Kutsu: Koronakriisin sosiaalinen velka -raportin julkaisutilaisuus

Jaa

Kalevi Sorsa -säätiön uusi julkaisu ”Koronakriisin sosiaalinen velka - Miten pandemia vaikuttaa laaja-alaiseen hyvinvointiin?” analysoi koronakriisin aiheuttamaa hyvinvointivelkaa uusimman tutkimustiedon valossa. Julkaisun on kirjoittanut professori Heikki Hiilamo.

Aika: tiistai 26.10.2021, klo 9.00-10.00. Aamiaistarjoilu klo 8.30 alkaen.

Paikka: Musiikkitalon ravintola, Mannerheimintie 13A, Helsinki.

Koronakriisiä on käsitelty terveyden ja talouden ongelmana, mutta kriisin laajemmat vaikutukset suomalaisten hyvinvointiin ovat jääneet toistaiseksi vähemmälle huomiolle. Historiallisessa kriisissä on syntynyt hyvinvoinnin vajeita eli sosiaalista velkaa. 

Koronakriisin aikainen tasapainoilu terveysturvallisuuden, talouden sekä kansalaisten hyvinvoinnin välillä on johtanut ajoittain kiivaisiin yhteiskunnallisiin ristiriitoihin, eikä rajoitustoimien aiheuttamilta haitoilta ole voitu välttyä.

Pandemian aikana muodostunut sosiaalinen velka ilmenee monin tavoin: työllisyyden ja toimeentulon heikentymisenä, työhyvinvoinnin puutteina, harrastuksiin ja koulutukseen liittyvinä ongelmina, ihmissuhteiden ja osallistumisen hiipumisena sekä psyykkisen terveyden huonontumisena. Toisaalta pandemialla on ollut yllättäviäkin myönteisiä vaikutuksia, esimerkiksi vapaa-ajan ja elintapojen saralla.

Pandemian jälkeiseen aikaan siirryttäessä hyvinvointivaltiolta odotetaan kriisin aiheuttamien vahinkojen korjaamista. Tämä merkitsee lähivuosina kasvavia menoja siellä, missä koronakriisin sosiaalista velkaa halutaan purkaa.

Tilaisuuden puhujat:

  • Heikki Hiilamo (professori, Helsingin yliopisto ja THL). Julkaisun kirjoittaja ja tilaisuuden alustaja.
  • Heidi Viljanen (kansanedustaja, sd.)
  • Hanna Näremaa-Perälä (Helsingin perusopetuksen työsuojeluvaltuutettu)
  • Anna Kuokkanen (viestinnän asiantuntija, Kalevi Sorsa -säätiö, freelance-valokuvaaja) esittelee dokumentaarista valokuvaprojektiaan koronakriisin vaikutuksista.

Tilaisuuden juontaa säätiön toiminnanjohtaja Mikko Lievonen.

Saapumisohjeet: Musiikkitalon ravintola sijaitsee talon kolmannessa kerroksessa. Ravintolaan on kaksi sisäänkäyntiä: toinen ulkona Kansalaistorin puolella ja toinen talon sisällä Musiikkitalon pääaulan läheisyydessä.

Tilaisuus on kaikille avoin eikä osallistumiseen vaadita ennakkoilmoitusta. Tila on esteetön.

Tilaisuus esitetään myös suorana lähetyksenä Kalevi Sorsa -säätiön Facebook-sivulla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kalevi Sorsa -säätiö
Siltasaarenkatu 18-20c
00530 Helsinki

040 721 7212http://www.sorsafoundation.fi

Kalevi Sorsa -säätiö on sosialidemokraattinen ajatushautomo, think tank.

Elävä demokratia edellyttää monipuolisia mutta perusteltuja näkemyksiä, tulevaisuuden tekeminen ennakkoluulotonta asennetta ja uusia avauksia. Kalevi Sorsa -säätiö perustettiin vuonna 2005 vastaamaan osaltaan näihin tavoitteisiin.

Säätiö hahmottaa ja ruokkii keskustelua siitä, mitä sosialidemokratian arvopohjaan nojaava, vapauden ja oikeudenmukaisuuden sekä tasa-arvon yhdistävä yhteiskuntapolitiikka voisi olla tänään ja huomenna, pidemmälläkin perspektiivillä.

Toiminta sijoittuu paljolti tutkimuksen sekä poliittisen valmistelun ja päätöksenteon väliin. Säätiö rakentaa projekteissaan, tilaisuuksissaan ja julkaisuissaan siltoja tutkijayhteisöjen, tiedotusvälineiden, kansalaisjärjestöjen ja poliittisten toimijoiden välille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kalevi Sorsa -säätiö

Valtiontalouden kehysmenettely tarvitsee uudistamista13.6.2022 10:52:32 EEST | Tiedote

Kehysmenettely on 1990-luvun alussa käyttöön otettu talouspolitiikan väline, jonka avulla hallitukset asettavat hallituskauden ajaksi katon valtion menoille. Koronakriisi on nostattanut keskustelua menokehyksen jäykkyyksistä. Kalevi Sorsa -säätiön uudessa julkaisussa taloustieteilijät Hannu Tanninen ja Matti Tuomala arvioivat kriittisesti kehysmenettelyn vaikutuksia talouspolitiikkaan. Raportti kysyy: millä tavoin kehysjärjestelmää tulisi uudistaa?

Julkaisutilaisuus: Onko kehysmenettely finanssipolitiikkaa ohjaava vai kahlitseva väline? (14.6.2022, Helsinki)7.6.2022 19:40:10 EEST | Kutsu

Kalevi Sorsa -säätiön uusi julkaisu ”Onko kehysmenettely finanssipolitiikkaa ohjaava vai kahlitseva väline?” arvioi kriittisesti suomalaisessa talouspolitiikassa keskeistä roolia näyttelevää valtiontalouden kehysjärjestelmää. Raportti on puheenvuoro koronakriisin aikana heränneeseen keskusteluun kehysmenettelyn tarkoituksenmukaisuudesta epävarmassa maailmassa. Raportin ovat kirjoittaneet yliopistonlehtori Hannu Tanninen ja professori (emeritus) Matti Tuomala.

Kiertotalous torjuu ilmastonmuutosta ja luontokatoa, mutta luo myös uusia työpaikkoja25.5.2022 07:08:00 EEST | Tiedote

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on heikentänyt tänä keväänä useiden raaka-aineiden saatavuutta ja antanut monilla aloilla sysäyksen kohti kiertotaloutta. Esimerkiksi lannoitepulaa voidaan ratkoa kierrättämällä fosforia eläintuotantotiloilta niille alueille, joilla viljellään kasveja. Biojätteen kierrätyksellä biokaasuksi voidaan puolestaan korvata fossiilisia polttoaineita. Näihin ajankohtaisiin aiheisiin pureutuu myös Kalevi Sorsa -säätiön keskiviikkona 25.5. julkaisema teos Kiertotalous ja vihreät työpaikat EU:ssa ja sen ulkopuolella.

Miksi tyytymättömyys politiikkaan lisääntyy Suomessa ja Ruotsissa?9.5.2022 07:15:00 EEST | Kutsu

Viime vuosikymmeninä tyytymättömyys politiikkaan on lisääntynyt. Uudet äärioikeistolaiset puolueet ovat saaneet vaalivoittoja kaikkialla Euroopassa, kun taas 1900-luvun vanhat puolueet ovat menettäneet jalansijaa. Globalisaatiota, maahanmuuttoa ja kansallista identiteettiä koskevat kysymykset ovat nousseet kansallisen politiikan etualalle. Tiistaina 10.5.2022 keskustellaan Helsingin yliopiston Tiedekulmassa siitä, miksi monet ihmiset ovat pettyneitä ja kyllästyneitä poliittiseen päätöksentekoon.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme