Amnesty International

Kutsu: Afganistaniin ei saa palauttaa ketään ­– mielenosoitus sisäministeriön edessä tiistaiaamuna 9.10.

Jaa

Amnesty Internationalin Suomen osasto järjestää tiistaina mielenosoituksen palautusten lopettamiseksi Afganistaniin. Mielenosoituksen päätteeksi Amnesty luovuttaa sisäministeri Kai Mykkäselle vetoomuksen, jonka on allekirjoittanut liki 18 000 suomalaista. Mielenosoituksia on viikon aikana ympäri Eurooppaa.

Aika: Tiistai 9.10. kello 9.00-9.30
Paikka: Kirkkokatu 12, Sisäministeriön edusta, Helsinki

Amnesty järjestää tiistaiaamuna mielenosoituksen Helsingissä sisäministeriön edessä palautusten keskeyttämiseksi Afganistaniin, kunnes maahan voi palauttaa ihmisiä turvallisesti ja ihmisoikeuksia kunnioittaen.

Tilaisuudessa lennätetään punaisia leijoja symbolina vapaudelle. Leijojen lennättäminen oli kielletty Afganistanissa Taliban hallinnon aikana.

“Euroopasta Afganistaniin palautetut ihmiset ovat vaarassa sekä maassa vallitsevan konfliktin että laajamittaisten ja vakavien ihmisoikeusloukkausten takia. Sen lisäksi Afganistanin humanitaarinen tilanne on heikentynyt merkittävästi, kun maahan on palannut viime vuosina naapurimaista valtava määrä pakolaisia, joista hallitus ei kykene huolehtimaan”, Amnesty ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro toteaa.

“Näistä syistä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on todennut, että sisäinen pako Kabuliin ei yleisesti ottaen ole mahdollinen.”

Mielenosoituksen päätteeksi Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson, Niina Laajapuro ja afganistanilaisen ihmisoikeusaktivisti Mohammad Javid luovuttavat sisäministeri Kai Mykkäselle vetoomuksen, jossa vaaditaan Suomea keskeyttämään palautukset Afganistaniin. Vetoomus on kerännyt liki 18 000 allekirjoitusta.

Suomi ja useat muut EU-maat perustelevat Afganistaniin palautuksia sillä, että tietyt alueet maasta ovat riittävän turvallisia. Amnestyn vuonna 2017 julkaiseman tutkimuksen mukaan näin ei ole. Vuoden 2018 aikana tilanne Afganistanissa on huonontunut entisestään.

Kansainvälinen oikeus ja Suomen oma lainsäädäntö kieltää palauttamasta ihmisiä maahan, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu.  

Tulevan viikon aikana teema on esillä kansainvälisesti, kun Amnestyn eri osastot ympäri Eurooppaa osoittavat mieltä, jotta maat lakkauttaisivat palautukset Afganistaniin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vilma Vuorio
Tiedottaja
Puh: +358 40 833 1532
vilma.vuorio@amnesty.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö, jonka toiminta perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestylla on 7 miljoonaa tukijaa lähes kaikissa maailman maissa. Amnestyn tehtävänä on tehdä ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkia vakavia ihmisoikeusloukkauksia sekä kampanjoida niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Tavoitteenamme on maailma, jossa ihmisoikeusjulistuksessa lausutut oikeudet ja vapaudet toteutuvat kaikille ihmisille. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967. Amnestylla on Suomessa noin 40 000 tukijaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Amnesty: Yhdysvaltojen johtaman sotilasliittouman ilmaiskuissa kuollut yli 1600 siviiliä Raqqassa25.4.2019 15:01:00 EESTTiedote

Yhdysvaltain, Iso-Britannian ja Ranskan sotilasliittouman Syyrian Raqqaan kohdistamat ilma- ja tykistöiskut ovat vaatineet yli 1 600 siviilin hengen ja aiheuttaneet silmitöntä tuhoa, paljastaa Amnesty Internationalin ja Airwarsin laatima tutkimus. Kyseessä on kattavin siviilikuolemia koskeva tutkimus modernin sodankäynnin historiassa. Liittouma myöntää syyllisyytensä vain 10 prosenttiin kuolemista.

Amnestyn tutkimus raiskauksista Pohjoismaissa: Rikosprosessit piittaamattomia ja lait vanhentuneita3.4.2019 02:01:00 EESTTiedote

Amnesty International julkaisee tutkimuksen raiskauksista ja rikosprosesseista Pohjoismaissa. Tasa-arvosta tunnetuissa Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa ja Suomessa raiskaustilastot ovat karua luettavaa ja rankaisemattomuus on yleistä. Taustalla vaikuttavat muun muassa puutteellinen lainsäädäntö ja raiskausmyytit. Tutkimusta varten kussakin maassa on haastateltu raiskauksesta selviytyneitä sekä viranomaisia. Tanskassa ja Suomessa on lisäksi analysoitu viranomaisratkaisuja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme