Kalevi Sorsa -säätiö

Kutsu: Call to Europe - Seminaari EU:n ja euroalueen tulevaisuudesta

Jaa

Mitä tapahtuu, kun Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn keskustelee taloudesta brittiläisen radikaalin taloustieteilijän Ann Pettiforin kanssa? Kumman kanssa entinen työllisyys- ja sosiaalisten asioiden komissaari László Andor on samaa mieltä? Minkälainen on euron tulevaisuus ja Euroopan poliittinen tulevaisuus?

Sorsa-säätiö tuo Helsinkiin huippututkijoita ja poliittisia vaikuttajia keskustelemaan Euroopan tulevaisuudesta. Ensi vuonna on luvassa jäsenmaan ero unionista, Euroopan parlamentin vaalit ja Suomen EU-puheenjohtajuus. Mihin suuntaan unioni kulkee?

Talouteen keskittyvässä paneelissa ovat keskustelijoina Suomen pankin pääjohtaja Olli Rehn, entinen työllisyys- ja sosiaalisten asioiden komissaari László Andor ja makrotaloustutkija ja Britannian Labourin neuvonantajiin kuulunut Ann Pettifor. Löytyykö eri näkemyksien väliltä yhteistä säveltä Euroopan talousarkkitehtuurista? Paneelin moderoi toimittaja Paavo Teittinen.

Poliittista tulevaisuutta käsittelevässä paneelissa keskustelijoina ovat EU:n yhdentymiseen tähdänneen "Lissabonin strategian äiti" Maria Joao Rodriguez, Vrije Universiteit Amsterdamin politiikantutkimuksen professori André Krouwel ja SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm. Pitkään jatkunut yhdentyminen on nyt vakavasti haastettuna – voiko yhdentyminen jatkua ja jos voi, niin miten? Paneelin moderoi toimittaja Kirsi Heikel.

Katso seminaarin koko ohjelma tästä. Muita puhujia ovat mm. Jaakko Kiander, Pekka Ristelä ja Antti Rinne. Puhujat ovat median käytettävissä klo 11-12 välillä.

Aika: lauantai 6.10.2018 klo 9.30-15.30

Paikka: Tiedekulma, Yliopistonkatu 4

Järjestäjinä ovat Ajatuspajat Foundation for European Progressive Studies (FEPS), Kalevi Sorsa -säätiö ja Friedrich Ebert -säätiö. Tilaisuuden työkielet ovat suomi ja englanti, ja tilaisuudessa on simultaanitulkkaus.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot: Samuli Sinisalo, 0407050398, samuli.sinisalo@sorsafoundation.fi

Puhujat:

Ann Pettifor on PRIME-taloustutkimusverkoston johtaja ja hän on julkaissut mm. vuonna 2006 taloustaantumaa ennakoineen kirjan "The Coming First World Debt Crisis" ja vuonna 2014 rahareformia käsittelevän kirjan "Just Money: How Society Can Break the Despotic Power of Finance" sekä toiminut mm. Britannian Labour-puolueen talousneuvonantajana.

László Andor on unkarilainen taloustieteilijä, joka toimi Työllisyys-, sosiaali- ja osallisuusasioista vastaavana komissaarina vuosina 2010-2014. Sitä ennen hän on toiminut mm. apulaisprofessorina Corvinus-yliopistossa Budapestissa ja johtokunnan jäsenenä Euroopan jälleenrakennuspankissa.

Olli Rehn on Suomen Pankin pääjohtaja, joka on toiminut kansanedustajana, europarlamentaarikkona, ministerinä ja EU-komissaarina (laajentumisasiat 2004-09, talous- ja raha-asiat 2010-14).

Maria Joao Rodriguez on portugalilainen EU-asioihin perehtynyt akateemikko ja entinen Portugalin työministeri. Hänet tunnetaan myös EU:n yhdentymistä edistäneen Lissabonin strategian äitinä. Vuonna 2014 hänet valittiin Euroopan parlamenttiin.

Antti Rinne on SDP:n puheenjohtaja. Koulutukseltaan hän on lakimies ja siirtyi SDP:n puheenjohtajaksi ammattiliitto Pron puheenjohtajan tehtävistä.

André Krouwel opettaa politiikan tutkimusta ja kommunikaatiota Vrije Universiteit Amsterdamissa. Hänen tutkimuksensa keskittyy puolueisiin ja vaaleihin ja hänen viimeisin kirjansa on ”Party Transformations in European Democracies”. Viime vuosina Krouwel on myös keskittynyt EU-vastaisuuteen, populismiin ja eliitinvastaisuuteen äänestäjien keskuudessa ympäri Eurooppaa.

Antton Rönnholm on SDP:n puoluesihteeri. Hän on työskennellyt poliittisena avustajana ja erityisavustajana, sekä asiantuntijatehtävissä sekä Helsingissä että Brysselissä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kalevi Sorsa -säätiö
Siltasaarenkatu 18-20c
00530 Helsinki

040 721 7212http://www.sorsafoundation.fi

Kalevi Sorsa -säätiö on sosialidemokraattinen ajatuspaja, think tank.

Säätiö on analyyttinen edelläkävijä, joka tunnistaa heikkoja signaaleja ja kansainvälisiä trendejä sekä tuo uusia virikkeitä yhteiskuntapoliittiseen keskusteluun.

Säätiö rakentaa tilaisuuksissaan ja julkaisuissaan siltoja tutkijayhteisön, tiedotusvälineiden, kansalaisjärjestöjen ja päättäjien välille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kalevi Sorsa -säätiö

Raportti: Euroalueen kriisi ei osoittanut finanssipolitiikkaa rajoittavien sääntöjen tarpeellisuutta17.5.2019 14:01:08 EESTTutkimus

Euroalueen kriisin syynä olivat erityisesti yksityisen sektorin velkaantuminen ja pitkäaikaiset kilpailukyvyn erot jäsenmaiden välillä. Näihin ongelmiin ei voida puuttua asettamalla jäsenvaltioiden budjeteille uusia rajoitteita. Lisäksi etenkin Suomen kannalta on tärkeää, etteivät EU:n säännöt liikaa rajoita finanssipolitiikan liikkumavaraa. Näin väittää dosentti Jaakko Kiander Kalevi Sorsa -säätiön julkaisemassa raportissa ”EMUn kehittäminen ja Suomi – rahaliiton uudistaminen kriisikokemusten valossa”. Raportissa tehdään katsaus eurokriisin historiaan ja EMUn kehittämisehdotuksiin, joita kriisin jälkeen on tehty.

Kutsu raportin julkaisutilaisuuteen: Työ ja työntekijöiden oikeudet alustataloudessa – Ongelmista ratkaisuihin17.4.2019 05:55:00 EESTKutsu

Tiettyjen alustayritysten liiketoimintamallin ytimessä on työntekijöiden oikeuksien polkeminen. Nämä yritykset eivät olisi kannattavia, mikäli ne maksaisivat työn tekemisestä aiheutuvat sosiaaliset kulut täysimääräisesti. Näin sanoo yhteiskuntatieteiden tohtori ja Kalevi Sorsa -säätiön projektitutkija Maija Mattila, joka on kirjoittanut raportin "Työ ja työntekijöiden oikeudet alustataloudessa – Ongelmista ratkaisuihin".

Kutsu raportin julkaisutilaisuuteen: Työ ja työntekijöiden oikeudet alustataloudessa – Ongelmista ratkaisuihin12.4.2019 05:55:00 EESTKutsu

Tiettyjen alustayritysten liiketoimintamallin ytimessä on työntekijöiden oikeuksien polkeminen. Nämä yritykset eivät olisi kannattavia, mikäli ne maksaisivat työn tekemisestä aiheutuvat sosiaaliset kulut täysimääräisesti. Näin sanoo yhteiskuntatieteiden tohtori ja Kalevi Sorsa -säätiön projektitutkija Maija Mattila, joka on kirjoittanut raportin "Työ ja työntekijöiden oikeudet alustataloudessa – Ongelmista ratkaisuihin".

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme