Ensi- ja turvakotien liitto

Kutsu 15.3: Tiivis ja pitkäkestoinen tuki saa lopettamaan päihteiden käytön

Jaa
Oulussa avattiin lokakuussa 2018 päihteitä käyttävien äitien auttamiseen erikoistunut Ensikoti Orvokki. Alkoholin ja huumeiden käyttö Oulun alueella ovat lisääntyneet.

Lisääntyneet päihdeongelmat ovat näkyneet niin julkisten palveluiden kuin kolmannen sektorin toiminnassa. Ensikoti on toiminut Oulussa lokakuusta asti. Sen asiakkaat ovat tulleet pääosin muualta Suomea. Toimintaan ollaan kuitenkin nyt heräämässä ja ensimmäiset asiakkaat ovat tulossa myös Oulun seudulta.  Viisipaikkaisessa ensikodissa perheitä autetaan ympärivuorokautisesti.

– Minut nähtiin hyvänä äitinä ja minuun uskottiin, se auttoi kaikkein eniten, kertoo Pidä Kiinni -hoidossa kuntoutunut äiti.

Tervetuloa pe 15.3.2019 klo 8.30-11 aamuseminaariin (Vilja-Sali, Puusepänkatu 4, 3.krs) sekä tutustumaan Oulun keskustan tuntumassa sijaitseviin uusiin Ensikoti Orvokin tiloihin. Pohdimme seminaarissa vauvaperheiden auttamista Pohjois-Pohjanmaalla. Medialla on mahdollisuus myös haastatella Pidä kiinni -hoidossa kuntoutunutta äitiä.

Lisätietoa ja ilmoittautumiset:

Timo Peltovuori
toiminnanjohtaja, Oulun ensi- ja turvakoti ry
puh. 0500 438858

Tiedote

Tiivis ja pitkäkestoinen tuki saa lopettamaan päihteiden käytön

Oulussa avattiin lokakuussa 2018 päihteitä käyttävien äitien auttamiseen erikoistunut Ensikoti Orvokki. Orvokissa perheitä autetaan ympärivuorokautisesti ja vaikeista tilanteista toivutaan.

Vakavasti päihdeongelmaisten odottavien tai juuri synnyttäneiden äitien, heidän vauvojensa ja mahdollisuuksien mukaan koko perheen kuntoutukseen erikoistunut Ensikoti Orvokki on toiminut Oulussa lokakuusta asti. Ensikoti Orvokin asiakkaat ovat tulleet pääosin muualta päin Suomea kuin Oulusta.

– Kyse ei voi olla siitä, etteikö Oulussa olisi nuorilla päihdeongelmia ja etteikö Oulussa syntyisi vauvoja, toteaa Timo Peltovuori, Oulun Ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtaja.
– Nyt toimintaan ollaan kuitenkin heräämässä ja ensimmäiset asiakkaat ovat tulossa myös Oulun seudulta. Oulun kaupunki on kärsinyt jo pitkään päihdepalvelujen liian pienistä resursseista. Pulmia ovat tuoneet esille myös useat kaupunginvaltuutetut, viimeksi syksyllä ns. ”ihmisroskakeskustelun” yhteydessä, Peltovuori muistuttaa.
– Oulun kaupungilla on ammattitaitoinen päihdehuollon henkilöstö ja kaupungissa toimii paljon järjestöjä, joilla on hyvää yhteistyötä kaupungin kanssa. Esimerkiksi katkaisu- ja korvaushoito toimivat, mutta päihteistä kokonaan vieroittavia hoitoja ei juurikaan ole tai niitä ei pystytä järjestämään riittävän intensiivisenä. Vakavan päihderiippuvuuden hoitoon tarvittavaa pitkäkestoista hoitoa ei osata hyödyntää tai sitten siihen ei ole riittävästi resursseja, Peltovuori sanoo.

Oulu käyttää päihdehoitoon (2017 tilasto) 49 euroa 18 vuotta täyttänyttä asukasta kohti, kun vastaavaa summa on keskimäärin 74 euroa muiden kuuden suurimman kaupungin kohdalla.

Raskaus- ja vauva-aikana äidit ja isät ovat usein erityisen motivoituneita jättämään päihteet ja opettelemaan uuden, lapselle ja itselleen turvallisen elämäntavan. Kuntoutuminen onnistuu, jos perhe saa riittävän tiivistä ja pitkäkestoista tukea.

– Valtakunnallisesti katsottuna perheet saattavat olla pitkiäkin aikoja esimerkiksi perhetyön piirissä, vaikka perheet selkeästi tarvitsivatympärivuorokautista tiivistä tukea sekä päihteettömyyteen että vanhemmuuteen. Näissä tapauksissa vauva elää hädän keskellä ja hänellä on vakava riski vaurioitua. Vauva tarvitsee huolenpitoa ja läsnäolevan vanhemman kaikkina vuorokauden aikoina myös iltaisin ja öisin, eikä vauva voi odottaa, muistuttaa Maarit Andersson Ensi- ja turvakotien liitosta.
– On surullista, jos asioita ei katsota vauvan näkökulmasta eikä perhe saa apua ajoissa.

Avun täytyy olla tiivistä ja riittävän pitkäkestoista. Pidä kiinni -hoitojärjestelmän perusajatus on, että äitiyttä ja vanhemmuutta tuetaan ja vahvistetaan yhtä aikaa päihdekuntoutuksen kanssa. Kuntoutuksessa ei riitä, että pääsee irti päihteistä vaan samalla opetellaan tunnistamaan vauvan tarpeet ja vastaamaan niihin, mikä on välttämätöntä vauvan terveen kehityksen kannalta.

– Jos perhe tapaa esimerkiksi avohuollossa työntekijän kerran tai pari viikossa, on helppoa tsempata ja näyttää kaiken olevan kunnossa, Andersson muistuttaa.
– Alkoholi ja huumeet ovat saattaneet olla arjen sisältö jo vuosia, jolloin vauva-arjen opetteleminen päihteittä ei tapahdu hetkessä.

Raskausaika ja varhaislapsuus ovat merkittäviä lapsen terveen kehityksen kannalta. Jos äiti käyttää odotusaikana runsaasti päihteitä, vauvan kehitys vaarantuu. Ensikodissa harjaannutaan tavalliseen arkeen vauvan kanssa yhdessä toisten samassa tilanteessa olevien perheiden kanssa. Päihdekuntoutukseen erikoistuneeseen Ensikoti Orvokkiin perhe voi tulla odotusaikana tai vauvan syntymän jälkeen.

Tuloksellisen järjestelmän rahoitus täytyy turvata

Oulun ensi- ja turvakoti ry:n ylläpitämä Ensikoti Orvokki on osa valtakunnallista Pidä kiinni -hoitojärjestelmää, joka auttaa vuosittain noin 250 perhettä. Ensikoti Orvokki voi auttaa 10-20 perhettä vuodessa. Pidä kiinni -hoito kuntouttaa vakavasti päihdeongelmaisia odottavia äitejä ja vauvaperheitä.

Pidä kiinni -hoitojärjestelmän rahoitus on ollut vuosia vaakalaudalla. Vaativaa palvelua tarvitsevia on vähän ja se vaatii monialaista, vankkaa osaamista.

– Pidä kiinni -hoitojärjestelmä tuo maakuntiin osaamista ja arvokasta lisäresurssia hoitojärjestelmän saamana valtionavustuksena. Se kattaa nykyisin vakavasti päihdeongelmaisten vauvaperheiden kuntoutuksen kustannuksista merkittävän osuuden. Se on kunnille iso etu, muistuttaa Riitta Särkelä, Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri.
– Palvelun pitäminen alueella vaatii sen, että myös kunnat osallistuvat omilla maksusitoumuksillaan kuntoutuksen mahdollistamiseen. Viisas päättäjä ymmärtää, että päihdeongelmien keskellä kamppailevia vauvaperheitä tämä kuntoutusmalli auttaa parhaiten, sanoo Särkelä.

Pidä kiinni -hoidosta saadaan eritäin hyviä tuloksia. Kaksi kolmesta äideistä kuntoutuu niin, ettei lasta tarvitse ottaa huostaan. Kuntoutus antaa vauvoille mahdollisuuden elää omien vanhempiensa kanssa. Lastenpsykiatrin arviossa on todettu, että kuntoutuksessa riittävän pitkään olleiden vauvojen kehitys on vuoden iässä normaalilla tasolla hoidon ansiosta, vaikka elämän lähtötilanne on ollut erittäin vaikea.

Kuntoutuksen inhimillinen jarahallinen säästö yhteiskunnalle on merkittävä. Äidin ja vauvan ensikotikuntoutus maksaa vuodessa 180 000 euroa. Äiti ja vauva tarvitsevat 8-12 kuukauden tiiviin kuntoutusjakson asiantuntevassa hoidossa. Elämä ei muutu nopeammin. Jos vanhempaa ei kuntouteta yhdessä vauvan kanssa, päädytään usein huostaanottoon. Pelkkä lapsen sijoittaminen kodin ulkopuolelle 18- vuotiaaksi maksaa 1-1,6 miljoonaa euroa. Muita hoitamatta jättämisen kustannuksia syntyy esimerkiksi äidin ja isän päihdehaitoista, raskauskomplikaatioista ja vanhempien syrjäytymisestä.

Vanhempien päihteiden käyttö on yksi yleisimmistä syistä pienten lasten huostaanottoihin ja vuosittain noin 3600-6000 sikiövauvaa on vakavassa vaarassa vaurioitua äitien päihteiden käytön seurauksena.

Päihdekuntoutus yhdistettynä vauvan ja vanhemman vuorovaikutuksen tukemiseen on ainutlaatuinen suomalainen innovaatio. Pidä kiinni® - hoitojärjestelmä on auttanut 20 vuoden aikana 3000 vauvaa. Hoitojärjestelmää koordinoi Ensi- ja turvakotien liitto.

Oulun ensi- ja turvakoti ry on Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistys ja toiminut ensi vuonna jo 75 vuotta Oulussa. Se kannustaa lasta vahvaksi, ehkäisee lähisuhdeväkivaltaa ja auttaa lapsiperheitä erotilanteessa. Toiminnassaan yhdistys ylläpitää Ensikotia, Ensikoti Orvokkia, Turvakotia ja Avopalvelukeskusta sekä kotouttaa uusia alaikäisiä oululaisia. Vuosittain yhdistys tukee yli 1000 perhettä. Toiminnassa voi osallistua vapaaehtoistyöhön.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Timo Peltovuori, toiminnanjohtaja, Oulun ensi- ja turvakoti ry
timo.peltovuori@oetk.fi p. 0500 438858


Maarit Andersson, kehittämispäällikkö, Ensi- ja turvakotien liitto,
p. 040 735 8221


Riitta Särkelä, pääsihteeri, Ensi- ja turvakotien liitto,
p. 050 63663

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ensi- ja turvakotien liitto
Ensi- ja turvakotien liitto
Asemamiehenkatu 4 A, 7. krs
00520 HELSINKI

09 4542 440http://www.ensijaturvakotienliitto.fi

Ensi- ja turvakotien liitto - Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye