Amnesty International

Kutsu: Afganistaniin ei saa palauttaa ketään ­– mielenosoitus sisäministeriön edessä tiistaiaamuna 9.10.

Jaa
Amnesty Internationalin Suomen osasto järjestää tiistaina mielenosoituksen palautusten lopettamiseksi Afganistaniin. Mielenosoituksen päätteeksi Amnesty luovuttaa sisäministeri Kai Mykkäselle vetoomuksen, jonka on allekirjoittanut liki 18 000 suomalaista. Mielenosoituksia on viikon aikana ympäri Eurooppaa.

Aika: Tiistai 9.10. kello 9.00-9.30
Paikka: Kirkkokatu 12, Sisäministeriön edusta, Helsinki

Amnesty järjestää tiistaiaamuna mielenosoituksen Helsingissä sisäministeriön edessä palautusten keskeyttämiseksi Afganistaniin, kunnes maahan voi palauttaa ihmisiä turvallisesti ja ihmisoikeuksia kunnioittaen.

Tilaisuudessa lennätetään punaisia leijoja symbolina vapaudelle. Leijojen lennättäminen oli kielletty Afganistanissa Taliban hallinnon aikana.

“Euroopasta Afganistaniin palautetut ihmiset ovat vaarassa sekä maassa vallitsevan konfliktin että laajamittaisten ja vakavien ihmisoikeusloukkausten takia. Sen lisäksi Afganistanin humanitaarinen tilanne on heikentynyt merkittävästi, kun maahan on palannut viime vuosina naapurimaista valtava määrä pakolaisia, joista hallitus ei kykene huolehtimaan”, Amnesty ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro toteaa.

“Näistä syistä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR on todennut, että sisäinen pako Kabuliin ei yleisesti ottaen ole mahdollinen.”

Mielenosoituksen päätteeksi Amnestyn toiminnanjohtaja Frank Johansson, Niina Laajapuro ja afganistanilaisen ihmisoikeusaktivisti Mohammad Javid luovuttavat sisäministeri Kai Mykkäselle vetoomuksen, jossa vaaditaan Suomea keskeyttämään palautukset Afganistaniin. Vetoomus on kerännyt liki 18 000 allekirjoitusta.

Suomi ja useat muut EU-maat perustelevat Afganistaniin palautuksia sillä, että tietyt alueet maasta ovat riittävän turvallisia. Amnestyn vuonna 2017 julkaiseman tutkimuksen mukaan näin ei ole. Vuoden 2018 aikana tilanne Afganistanissa on huonontunut entisestään.

Kansainvälinen oikeus ja Suomen oma lainsäädäntö kieltää palauttamasta ihmisiä maahan, jossa häntä uhkaa kuolemanrangaistus, kidutus, vaino tai muu epäinhimillinen tai ihmisarvoa loukkaava kohtelu.  

Tulevan viikon aikana teema on esillä kansainvälisesti, kun Amnestyn eri osastot ympäri Eurooppaa osoittavat mieltä, jotta maat lakkauttaisivat palautukset Afganistaniin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vilma Vuorio
Tiedottaja
Puh: +358 40 833 1532
vilma.vuorio@amnesty.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote

Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.

Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye