Suomen Akatemia

KUTSU 14.9.: Miten saadaan vauhtia korvaavien materiaalien kehitykseen?

Jaa

Suomen Akatemian Mineraalivarat ja korvaavat materiaalit (MISU) -akatemiaohjelma pureutuu laajasti mineraalivarantojen esiintymiseen, ominaisuuksiin, prosessointiin, käyttöön ja kierrätykseen sekä korvaavien materiaalien kehittämiseen. Tämän vuosiseminaarin ensisijainen aihe on substituutio eli materiaalien korvaaminen esimerkiksi syntetisoinnin tai materiaalien muokkauksen avulla.

Aika: torstai 14.9.2017, klo 12.00-

Paikka: Helsinki Congress Paasitorni, Paasivuorenkatu 5 A

Seminaarissa on kolme pääpuhujaa. Tarja Laitinen VTT:lta vertailee esityksessään tulevaisuuden materiaalitarpeita sekä mahdollisuuksiamme vastata tarpeisiin nykyisten raaka-ainevarantojen sekä innovoitavien, uusien materiaaliratkaisujen pohjalta.

Marke Kallio Metso Mineralsilta kertoo, miten materiaaliniukkuus vaikuttaa valmistavaan teollisuuteen ja pohtii, miten tutkimuksella voidaan vastata teollisuuden materiaali- ja raaka-ainehaasteisiin.

Suomen ympäristökeskuksen tutkija Petrus Kautto kertoo materiaalien kehittämiseen vaikuttavista ohjauskeinoista. Millä ehdoilla ja kenen keinoilla kiertotaloutta tehdään?

OHJELMA:

11.30-12.00     Rekisteröityminen ja kahvi

12.00-12.15     Seminaarin avaus ja ajankohtaiset asiat, professori Kari Ullakko

12.15-12.45     Vauhtia korvaavien materiaalien kehitykseen, Tarja Laitinen, Elinkaaren ratkaisut -tutkimusalueen johtaja, VTT

12.45-13.15     Materiaaliniukkuus ja teollisuuden haasteet, Marke Kallio, R&D Metso Minerals

13.15-13.45     Materiaalien politiikka, Petrus Kautto, erikoistutkija,SYKE

13.45-14.00     Paneelikeskustelu (ensimmäisen session esitelmät), professori Kari Ullakko

14.00-14.15     Kahvi

14.15-14.45     Vuorovaikutuksellinen posterisessio. Mineraalivarat ja korvaavat materiaalit -haun hankkeet esitellään

14.45-15.00     Platinaryhmän metalleja sisältämättömät katalyytit – Case Studies: Fisher-Tropsch ja vedynkehitys reaktiot, Kari Laasonen, Aalto-yliopisto

15.00-15.15     Termosähkömateriaalien kriittisten raaka-aineiden korvaaminen oksidi- ja sulfidipohjaisilla epäorgaanis-orgaanisilla hybridimateriaaleilla, Antti Karttunen, Aalto-yliopisto

15.15-15.25     Yhteenveto

15.25-16.30     Vapaa posterisessio ja verkostoituminen


Tapahtuma on suunnattu tutkijoille, yrityksille, tutkimuksen hyödyntäjille, toimittajille sekä muille asiasta kiinnostuneille. Tilaisuus on suomenkielinen ja maksuton.

Ilmoittaudu ennakkoon, kuitenkin viimeistään 13.9.2017: www.academyevents.fi (syötä koodi: MISU17). Tervetuloa mukaan!

Lisätietoja akatemiaohjelmasta: www.aka.fi/misu |  @AKA_ohjelmat |#AKA_MISU

Lisätietoa esiintyjistä

Tarja Laitinen (TkT) johtaa Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:ssä Elinkaaren ratkaisut -tutkimusaluetta, johon kuuluu noin 150 tutkijaa ja teknistä toimijaa. Esityksessä ”Vauhtia korvaavien materiaalien kehitykseen” vertaillaan tulevaisuuden materiaalitarpeita sekä mahdollisuuksiamme vastata tarpeisiin nykyisten raaka-ainevarantojen sekä innovoitavien, uusien materiaaliratkaisujen pohjalta. Luvassa on myös mm. case-esimerkkejä uusiutuvan energian materiaalivirroista ja -mahdollisuuksista.

Marke Kallio (TkT), on Senior Material Researcher Metso Minerals Oy:n palveluksessa ja toimii materiaalitutkimuksen tutkimus- ja kehitystehtävissä. Esityksessään Kallio käy läpi, miten materiaaliniukkuus vaikuttaa valmistavaan teollisuuteen. Lisäksi hän tarkastelee, miten tutkimuksen keinoin voidaan jatkossa parantaa teollisuuden kilpailukykyä materiaaliniukkuuden näkökulmasta.

Petrus Kautto (FT) on erikoistutkija Suomen ympäristökeskuksen politiikka-analyysien ryhmässä. Hänen tutkimuskohteitaan ovat yritykset politiikan tekijöinä, kiertotalous ja tuotelähtöinen ympäristöpolitiikka ja vaikutusten arviointi. Esityksessään Kautto esittelee, miten kiertotalous ja korvaavien materiaalien kehittäminen ovat esimerkkejä pyrkimyksestä vastata materiaaliniukkuuteen. Millä ehdoilla ja kenen keinoilla kiertotaloutta tehdään? Entä kuinka materiaalit ja sääntely sovitetaan yhteen?

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Suomen Akatemian viestintä
Aino Laine
p. 029 533 5007
aino.laine@aka.fi

ohjelmapäällikkö Tuomas Katajarinne, p. 295 33 5067, tuomas.katajarinne@aka.fi
projektisihteeri Sanna Hytönen, p. 0295 33 5032, sanna.hytonen@aka.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia - Tietoa Akatemiasta Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa.Akatemia toimii opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

Grafeeni taottiin kolmiulotteiseksi26.9.2017 14:23Tiedote

Tutkimusryhmät Jyväskylän yliopistosta ja Taiwanista ovat keksineet menetelmän, jonka avulla grafeenia, eli yhden atomin paksuista hiilikalvoa voidaan muotoilla kolmiulotteiseksi lasersäteilyn avulla. Tutkijat osoittivat tämän valmistamalla grafeenista pyramidin, jonka korkeus oli 60 nanometriä, eli noin 200 kertaa suurempi kuin grafeeniseinämän paksuus. Pyramidi oli niin pieni, että se mahtuisi helposti hiuksen pinnalle. Jyväskylän osuus on tehty Suomen Akatemian rahoituksella.

Strategisen tutkimuksen neuvosto valitsi hankkeet uusiin tutkimusohjelmiin11.9.2017 16:24Tiedote

Tutkimuskokonaisuudet kolmeen uuteen strategisen tutkimuksen ohjelmaan on valittu. Muuttuvat hallinnan tavat ja aktiivinen kansalaisuus, Sopeutuminen kestävän kasvun edellytyksenä ja Kestävän kasvun avaimet -ohjelmissa aloittaa kolmetoista tutkimuskonsortiota. Rahoitettavat tutkimushankkeet valittiin ohjelmiin hakemusten yhteiskunnallisen merkityksen, vaikuttavuuden ja tutkimuksellisen laadun perusteella. Strategisen tutkimuksen neuvosto teki päätökset ohjelmissa rahoitettavista konsortioista kokouksessaan 11.9.2017.

Rådet för strategisk forskning valde 13 projekt till sina nya forskningsprogram11.9.2017 16:24Tiedote

Rådet för strategisk forskning (RSF) vid Finlands Akademi har idag valt ut de forskningskonsortier som ska finansieras inom RSF:s tre nya program. I programmen Föränderlig förvaltning och aktivt medborgarskap, Anpassning som förutsättning för hållbar tillväxt och Nycklar till hållbar tillväxt ingår totalt 13 konsortier. Konsortierna utplockades på basis av samhällelig relevans, genomslag och forskningskvalitet.

Tutkijat selvittävät Itämeren ravintoverkkojen muutosten vaikutusta meren kestävään käyttöön15.8.2017 10:02Tiedote

BONUS BLUEWEBS -hankkeessa uusilla, innovatiivisilla tutkimusmenetelmillä kuten Big Data -analytiikalla saadaan entistä tarkempaa tietoa Itämeren ekosysteemin muuttuvista ravintoverkoista. Tämä tieto on välttämätöntä, jotta mereen perustuva taloudellinen kasvu, niin sanottu sininen kasvu, olisi kestävällä pohjalla. Hanke on osa monikansallista BONUS-ohjelmaa, jota Suomessa rahoittaa Suomen Akatemia.

Kutsu/Vielä ehdit mukaan 15.8: Miten ravintoverkkojen muutokset vaikuttavat Itämeren kestävään käyttöön?11.8.2017 12:05Kutsu

”Ilmastonmuutos, rehevöityminen ja vieraslajit voivat muokata Itämeren ravintoverkkoja nopeastikin. Sillä on merkittäviä vaikutuksia meren hyödyntämiseen”, kertoo hankekoordinaattori Laura Uusitalo Suomen ympäristökeskuksesta. Big Data -analytiikka ja muut innovatiiviset tutkimusmenetelmät tarjoavat uudenlaisen, entistä tarkemman kuvan meren ekosysteemistä.

Suomen Akatemia myönsi tutkijatohtori-, akatemiatutkija- ja akatemiahankerahoitukseen vuoden 2016 hausta 183 miljoonaa euroa29.6.2017 13:23Tiedote

Suomen Akatemian vuoden 2016 syyskuun haun perusteella myönnettiin neljän toimikunnan päätöksestä yhteensä 183 miljoonaa euroa tutkijatohtori-, akatemiatutkija- ja akatemiahankerahoituksiin. Hakemuksia jätettiin yhteensä 3124 ja myönteisen rahoituspäätöksen sai 485 tutkijaa tai ryhmää. Luvuissa on konsortioiden osahankkeet erillisinä hakemuksina.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme