Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

KUTSU: Laajasalon uusi kirjasto ja Nuorten ympäristötila avataan 22.11. Laajasalon kauppakeskus Saaressa

Jaa

Laajasalon kirjasto ja uusi Nuorten ympäristötila ovat Helsingin ensimmäiset kokonaan kauppakeskukseen sijoittuvat kirjasto ja nuorisotila. Modernit tilat ja uudistuvat toiminnot on suunniteltu kaupunkilaisia osallistaen. Avajaisia vietetään torstaina 22.11. klo 10-20.

Helsingin ensimmäiset kauppakeskukseen sijoittuvat kirjasto ja nuorisotila avataan 22.11. Laajasalon uuteen kauppakeskus Saareen. Avajaispäivän ohjelmassa on mm. Vieno Motors -kollektiivin anarkofloristisia esityksiä ja Myyrän vierailu. Nuorten ympäristötilassa paljastetaan katutaiteilija Jussi Two Sevenin uusi teos. Uusien tilojen sisustussuunnittelun on toteuttanut Franz Design Oy.

Modernit tilat ja uudenlaisia toimintoja

Kaupungin palvelut tuovat vapaata kaupunkitilaa muutoin kaupalliseen ympäristöön. Osittain yhteiset tilat tiivistävät entisestään kirjaston ja nuorisopalvelujen yhteistyötä ja mahdollistavat yhteisten tapahtumien ja tempausten järjestämisen. Yhteinen monitoimitila ja tilava terassi ovat varattavissa myös yhteisöjen ja kaupunkilaisten käyttöön. Osa kirjaston nuortenkokoelmasta on sijoitettu nuorisotilaan ja nuorisotilan kautta on käynti kirjastoon. Paljon toivottu lukukoira-toiminta toteutuu nuorten ympäristötilan tiloissa.

Uusi kirjastotila palvelee entistä paremmin sekä pistäytyjien että eri-ikäisten oleskelijoiden tarpeita. Ajankohtaisista teemanäyttelyistä on helppo poimia lainattavaa ja perhealueella viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin. ” Asiakaskyselyn toiveiden mukaan lastenalueella lapset voivat paitsi selailla ja katsella kirjoja, myös leikkiä. Vanhemmille ja isovanhemmille on tarjolla mukavia istuimia, joissa voi lueskella lehtiä. Suositut satutuokiot jatkuvat myös uudessa kirjastossa,” lupaa kirjastonjohtaja Anne Mankki.

”Uusi kirjasto on luonteeltaan lukemaan houkutteleva ja palveleva. Henkilökunta on valmiina auttamaan ja opastamaan asiakkaita askarruttavissa kysymyksissä. Mitä ihmettä lukisin? Mistä löytäisin tietoa? Miten tulostan ja skannaan? Voinko varata salin käyttööni? Haluaisin järjestää kirjastossa sanataidepajan, onnistuuko? Milloin se kirjailijatapahtuma olikaan?" 

Tähtäimessä ekovallankumous

Nuorten ympäristötilaa hallinnoi Ympäristötoiminnan nuorisotyöyksikkö ja se on avoin kaikille helsinkiläisille nuorille, nuorten ryhmille ja kuntalaisille. Tilassa tullaan järjestämään nuorten itsensä ideoimaa ja toteuttamaa ympäristötoimintaa, kuten ekokahvila- ja eläintoimintaa, tapahtumia ja tempauksia sekä teemallisia ja vuodenaikojen mukaan vaihtuvia toimintoja. Tilaa ja toimintaa kehitetään yhteistyössä nuorten ja yhtyeistyökumppaneiden kanssa ja jatkossa pyritään jatkuvasti vahvistamaan nuorten itsensä roolia toiminnan tuottajina.

”Tavoitteena on, että muutaman vuoden kuluttua tila voisi pyöriä lähes kokonaan nuorten itsensä toimesta ja nuorisotyöntekijöiden rooli on toimia lähinnä toiminnan mahdollistajina,” visioi Ympäristötoiminnan nuorisotyöyksikön toiminnanjohtaja Susanne Österlund-Toivonen. ”Tuemme nuorten omaehtoista toimintaa ympäristön puolesta sekä lisäämme nuorten ympäristötietoisuutta. Tavoitteena on toteuttaa pienimuotoinen ekovallankumous, jonka seurauksena ympäristöarvot läpäisevät luonnostaan kaikkea tilassa tapahtuvaa toimintaa, ilman että ympäristön tarvitsee sinänsä olla kaiken toiminnan keskeisenä teemana.”

Modernit ja valoisat tilat houkuttelevat myös niitä nuoria, jotka eivät ole viihtyneet vanhassa nuorisotilassa. Uudessa ympäristötilassa ei enää jaotella toimintaa ”pienille” ja ”isoille” vaan ymmärretään vertaistuen merkitys sekä se, että nuorille aikuisille on olemassa todella vähän tiloja, joissa oleskelu on sallittua ja kivaa. Tila on avoin kaikille helsinkiläisille nuorille, ei vain laajasalolaisille..

Tilan suunnittelussa on osallistettu mm. kummiluokkaa, joka on läheisen Laajasalon peruskoulun yläkoululuokka. Oppilaat ovat osallistuneet palvelumuotoiluprosessiin, jossa on käyty läpi kaupunkilaisprofiileja. Heidän kanssaan on hahmoteltu uuden tilan toimintaa ja kalusteiden värejä ja lisäksi heidän kanssaan on puhuttu turvallisuudesta sekä siitä, miten kauppakeskus ympäristönä toimii ja miten kohdataan muita kauppakeskuksen asiakkaita. 

Kauppakeskus Saari sijaitsee osoitteessa Yliskylän puistokatu 4.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anne Mankki
Kirjastonjohtaja, Laajasalon kirjasto
Helsingin kaupunki / Kulttuuri ja vapaa-aika
anne.mankki@hel.fi
050 5615320

Susanne Österlund-Toivonen
Toiminnanjohtaja, Ympäristötoiminnan nuorisotyöyksikkö
Helsingin kaupunki / Kulttuuri ja vapaa-aika
susanne.osterlund-toivonen@hel.fi
050 5591762

Kati Hurme
Viestintäsuunnittelija, viestintä- ja markkinointipalvelut
Helsingin kaupunki / Kulttuuri ja vapaa-aika
kati.hurme@hel.fi
040 6204092

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala ylläpitää ja parantaa eri-ikäisten helsinkiläisten mahdollisuuksia henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, sivistymiseen sekä aktiiviseen kansalaisuuteen ja tukee Helsingin elinvoimaisuutta. Toimiala jakautuu kolmeen palvelukokonaisuuteen, jotka ovat kulttuuri, liikunta ja nuoriso.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Keskustakirjasto Oodin miljoonan kävijän raja menee rikki huomenna tiistaina 26.3. 25.3.2019 12:10:00 EETTiedote

Helsingin keskustakirjasto Oodi avautui 5.12.2018 eli talo on ollut avoinna yleisölle pian neljä kuukautta. Oodi on saavuttanut suuren suosion, sillä jo huomenna tiistaina 26.3.2019 Oodin ovista astuu sisään miljoonas kävijä. Tämä kävijä palkitaan Oodi-kangaskassillisella yllätyksiä – luvassa on ainakin liput Oodissa toimivaan Kino Reginaan sekä kahvit Fazerin kahvilassa.

På tisdagen 26.3 väntas den miljonte besökaren komma till Centrumbiblioteket Ode25.3.2019 12:09:00 EETTiedote

Helsingfors centrumbibliotek Ode har varit öppen för allmänheten i knappa fyra månader sedan öppningsdagen 5.12.2018. Ode har varit mycket populärt eftersom den miljonte besökaren förväntas stiga in genom bibliotekets dörrar under tisdagen den 26.3. Denna besökare belönas med Odes tygkasse full med överraskningar, dessutom sjänker Kino Regina, som fungerar på Ode, biobiljetter och Fazers kafé bjuder på kaffe.

Jari Jokiahon ja Matti Mattssonin 4.4. avautuva Recycling Art -näyttely kulttuurikeskus Caisassa ottaa kantaa ilmastonmuutokseen.21.3.2019 16:00:00 EETTiedote

Caisan galleriassa 4. huhtikuuta avautuva kuvanveistäjä Jari Jokiahon ja koruseppä Matti Mattssonin näyttely Recycling Art ottaa kantaa merien muoviroskakertymiin, jääalueiden sulamisuhkaan sekä globaaliin ilmaston muutokseen. Kierrätystaideteokset, korut ja esineet nostavat esiin ajankohtaiset vakavat teemat kuitenkin humoristisesti ja leikkisästi. Esineet saavat uuden elämän, kun näkökulma muuttuu ja taide tekee tepposet.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme