Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Kutsu: Helsingistä on tullut suurkaupunki! Eliel Saarinen ja Helsinki -näyttelyn avajaiset Laiturilla 31.5.2017

Jaa

Tervetuloa näyttelyn avajaisiin keskiviikkona 31. toukokuuta 2017 klo 17 näyttelytila Laiturille Kamppiin. Näyttelyn avaa Helsingin kaupunkiympäristön toimialajohtaja Mikko Aho.

Ensimmäinen kansainvälisen maineen saanut suomalainen arkkitehti hallitsee edelleen kaupunkikuvaa monella puolella Helsinkiä. Eliel Saarisen Suomen kauden päätyö Helsingin rautatieasema ja sen kiveksi hakattu runous on keskustan muutoksissa vakiintunut ympäristönsä esteettiseksi ankkuriksi. Myöhemmin nousseet kookkaammat rakennukset eivät ole pelkällä suuruudellaan kyenneet mitätöimään sitä.

Gesellius-Lindgren-Saarisen toimiston merkkiteokset rakentavat useiden kaupunginosien identiteettiä. Katajanokan Tallbergin talo ja Olofsborg symboloivat asuinaluetta, joka syntyi urbaanin pittoreskin ideaalista, mutta joka rakennettiin edellisen suunnitteluihanteen mukaiseen ruutukaavaan.

Kansallismuseo torneineen on monille rajapyykki keskustan ja aikansa modernin Töölön välissä. Samalla museo yhdessä läheisen J.S. Sirenin suunnitteleman Eduskuntatalon kanssa on koko Suomen itsenäisyyden alkuvaiheiden rakennettu kiteytymä.

Saarisen suuret kaupunkivisiot jäivät suurisuuntaisuudessaan lähes vääjäämättä paperille, mutta niiden ihmisarvoinen monumentaalisuus ja toimivuus ovat ymmärrettävissä pienissä toteutuksissa.  Munkkiniemen Hollantilaisentien rivitalot ja ympäristöään hallitseva alun perin pensionaatiksi aiottu talo havainnollistavat kaavaillun Munkkiniemi-Haagan mittakaavaa.

Keskustan Kaisaniemenkatu ja Keskuskatu sekä Tallbergin kauppakujan rippeet ovat jääneet jäljelle vankasta uskosta Helsingin kehitykseen uljaaksi metropoliksi. Eliel Saarinen tahtoi nähdä vuosikymmenien päähän ja luoda suurkaupunkia kokonaisena ja toimivana taideluomana.   

Näyttely on osa virallista Suomen 100-juhlavuoden ohjelmaa ja se on avoinna 1.6.–16.9.2017 info- ja näyttelytila Laiturilla osoitteessa Narinkka 2, Kamppi, Helsinki.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Laiturin näyttelykoordinaattori Reetta Heiskanen
Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
reetta.heiskanen@hel.fi
09-310 37440

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto
PL 2100
00099 HELSINGIN KAUPUNKI

(09) 310 1673http://www.hel.fi/ksv

Helsingin kaupungin organisaatiorakenne on uudistunut 1.6.2017. Kaupunkisuunnitteluviraston tiedotteet löydät jatkossa Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön toimialan uutishuoneesta: https://www.sttinfo.fi/uutishuone/helsingin-kaupunki-kaupunkiympariston-toimiala?publisherId=60577852

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunkisuunnitteluvirasto

Tutustu Laiturin näyttelyssä Eliel Saarisen kädenjälkeen Helsingissä30.5.2017 14:39:19 EESTTiedote

Näyttely "Helsingistä on tullut suurkaupunki! – Eliel Saarinen ja Helsinki" avataan torstaina 1. kesäkuuta näyttelytila Laiturilla Kampissa. Näyttely on kattava läpileikkaus arvostetun arkkitehdin perinnöstä pääkaupunkimme katukuvassa. ”On hämmästyttävää, että koskaan aikaisemmin Saarisen Helsingin tuotantoa ei ole tarkasteltu yhtenä kokonaisuutena”, toteaa dosentti Timo Tuomi. Laiturin kesänäyttely tarjoaa nostalgisia kuvia menneen ajan Helsingistä ja rohkaisee arkkitehtuurifaneja bongaamaan kaikki kaksikymmentä Elielin suunnittelemaa rakennusta Munkkiniemestä Vuosaareen.

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnan päätöstiedote 16.5.201716.5.2017 17:15:50 EESTTiedote

Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta on tänään pitänyt historiansa viimeisen kokouksen. Kokouksen päätökset löytyvät seuraavasta osoitteesta: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunkisuunnittelulautakunta/Suomi/Paatostiedote/2017/Ksv_2017-05-16_Kslk_13_Pt/index.html Kaupunkisuunnittelulautakunnan toimintaan liittyvää tietoa löytyy päätöksenteko-sivulta seuraavasta osoitteesta: http://www.hel.fi/www/ksv/fi/paatoksenteko/ Lisätiedot: viestintäpäällikkö Heikki Mäntymäki, p. 09 310 37368

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme