Kutsu: Koronakriisin sosiaalinen velka -raportin julkaisutilaisuus

Jaa

Kalevi Sorsa -säätiön uusi julkaisu ”Koronakriisin sosiaalinen velka - Miten pandemia vaikuttaa laaja-alaiseen hyvinvointiin?” analysoi koronakriisin aiheuttamaa hyvinvointivelkaa uusimman tutkimustiedon valossa. Julkaisun on kirjoittanut professori Heikki Hiilamo.

Aika: tiistai 26.10.2021, klo 9.00-10.00. Aamiaistarjoilu klo 8.30 alkaen.

Paikka: Musiikkitalon ravintola, Mannerheimintie 13A, Helsinki.

Koronakriisiä on käsitelty terveyden ja talouden ongelmana, mutta kriisin laajemmat vaikutukset suomalaisten hyvinvointiin ovat jääneet toistaiseksi vähemmälle huomiolle. Historiallisessa kriisissä on syntynyt hyvinvoinnin vajeita eli sosiaalista velkaa. 

Koronakriisin aikainen tasapainoilu terveysturvallisuuden, talouden sekä kansalaisten hyvinvoinnin välillä on johtanut ajoittain kiivaisiin yhteiskunnallisiin ristiriitoihin, eikä rajoitustoimien aiheuttamilta haitoilta ole voitu välttyä.

Pandemian aikana muodostunut sosiaalinen velka ilmenee monin tavoin: työllisyyden ja toimeentulon heikentymisenä, työhyvinvoinnin puutteina, harrastuksiin ja koulutukseen liittyvinä ongelmina, ihmissuhteiden ja osallistumisen hiipumisena sekä psyykkisen terveyden huonontumisena. Toisaalta pandemialla on ollut yllättäviäkin myönteisiä vaikutuksia, esimerkiksi vapaa-ajan ja elintapojen saralla.

Pandemian jälkeiseen aikaan siirryttäessä hyvinvointivaltiolta odotetaan kriisin aiheuttamien vahinkojen korjaamista. Tämä merkitsee lähivuosina kasvavia menoja siellä, missä koronakriisin sosiaalista velkaa halutaan purkaa.

Tilaisuuden puhujat:

  • Heikki Hiilamo (professori, Helsingin yliopisto ja THL). Julkaisun kirjoittaja ja tilaisuuden alustaja.
  • Heidi Viljanen (kansanedustaja, sd.)
  • Hanna Näremaa-Perälä (Helsingin perusopetuksen työsuojeluvaltuutettu)
  • Anna Kuokkanen (viestinnän asiantuntija, Kalevi Sorsa -säätiö, freelance-valokuvaaja) esittelee dokumentaarista valokuvaprojektiaan koronakriisin vaikutuksista.

Tilaisuuden juontaa säätiön toiminnanjohtaja Mikko Lievonen.

Saapumisohjeet: Musiikkitalon ravintola sijaitsee talon kolmannessa kerroksessa. Ravintolaan on kaksi sisäänkäyntiä: toinen ulkona Kansalaistorin puolella ja toinen talon sisällä Musiikkitalon pääaulan läheisyydessä.

Tilaisuus on kaikille avoin eikä osallistumiseen vaadita ennakkoilmoitusta. Tila on esteetön.

Tilaisuus esitetään myös suorana lähetyksenä Kalevi Sorsa -säätiön Facebook-sivulla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kalevi Sorsa -säätiö
Siltasaarenkatu 18-20c
00530 Helsinki

040 721 7212http://www.sorsafoundation.fi

Kalevi Sorsa -säätiö on sosialidemokraattinen ajatushautomo, think tank.

Elävä demokratia edellyttää monipuolisia mutta perusteltuja näkemyksiä, tulevaisuuden tekeminen ennakkoluulotonta asennetta ja uusia avauksia. Kalevi Sorsa -säätiö perustettiin vuonna 2005 vastaamaan osaltaan näihin tavoitteisiin.

Säätiö hahmottaa ja ruokkii keskustelua siitä, mitä sosialidemokratian arvopohjaan nojaava, vapauden ja oikeudenmukaisuuden sekä tasa-arvon yhdistävä yhteiskuntapolitiikka voisi olla tänään ja huomenna, pidemmälläkin perspektiivillä.

Toiminta sijoittuu paljolti tutkimuksen sekä poliittisen valmistelun ja päätöksenteon väliin. Säätiö rakentaa projekteissaan, tilaisuuksissaan ja julkaisuissaan siltoja tutkijayhteisöjen, tiedotusvälineiden, kansalaisjärjestöjen ja poliittisten toimijoiden välille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kalevi Sorsa -säätiö

Julkaisu: Suomessa tulisi ottaa aktiivinen ote työajan lyhentämiseen7.7.2021 07:05:00 EEST | Tiedote

Koronakriisi on myllertänyt työelämää tavalla, josta tuskin nähdään suoraa paluuta entiseen. Etätyöt ovat lisääntyneet ja työaikakokeiluja tai suosituksia lyhyemmästä työajasta on aloitettu ainakin Ranskassa ja Espanjassa. Japanin hallitus on esittänyt lakipaketin, joka mahdollistaisi nelipäiväisen työviikon. Viimeisimpänä Islanti teki laajan kokeilun nelipäiväisestä työviikosta. Avaako koronakriisi mahdollisuuden työajan lyhentämiselle myös Suomessa?

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme