Suomen Akatemia

KUTSU: Arkista ja arktista tiedettä – Tieteen aamukahvit johdattavat Tieteen päivien teemoihin

Jaa

Millaista on tutkia arktisia alueita? Entä miten tieteellisistä innovaatioista tulee osa ihmisten arkea? Tieteen aamukahvit aloittavat Tieteen päivät keskiviikkona, torstaina ja perjantaina. Aamukahveilla syvennytään valittuihin teemoihin kunkin päivän ohjelmasta. Tervetuloa kuuntelemaan keskustelua ja nauttimaan kupponen kuumaa.

Paikka: Kahvila, Helsingin yliopiston päärakennus
Aika: Keskiviikko, torstai ja perjantai 9.1.–11.1.2019 kello 9–9.45

Keskiviikkona 9.1. Tieteen aamukahveilla keskustellaan ihmisten elämänlaatua parantavista innovaatioista ja niiden syntyprosessista. Esimerkiksi monet arkemme teknologisista innovaatioista ovat pitkän tieteellisen työn tulosta. ”Kuukausittain esiteltävät uudet kännykkämallit antavat kuvan nopeasti muuttuvasta teknologiasta. Näkyvissä on kuitenkin vain jäävuoren huippu: uudet tuotesukupolvet vaativat vuosien kehittelyn ja niiden takana olevat tuotantoteknologiat jo kymmenien vuosien tutkimus- ja kehitystyön”, sanoo keskiviikon aamukahveilla kuultava Tuomo Suntola, joka voitti vuoden 2018 Millenium-teknologiapalkinnon.

Keskiviikon aamukahvien toisena asiantuntijana on keskustelemassa tutkija Päivi Myllärinen (Valio Oy), jolle eduskunta myönsi vuoden 2018 Naisille suunnatun innovaatiopalkinnon. Tilaisuudessa esittäytyy myös Tieteen päivien ohjelmatoimikunnan puheenjohtaja professori Tuija Pulkkinen (Helsingin yliopisto), joka kertoo Tieteen päivien monipuolisesta ohjelmasta.

Torstaina 10.1. aamukahvien teemana on arktisten alueiden tutkimus, jonka kulta-aikaa eletään juuri nyt. Hengenvaarallisesta löytöretkeilystä on siirrytty tarkasti suunniteltuun tutkimukseen, josta tekniikka ja uudet työkalut ovat tehneet tieteellisesti tuottoisampaa. ”Pohjoisten järvien pohjaan kerrostuneiden sedimenttien avulla selvitämme järvien hiilivarastojen kertymistä tuhansien vuosien aikajänteellä, erityisesti lämpimien vaiheiden aikana”, kertoo omasta tutkimusaiheestaan Maija Heikkilä, geologian tohtori ja akatemiatutkija Helsingin yliopistosta.

Torstaina keskustelemassa on myös professori Tomas Roslin Ruotsin maatalousyliopistosta (SLU). Maija Heikkilä ja Tomas Roslin ovat tutkijoina mukana Suomen Akatemian ARKTIKO-akatemiaohjelmassa, jossa tutkitaan arktisen alueen kehitykseen vaikuttavia muutostekijöitä ja muutoksen dynamiikkaa.

Perjantaina 11.1. aamukahveilla keskustellaan ilmastonmuutoksesta poliittisessa keskustelussa. Aamun asiantuntijoina ovat akateemikko Markku Kulmala Helsingin yliopistosta ja vanhempi tutkija Antto Vihma Ulkopoliittisesta instituutista. ”Poliittinen polarisaatio eli napaistuminen kietoutuu yhä tiukemmin osaksi ilmastopoliittista keskustelua. Ilmastosta tulee identiteettipolitiikkaa ja kamppailua symboleista”, Antto Vihma avaa tulevan keskustelun teemaa.

Aamukahvit järjestää Tiedonjulkistamisen neuvottelukunta, Suomen Akatemia ja Tekniikan Akatemia -säätiö TAF. Aamukahvien moderaattorina toimii Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan pääsihteeri Reetta Kettunen.

Yhteyshenkilöt

Suomen Akatemian viestintä
Riitta Tirronen
viestintäjohtaja
p. 029 533 5118
riitta.tirronen@aka.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Akatemia
Suomen Akatemia
Hakaniemenranta 6, PL 131
00531 HELSINKI

029 533 5000http://www.aka.fi/fi

Suomen Akatemia rahoittaa korkealaatuista tieteellistä tutkimusta, toimii tieteen ja tiedepolitiikan asiantuntijana sekä vahvistaa tieteen ja tutkimustyön asemaa yhteiskunnassa. Pyrimme toiminnassamme siihen, että suomalainen tutkimus uusiutuu, monipuolistuu ja kansainvälistyy. Luomme edellytyksiä tutkijankoulutukselle ja tutkijanuralle, kansainvälistymiselle ja tutkimustulosten hyödyntämiselle. Katamme kaikki tieteen ja tutkimuksen alat. Vuonna 2019 rahoitamme tutkimusta 458 miljoonalla eurolla. Osa rahoituksesta tulee veikkausvoittovaroista. Akatemia toimii  opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Akatemia

STN päätti vuoden 2019 rahoitettavat hankkeet20.6.2019 11:10:51 EESTTiedote

Suomen Akatemian yhteydessä toimiva strategisen tutkimuksen neuvosto (STN) päätti 19.6.2019 uusista rahoitettavista konsortiosta. Rahoitusta myönnettiin neljässä ohjelmassa yhteensä noin 51 miljoonaa euroa. STN valitsi ohjelmiin yhteensä kaksitoista konsortiota eli hankekokonaisuutta. Valituissa hankkeissa korostui pitkäjänteinen tutkimus, jolla pyritään löytämään ratkaisuja merkittäviin yhteiskunnan haasteisiin.

Finlands Akademi finansierade akademiprojekt och forskaranställningar med nästan 180 miljoner18.6.2019 15:27:47 EESTTiedote

Under septemberutlysningen 2018 finansierade Finlands Akademi 250 akademiprojekt med totalt 311 delprojekt. Finansiering beviljades även för 65 anställningar som akademiforskare, 114 anställningar som forskardoktor och 13 anställningar som klinisk forskare. Akademis tre forskningsråd beviljade finansiering brett inom olika forskningsområden, cirka 180 miljoner euro totalt. Andelen kvinnor bland finansieringsmottagarna var 41 procent.

Suomen Akatemia rahoitti lähes 180 miljoonalla akatemiahankkeita ja tutkijan tehtäviä18.6.2019 15:27:45 EESTTiedote

Suomen Akatemia rahoitti syyskuun 2018 haussa 250 akatemiahanketta, joihin osallistuu yhteensä 311 osahanketta. Lisäksi rahoitusta myönnettiin 65 akatemiatutkijan, 114 tutkijatohtorin ja 13 kliinisen tutkijan tehtävään. Yhteensä Akatemian kolme tutkimuksen toimikuntaa myönsivät rahoitusta noin 180 miljoonaa euroa laajasti eri tieteenaloille. Rahoituksen saaneista naisia oli 41 prosenttia.

Luonnontieteen ja tekniikan tutkimuksen valitsemissa akatemiahankkeissa painotettiin mahdollisuutta läpimurtoihin ja uusia avauksia11.6.2019 15:35:12 EESTTiedote

11.6.2019. Suomen Akatemian luonnontieteiden ja tekniikan tutkimuksen toimikunta (LT) on myöntänyt rahoituksen 86 akatemiahankkeelle, joissa on kaikkiaan yhteensä 114 osahanketta. Toimikunta rahoittaa akatemiahankkeita yhteensä 50,5 miljoonalla eurolla. Akatemiahanke on toimikunnalle tärkeä rahoitusmuoto tutkimuksen laadun, vaikuttavuuden ja uudistumisen edistämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme