Suomen Akatemia

KUTSU 14.9.: Miten saadaan vauhtia korvaavien materiaalien kehitykseen?

Jaa

Suomen Akatemian Mineraalivarat ja korvaavat materiaalit (MISU) -akatemiaohjelma pureutuu laajasti mineraalivarantojen esiintymiseen, ominaisuuksiin, prosessointiin, käyttöön ja kierrätykseen sekä korvaavien materiaalien kehittämiseen. Tämän vuosiseminaarin ensisijainen aihe on substituutio eli materiaalien korvaaminen esimerkiksi syntetisoinnin tai materiaalien muokkauksen avulla.

Aika: torstai 14.9.2017, klo 12.00-

Paikka: Helsinki Congress Paasitorni, Paasivuorenkatu 5 A

Seminaarissa on kolme pääpuhujaa. Tarja Laitinen VTT:lta vertailee esityksessään tulevaisuuden materiaalitarpeita sekä mahdollisuuksiamme vastata tarpeisiin nykyisten raaka-ainevarantojen sekä innovoitavien, uusien materiaaliratkaisujen pohjalta.

Marke Kallio Metso Mineralsilta kertoo, miten materiaaliniukkuus vaikuttaa valmistavaan teollisuuteen ja pohtii, miten tutkimuksella voidaan vastata teollisuuden materiaali- ja raaka-ainehaasteisiin.

Suomen ympäristökeskuksen tutkija Petrus Kautto kertoo materiaalien kehittämiseen vaikuttavista ohjauskeinoista. Millä ehdoilla ja kenen keinoilla kiertotaloutta tehdään?

OHJELMA:

11.30-12.00     Rekisteröityminen ja kahvi

12.00-12.15     Seminaarin avaus ja ajankohtaiset asiat, professori Kari Ullakko

12.15-12.45     Vauhtia korvaavien materiaalien kehitykseen, Tarja Laitinen, Elinkaaren ratkaisut -tutkimusalueen johtaja, VTT

12.45-13.15     Materiaaliniukkuus ja teollisuuden haasteet, Marke Kallio, R&D Metso Minerals

13.15-13.45     Materiaalien politiikka, Petrus Kautto, erikoistutkija,SYKE

13.45-14.00     Paneelikeskustelu (ensimmäisen session esitelmät), professori Kari Ullakko

14.00-14.15     Kahvi

14.15-14.45     Vuorovaikutuksellinen posterisessio. Mineraalivarat ja korvaavat materiaalit -haun hankkeet esitellään

14.45-15.00     Platinaryhmän metalleja sisältämättömät katalyytit – Case Studies: Fisher-Tropsch ja vedynkehitys reaktiot, Kari Laasonen, Aalto-yliopisto

15.00-15.15     Termosähkömateriaalien kriittisten raaka-aineiden korvaaminen oksidi- ja sulfidipohjaisilla epäorgaanis-orgaanisilla hybridimateriaaleilla, Antti Karttunen, Aalto-yliopisto

15.15-15.25     Yhteenveto

15.25-16.30     Vapaa posterisessio ja verkostoituminen


Tapahtuma on suunnattu tutkijoille, yrityksille, tutkimuksen hyödyntäjille, toimittajille sekä muille asiasta kiinnostuneille. Tilaisuus on suomenkielinen ja maksuton.

Ilmoittaudu ennakkoon, kuitenkin viimeistään 13.9.2017: www.academyevents.fi (syötä koodi: MISU17). Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja akatemiaohjelmasta: www.aka.fi/misu |  @AKA_ohjelmat |#AKA_MISU

Lisätietoa esiintyjistä

Tarja Laitinen (TkT) johtaa Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:ssä Elinkaaren ratkaisut -tutkimusaluetta, johon kuuluu noin 150 tutkijaa ja teknistä toimijaa. Esityksessä ”Vauhtia korvaavien materiaalien kehitykseen” vertaillaan tulevaisuuden materiaalitarpeita sekä mahdollisuuksiamme vastata tarpeisiin nykyisten raaka-ainevarantojen sekä innovoitavien, uusien materiaaliratkaisujen pohjalta. Luvassa on myös mm. case-esimerkkejä uusiutuvan energian materiaalivirroista ja -mahdollisuuksista.

Marke Kallio (TkT), on Senior Material Researcher Metso Minerals Oy:n palveluksessa ja toimii materiaalitutkimuksen tutkimus- ja kehitystehtävissä. Esityksessään Kallio käy läpi, miten materiaaliniukkuus vaikuttaa valmistavaan teollisuuteen. Lisäksi hän tarkastelee, miten tutkimuksen keinoin voidaan jatkossa parantaa teollisuuden kilpailukykyä materiaaliniukkuuden näkökulmasta.

Petrus Kautto (FT) on erikoistutkija Suomen ympäristökeskuksen politiikka-analyysien ryhmässä. Hänen tutkimuskohteitaan ovat yritykset politiikan tekijöinä, kiertotalous ja tuotelähtöinen ympäristöpolitiikka ja vaikutusten arviointi. Esityksessään Kautto esittelee, miten kiertotalous ja korvaavien materiaalien kehittäminen ovat esimerkkejä pyrkimyksestä vastata materiaaliniukkuuteen. Millä ehdoilla ja kenen keinoilla kiertotaloutta tehdään? Entä kuinka materiaalit ja sääntely sovitetaan yhteen?

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Suomen Akatemian viestintä
Aino Laine
p. 029 533 5007
aino.laine@aka.fi

ohjelmapäällikkö Tuomas Katajarinne, p. 295 33 5067, tuomas.katajarinne@aka.fi
projektisihteeri Sanna Hytönen, p. 0295 33 5032, sanna.hytonen@aka.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa. Vuonna 2017 rahoitamme tutkimusta 437 miljoonalla eurolla. Suomen Akatemia saa osan tutkimusrahoitukseen käyttämistään varoista rahapelitoiminnan voittovaroista.  Vuonna 2017 Akatemia käyttää tieteen edistämiseen rahapelitoiminnasta saatuja varoja 70,7 miljoonaa euroa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Säteilyilmaisimien kehittämiseen ja tutkimukseen 10 miljoonan rahoitus20.11.2017 14:11Tiedote

Suomen Akatemia on tehnyt päätökset Säteilyilmaisimet terveyden ja turvallisuuden edistämiseksi -akatemiaohjelmassa (RADDESS) rahoitettavista tutkimushankkeista. Ensi vuoden alussa käynnistyvässä RADDESS-tutkimusohjelmassa rahoitetaan hankekonsortioita, jotka etsivät ratkaisuja rohkeilla tutkimusavauksilla uusiin säteilyilmaisinteknologioihin erityisesti terveyden ja turvallisuuden alueilla. Suomen Akatemia rahoittaa ohjelmaa kymmenellä miljoonalla eurolla. Ohjelmassa rahoitetaan 13 hanketta.

Suomen Akatemia ja säätiöt panostavat lähes yhdeksän miljoonaa kansanterveyden tutkimukseen10.11.2017 12:44Tiedote

Suomen Akatemia on tehnyt päätökset Tieteellä terveyteen -akatemiaohjelmassa rahoitettavista tutkimushankkeista. Ensi vuoden alussa käynnistyvässä tutkimusohjelmassa rahoitetaan hankekonsortioita, jotka etsivät ratkaisuja rohkeilla tutkimusavauksilla suomalaisten kansanterveydellisiin ongelmiin. Suomen Akatemia rahoittaa ohjelmaa seitsemällä miljoonalla eurolla. Mukana yhteistyössä ovat myös Syöpäsäätiö, Lastentautien tutkimussäätiö, Suomen Lääketieteen säätiö ja Suomen Aivosäätiö, ja ne rahoittavat konsortioita yhteensä noin 1,95 miljoonalla eurolla.

Ensimmäiseen lippulaivaohjelman rahoitushakuun 16 hakemusta10.11.2017 11:12Tiedote

Suomen Akatemian ensimmäisen lippulaivaohjelman haku päättyi 9.11.2017. Hakemuksia jätettiin kaikkiaan 16 kappaletta. Näistä seitsemän on yksittäisten tutkimusorganisaatioiden hakemuksia ja yhdeksän on konsortioita eli useamman tutkimusorganisaation yhteisiä hakemuksia. Hakijoina oli 10 yliopistoa ja viisi valtion tutkimuslaitosta. Rahoitusta haettiin kaikkiaan 173,3 miljoonaa euroa. Suomen Akatemia on varautunut rahoittamaan tästä hausta enintään 25 miljoonalla eurolla lippulaivoja niidenensimmäisellä nelivuotiskaudella.

Uusi kvanttimateriaali mahdollistaa elektroniset innovaatiot7.11.2017 10:17Tiedote

Keinotekoinen kvanttimateriaali käyttää yleisen suhteellisuusteorian fysiikkaa muun muassa elektronisten näkymättömyyslaitteiden perustana. Uudessa tutkimuksessaan Aalto-yliopiston tutkijat Alex Westström ja Teemu Ojanen mallintavat varauksenkuljettajien manipuloitua liikettä Weylin metamateriaaleissa. Siten he voivat luoda keinotekoisen kaarevan geometrian materiaalin sisään. Tutkimus on tehty Suomen Akatemian rahoituksella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme