuton.

Ilmoittaudu ennakkoon, kuitenkin viimeistään 13.9.2017: www.academyevents.fi (syötä koodi: MISU17). Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja akatemiaohjelmasta: www.aka.fi/misu |  @AKA_ohjelmat |#AKA_MISU

Lisätietoa esiintyjistä

Tarja Laitinen (TkT) johtaa Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:ssä Elinkaaren ratkaisut -tutkimusaluetta, johon kuuluu noin 150 tutkijaa ja teknistä toimijaa. Esityksessä ”Vauhtia korvaavien materiaalien kehitykseen” vertaillaan tulevaisuuden materiaalitarpeita sekä mahdollisuuksiamme vastata tarpeisiin nykyisten raaka-ainevarantojen sekä innovoitavien, uusien materiaaliratkaisujen pohjalta. Luvassa on myös mm. case-esimerkkejä uusiutuvan energian materiaalivirroista ja -mahdollisuuksista.

Marke Kallio (TkT), on Senior Material Researcher Metso Minerals Oy:n palveluksessa ja toimii materiaalitutkimuksen tutkimus- ja kehitystehtävissä. Esityksessään Kallio käy läpi, miten materiaaliniukkuus vaikuttaa valmistavaan teollisuuteen. Lisäksi hän tarkastelee, miten tutkimuksen keinoin voidaan jatkossa parantaa teollisuuden kilpailukykyä materiaaliniukkuuden näkökulmasta.

Petrus Kautto (FT) on erikoistutkija Suomen ympäristökeskuksen politiikka-analyysien ryhmässä. Hänen tutkimuskohteitaan ovat yritykset politiikan tekijöinä, kiertotalous ja tuotelähtöinen ympäristöpolitiikka ja vaikutusten arviointi. Esityksessään Kautto esittelee, miten kiertotalous ja korvaavien materiaalien kehittäminen ovat esimerkkejä pyrkimyksestä vastata materiaaliniukkuuteen. Millä ehdoilla ja kenen keinoilla kiertotaloutta tehdään? Entä kuinka materiaalit ja sääntely sovitetaan yhteen?

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


Suomen Akatemian viestintä
Aino Laine
p. 029 533 5007
aino.laine@aka.fi


ohjelmapäällikkö Tuomas Katajarinne, p. 295 33 5067, tuomas.katajarinne@aka.fi
projektisihteeri Sanna Hytönen, p. 0295 33 5032, sanna.hytonen@aka.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2024 rahoitamme tutkimusta lähes 488 miljoonalla eurolla. Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Forskningsinfrastrukturer får finansiering från Finlands Akademi1.2.2024 10:05:10 EET | Tiedote

Kommittén för forskningens infrastrukturer vid Finlands Akademi har beviljat elva projekt drygt 22 miljoner euro i finansiering för att bygga och utveckla nationella och internationella forskningsinfrastrukturer. Det här är de andra och sista delbesluten om FIRI 2023-utlysningen. Totalt beviljade Akademin över 52 miljoner euro inom utlysningen. FIRI-finansieringen stöder uppbyggnad och utveckling av högklassiga forskningsinfrastrukturer, som lägger grunden för genomslagskraftig forskning, utveckling och innovation.

Suomen Akatemialta huomattava rahoitus tutkimusinfrastruktuureille1.2.2024 10:05:10 EET | Tiedote

Suomen Akatemian tutkimusinfrastruktuurikomitea on myöntänyt rahoituksen 11 hankkeelle kansallisten ja kansainvälisten tutkimusinfrastruktuurien rakentamiseen ja kehittämiseen. Yhteensä rahoitusta myönnettiin yli 22 miljoonaa euroa. Kyseessä ovat loput FIRI 2023 -tutkimusinfrastruktuurihaun päätöksistä. Kokonaisuudessaan FIRI2023 -haussa tutkimusinfrastruktuurihankkeille myönnettiin yli 52 miljoonaa euroa. FIRI-rahoituksella tuetaan korkeatasoisten tutkimusinfrastruktuurien rakentamista ja kehittämistä vaikuttavan TKI-toiminnan perustana.

Research infrastructures receive major funding from Research Council of Finland1.2.2024 10:05:10 EET | Press release

The Finnish Research Infrastructure Committee at the Research Council of Finland has awarded eleven projects more than 22 million euros in funding to build and upgrade national and international research infrastructures. This was the second and last set of decisions on the FIRI 2023 call. The funding granted under the call totals more than 52 million euros. FIRI funding supports the establishment and upgrading of high-quality research infrastructures, which lay a solid foundation for high-impact research, development and innovation.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye