Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kutsu: Demokratiapäivä ja Vuoden selväsanainen -palkinnon jako

Jaa

Valtakunnallinen demokratiapäivä kokoaa kuntien, valtionhallinnon ja kansalaisyhteiskunnan edustajat tiistaina 17.10.2017. Klo 9.30-15.00 Kuntatalolle, os. Toinen linja 14, Helsinki.

KUNTALIITON KUTSU
TIEDOTUSVÄLINEILLE
13.10.2017

Kutsu: Demokratiapäivä ja Vuoden selväsanainen -palkinnon jako

Valtakunnallinen demokratiapäivä kokoaa kuntien, valtionhallinnon ja kansalaisyhteiskunnan edustajat

tiistaina 17.10.2017. Klo 9.30-15.00
Kuntatalolle, os. Toinen linja 14, Helsinki.

Toimituksenne edustaja on tervetullut seuraamaan tilaisuutta Kuntatalolle.
Demokratiapäivän avauspuheenvuorot pitävät oikeusministeri Antti Häkkänen sekä Kuntaliiton tutkimus- ja kehitysjohtaja Jenni Airaksinen.

Sanomalehti Ilkan päätoimittaja Satu Takala, kansanedustajat Katri Kulmuni ja Joona Räsänen sekä maakuntauudistuksen muutosjohtaja Matti Lipsanen Hämeen liitosta osallistuvat paneelikeskusteluun aiheesta Mitä maakunnat tuovat alueensa asukkaille?

Päivän juontajana toimii toimittaja Jussi-Pekka Rantanen Yleisradiosta.

Palkinnonjako

Kello 12.10 Selkokeskuksen kehittämispäällikkö Leealaura Leskelä ja Selkokielen neuvottelukunnan varapuheenjohtaja Ulla Tiililä luovuttavat Vuoden selväsanainen -palkinnon viranomaiselle, joka on selkeän kielen avulla madaltanut kynnystä palveluihin.

Ohjelmaa voi seurata klo 9.30-12.30 myös verkon kautta https://www.kunta.tv/suorat-lahetykset/kuntaliitto-live/demokratiapaiva-17-10-2017/


Twitterissä tapahtumasta ja sen teemoista voi keskustella aihetunnisteella #Demokratiapäivä.

Lisätietoja Demokratiapäivästä antaa Kuntaliiton erityisasiantuntija Päivi Kurikka, p. 050 301 9068.

Tervetuloa!
Raija Heino
viestintäkoordinaattori
p. 050 62 318

OHJELMA

9.30 Tervetuloa Demokratiapäivään
Jussi-Pekka Rantanen, päivän juontaja, toimittaja, YLE

Demokratiapäivän avaus
Antti Häkkänen, oikeusministeri
Jenni Airaksinen, tutkimus- ja kehitysjohtaja, Suomen Kuntaliitto

10.00 Mitä maakunnat tuovat alueensa asukkaille?
Keskustelijoina Satu Takala, päätoimittaja, Ilkka, Katri Kulmuni, kansanedustaja, Kesk., Joona Räsänen, kansanedustaja, SDP ja Matti Lipsanen, maakuntauudistuksen muutosjohtaja, Oma Häme / Hämeen liitto

11.00 Tauko

11.10 Avoin hallinto on kunnia-asia?
Ari Heikkinen, hallintojohtaja, Oulun kaupunki, Aija Tuimala, muutosjohtaja, Etelä-Karjalan liitto, Katju Holkeri, finanssineuvos, valtiovarainministeriö

11.40 Onko politiikka luottamuksen vai epäluottamuksen lähde?
Risto Harisalo, emeritusprofessori, Tampereen yliopisto

12.10 Vuoden selkeäsanainen -tunnustuspalkinnon luovuttaminen
Selkokeskus jakaa joka toinen vuosi tunnustuksen taholle joka on käyttänyt tai toiminnallaan edistänyt selkokielistä viestintää Suomessa.

Palkinnon jakavat Selkokeskuksen kehittämispäällikkö Leealaura Leskelä ja Selkokielen neuvottelukunnan varapuheenjohtaja Ulla Tiililä.

12.30 Lounas (omakustanteinen)

13.15–15.00 Rinnakkaistyöpajat

1. Nuoret maakuntia tekemässä - osallisuutta ja ideoita (sali A 3.24, 3. krs)
Miten saadaan nuoret suunnittelemaan maakunnan palveluita? Kiinnostuvatko nuoret edes maakuntavaaleista? Jaamme parhaat käytänteet eri maakunnista ja annamme vinkkejä nuorten osallisuuden edistämiseen. Työpajassa esitellään käynnistyvien maakuntanuorisovaltuustojen työtä, maakuntien osallisuusrakenteita ja keskustellaan yhdessä varsinkin lapsia ja nuoria koskevista teemoista.
Aleksi Koivisto, projektipäällikkö, Nuorisovaltuustojen liitto ry

2. Osallisuudesta hyvinvointia ja elinvoimaa (sali A 3.22, 3. krs)
Miten asukkaiden osallisuus on jo todellisuutta kunnissa?  Onnistumisia kaikkein heikoimmassa asemassa olevien hyvinvoinnin edistämisestä on kertynyt. Tule mukaan keskustelemaan ja kuulemaan osallisuustyöstä käytännössä.  Erikoistutkija Anna-Maria Isola tuo osallisuuden näkyväksi myös teorian kautta. 
Anna-Maria Isola, erikoistutkija, THL/Sokra, Tytti Tuulos, erikoissuunnittelija, THL/Sokra ja Soile Paahtama, erityisasiantuntija, Kuntaliitto
                                                                      
3. Maakunnat ja demokratia (sali A 3.25, 3. krs)
Onko tulevissa maakunnissa luvassa aitoa demokratiaa ja vaikutusmahdollisuuksia? Saadaanko kansalaisia ylipäätään vaaliuurnille? Millaiset vaalit, millaiset kuntien ja kuntalaisten vaikutusmahdollisuudet tulevissa maakunnissa?
Niklas Wilhelmsson, neuvotteleva virkamies, oikeusministeriö, Suvi Savolainen, ylitarkastaja, valtiovarainministeriö, Anni Jäntti, yliopisto-opettaja, Tampereen yliopisto, Päivi Kurikka, erityisasiantuntija, Kuntaliitto ja Marianne Pekola-Sjöblom, tutkimuspäällikkö, Kuntaliitto

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund
Kuntatalo / Toinen linja 14
00530 HELSINKI

09 7711http://www.kuntaliitto.fi

Suomen Kuntaliitto on kaikkien maamme kuntien ja kaupunkien kaksikielinen etujärjestö, kunnallisten palvelujen asiantuntija ja kehittäjä. Kuntaliitto.fi on kuntatiedon keskus internetissä, johon on koottu keskeiset kunta-alan tiedot ja palvelut. Suomen kunnat ja kaupungit vastaavat noin 2/3 julkisista palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kuntaliitto / Finlands Kommunförbund

Kommunförbundets styrelse godkände förbundets mål för regeringsprogrammet 2019-2023: Det flerdimensionella kommunfältets verksamhetsförutsättningar och självstyrelse måste stärkas18.10.2018 15:14Tiedote

Kommunförbundets styrelse har på sitt möte 18.10.2018 godkänt förbundets mål för regeringsprogrammet för riksdagsperioden 2019–2013. Förbundet kommer att ompröva sina mål när landskaps- och vårdreformens framskridande avgjorts. I alla scenarier kommer kommunerna ännu under flera år att ansvara för kommuninvånarnas social- och hälsovårdstjänster.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme