Amnesty International

Kutsu: Afganistaniin ei saa palauttaa ketään ­– mielenosoitus sisäministeriön edessä tiistaiaamuna 9.10.

Jaa

Amnesty Internationalin Suomen osasto järjestää tiistaina mielenosoituksen palautusten lopettamiseksi Afganistaniin. Mielenosoituksen päätteeksi Amnesty luovuttaa sisäministeri Kai Mykkäselle vetoomuksen, jonka on allekirjoittanut liki 18 000 suomalaista. Mielenosoituksia on viikon aikana ympäri Eurooppaa.

Aika: Tiistai 9.10. kello 9.00-9.30
Paikka: Kirkkokatu 12, Sisäministeriön edusta, Helsinki

Amnesty järjestää tiistaiaamuna mielenosoituksen Helsingissä sisäministeriön edessä palautusten keskeyttämiseksi Afganistaniin, kunnes maahan voi palauttaa ihmisiä turvallisesti ja ihmisoikeuksia kunnioittaen.

Tilaisuudessa lennätetään punaisia leijoja symbolina vapaudelle. Leijojen lennättäminen oli kielletty Afganistanissa Taliban hallinnon aikana.

“Euroopasta Afganistaniin palautetut ihmiset ovat vaarassa sekä maassa vallitsevan konfliktin että laajamittaisten ja vakavien ihmisoikeusloukkausten takia. Sen lisäksi Afganistanin humanitaarinen tilanne on heikentynyt merkittävästi, kun maahan on palannut viime vuosina naapurimaista valtava määrä pakolaisia, joista hallitus ei kykene huolehtimaan”, Amnesty ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro toteaa.

“Näistä syistä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on todennut, että sisäinen pako Kabuliin ei yleisesti ottaen ole mahdollinen.”

Mielenosoituksen päätteeksi Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson, Niina Laajapuro ja afganistanilaisen ihmisoikeusaktivisti Mohammad Javid luovuttavat sisäministeri Kai Mykkäselle vetoomuksen, jossa vaaditaan Suomea keskeyttämään palautukset Afganistaniin. Vetoomus on kerännyt liki 18 000 allekirjoitusta.

Suomi ja useat muut EU-maat perustelevat Afganistaniin palautuksia sillä, että tietyt alueet maasta ovat riittävän turvallisia. Amnestyn vuonna 2017 julkaiseman tutkimuksen mukaan näin ei ole. Vuoden 2018 aikana tilanne Afganistanissa on huonontunut entisestään.

Kansainvälinen oikeus ja Suomen oma lainsäädäntö kieltää palauttamasta ihmisiä maahan, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu.  

Tulevan viikon aikana teema on esillä kansainvälisesti, kun Amnestyn eri osastot ympäri Eurooppaa osoittavat mieltä, jotta maat lakkauttaisivat palautukset Afganistaniin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vilma Vuorio
Tiedottaja
Puh: +358 40 833 1532
vilma.vuorio@amnesty.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö, jonka toiminta perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestylla on 7 miljoonaa tukijaa lähes kaikissa maailman maissa. Amnestyn tehtävänä on tehdä ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkia vakavia ihmisoikeusloukkauksia sekä kampanjoida niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Tavoitteenamme on maailma, jossa ihmisoikeusjulistuksessa lausutut oikeudet ja vapaudet toteutuvat kaikille ihmisille. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967. Amnestylla on Suomessa noin 40 000 tukijaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Amnesty: Arabiemiraatit vieneet länsimaista toimitettuja aseita sotarikoksiin syyllistyneille puolisotilaallisille joukoille Jemeniin6.2.2019 02:01:00Tiedote

Amnestyn tuore tutkimus osoittaa, että länsimaista Arabiemiraatteihin vietyjä aseita on jaettu eteenpäin keskelle Jemenin sotaa puolisotilaallisille joukoille. Joukkojen tiedetään syyllistyneen sotarikoksiin ja muihin vakaviin ihmisoikeusloukkauksiin. Suomi päätti marraskuussa 2018 ettei myönnä enää uusia asevientilupia saudikoalition osapuolille. Aiemmin samana vuonna myönnettyjen asevientilupien puolesta Suomi voi kuitenkin vielä toimittaa aseita keskelle Jemenin konfliktia. Amnesty vaatii kaikkia valtioita lopettamaan aseiden toimittamisen konfliktin osapuolille.

Amnesty: Ihmiset jäävät tuuliajolle Välimerellä – päättäjien on korjattava Euroopan rikkinäinen turvapaikkajärjestelmä18.1.2019 10:40:22Tiedote

Eurooppa on epäonnistunut jakamaan vastuun turvapaikanhakijatilanteesta, ja epäonnistumisen hinnan maksavat turvaa hakevat ihmiset. Tällä hetkellä järjestelmä pakottaa naiset, lapset ja miehet ajelehtimaan Välimerellä ilman pääsyä mihinkään satamaan tai he joutuvat odottamaan kohtuuttoman kauan turvapaikkapäätöksiään. Amnestyn tänään julkaistu analyysi vaatii Euroopan turvapaikkajärjestelmää ottamaan ihmisoikeudet huomioon.

Lähisuhdeväkivallan sovittelussa vakavia riskejä uhrin kannalta – järjestöt jättivät kannanoton Saarikolle12.12.2018 09:00:00Tiedote

Yhdeksän järjestöä jätti kannanoton lähisuhdeväkivallan sovitteluun perhe- ja peruspalveluministeri Annikka Saarikolle keskiviikkona 12.12. Järjestöt toteavat kannanotossaan, että lähisuhdeväkivallan sovitteluun sisältyy vakavia riskejä uhrin kannalta eivätkä sovitteluprosessit ole tuoneet muutosta tilanteeseen. Kannanotossa järjestöt esittävät, että lähisuhdeväkivallan sovittelusta nykyisessä muodossaan tulisi luopua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme