Ensi- ja turvakotien liitto

Kutsu medialle 3.5 klo 10: Perheitä autetaan ajoissa

Jaa
Kaksikymmentä vuotta täyttävä Ylä-Savon Ensi- ja turvakoti ry tarjoaa matalan kynnyksen apua yläsavolaisten lapsiperheiden arjen tukemiseksi. Mediainfossa päiväryhmässä apua saanut äiti kertoo miten ryhmän tuki on auttanut heidän perhettään. Tervetuloa keskustelemaan myös yhdistyksen perheille tarjoamasta avusta ja kuulemaan miten monin tavoin perheitä autetaan Ylä-Savossa. Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri tuo näkökulmia järjestöjen tulevaisuudesta sote-uudistuksen jälkeen.

Mediainfo

Aika: to 3.5. klo 10-11
Paikka: Ravintola Raatihuone, Iisalmi
Järjestäjä: Ylä-Savon Ensi- ja turvakotiyhdistys ry, Ensi- ja turvakotien liitto
Lisätiedot: toiminnanjohtaja Erja Heiskanen, p. 050 371 4208, Ylä-Savon Ensi- ja turvakoti ry

-----------

Tiedote julkaisuvapaa 3.5.2018 klo 10

Perheille apua ennen kuin pulmat syvenevät

Iisalmessa toimiva Ylä-Savon Ensi- ja turvakotiyhdistys ry auttoi vuoden 2017 aikana 74 lasta ja 34 aikuista. Kaksikymmentä vuotta täyttävä yhdistys tarjoaa apua yläsavolaisten lapsiperheiden arjen tukemiseksi. Matalan kynnyksen avopalvelut kuten Mummola ja Yökylä antaa monille perheille eväitä selviytyä arjesta ja päiväryhmä Pampulassa vauvaperheet saavat tiivistä tukea vanhemmuuteen. Tervetuloa keskustelemaan yhdistyksen toiminnasta ja kuulemaan miten perheitä autetaan Ylä-Savossa ja mikä on järjestölähtöisen auttamisen tulevaisuus.

Yhdistyksen toiminnoissa tuetaan vanhemmuutta sekä annetaan vanhemmille voimavaroja arkeen. Erityisesti ennaltaehkäisevän tuen tarve on lisääntynyt jatkuvasti ja perheille tarjottavaan matalan kynnyksen palveluihin on panostettu viime vuosina.

– Arkinen apu tulee monelle perheelle tosi tarpeeseen. Esimerkiksi kerran kuussa järjestettävän Yökylän paikat täyttyvät nopeasti ja moni perhe jäi ilman paikkaa tai perheellä olisi ollut tarve useampaankin yökyläilyyn kertoo Erja Heiskanen, Ylä-Savon Ensi- ja turvakoti ry:n toiminnanjohtaja.
– Monessa toiminnassamme yhdistyy laadukas ammatillinen apu innostuneeseen ja sitoutuneeseen vapaaehtoistoimintaan. Tästä järjestölähtöisestä auttamisesta olemme ammentaneet yhdistyksen 20 vuotisen historian ajan. Perheitä kannattaa auttaa mahdollisimman ajoissa, eikä odottaa, että ongelmat pahenevat, Heiskanen toteaa.

Perheiden jaksamista tukee myös Mummola -toiminta, jossa vapaaehtoiset mummot ja vaarit antavat pikkulasten vanhemmille hengähdystauon arjen keskelle kerran viikossa. Mummolaan otetaan noin kahdeksan lasta kerrallaan leikkimään ja puuhaamaan yhdessä. Vapaita sylejä ja leikittäjiä eli vapaaehtoismummoja on ryhmässä paikalla kolmesta viiteen. Mummola tarjoaa mielekästä tekemistä ja mahdollisuuden auttaa myös vapaaehtoisille.

– Sosiaali- ja terveysjärjestöt tarjoavat monimuotoista apua lapsille ja perheille ongelmien ehkäisemiseksi. Yhdistyksemme toiminta on hyvä esimerkki tuosta matalan kynnyksen ja varhaisesta tuesta. Näitä toimintoja rahoitetaan yhdistämällä Veikkauksen tuottoja sekä kuntien toiminta-avustuksia tai yksilöllisiä maksusitoumuksia, kertoo Riitta Särkelä, Ensi- ja turvakotien liiton pääsihteeri.

– Pelkästään Ensi- ja turvakotien liiton kolme jäsenyhdistystä tuovat Pohjois-Savoon noin 2 miljoonaa euroa osaamisen lisäksi lasten ja perheiden auttamiseen. Järjestöjen toiminnan avustamiseen matalan kynnyksen tuessa kannattaa kuntien ja myös tulevien maakuntien varautua toiminta-avustuksin jatkossakin, Särkelä muistuttaa.

Sosiaali- ja terveysjärjestöt ovat tärkeitä kuntien ja tulevien maakuntien kumppaneita. Ne ovat merkittävä voimavara ihmisten hyvinvoinnille ja terveydelle. Järjestöt tuottavat viidenneksen sosiaalipalveluista ja osassa palveluja ei ole muita tuottajia kuin yksittäinen järjestö. Vapaaehtoisia sosiaali- ja terveysjärjestöissä toimii 0,5 miljoonaa ja vapaaehtoisten työpanos vastaa varovasti arvioiden 21 000 henkilötyövuotta. Saman tilanteen kokeneiden keskinäisessä auttamisessa, vertaistuessa, on mukana noin 250 000 ihmistä.

Osa tarvitsee tiivistä tukea

Osa perheistä tarvitsee tiivistä tukea arkeensa. Ylä-Savon Ensi- ja turvakoti ry:n päiväryhmä Pampulassa äidit ja vauvat saavat tukea ja vanhemmat harjoittelevat yhdessä vauvaperheen arkea sekä opettelevat vanhemmuutta ja vuorovaikutusta kolmesti viikossa, viisi tuntia kerrallaan. Tiivis toisten äitien sekä ammatillinen tuki ehkäisee äitien syrjäytymistä ja antaa lapselle paremmat lähtökohdat elämään. Syy päiväryhmään hakeutumiselle voi olla uupumus, vanhemman mielenterveysongelmat, elämän kriisi tai vaikeudet arjen hallinnassa. 

Yhdistys auttaa myös erotilanteessa olevia lapsiperheitä. Eroavia vanhemmille on erokahviloita sekä vertaistukiryhmiä. Myös lapsille, joiden vanhemmat eroavat, on omia ryhmiä. Yhdistyksellä on myös pitkät perinteet ja osaaminen maahanmuuttajatoiminnasta tai yhdistykseltä voi pyytää vapaaehtoisen doulan mukaan synnytykseen. Vertaisryhmätoimintaa toteutetaan yhden vanhemman perheille sekä venäläistaustaisille perheille.

Yhdistys työllistää neljä sosiaali- ja terveysalan ammattilaista sekä toiminnoissa on mukana noin 30-40 vapaaehtoista ja opiskelijaa.

Kuluva vuosi on yhdistyksen 20. juhlavuosi, jota yhdistys juhlistaa juhlaseminaarilla sekä syksyllä avoimella lastenkonsertilla. Konsertissa esiintyy valtakunnallisesti tunnettu Pikku Papu -orkesteri.

Mediainfon jälkeen alkaa yhdistyksen 20v. juhlaseminaari klo 14 Luma-keskuksella. Juhlaseminaarissa to 3.5. klo 14 juhlapuhujana toimii Ensi- ja turvakotien pääsihteeri Riitta Särkelä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Erja Heiskanen
toiminnanjohtaja, Ylä-Savon Ensi- ja turvakotien liitto
p. 050 371 4208


Riitta Särkelä
pääsihteeri, Ensi- ja turvakotien liitto
p. 050 63 663

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Ensi- ja turvakotien liitto
Ensi- ja turvakotien liitto
Asemamiehenkatu 4 A, 7. krs
00520 HELSINKI

09 4542 440http://www.ensijaturvakotienliitto.fi

Ensi- ja turvakotien liitto on valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä. 30 jäsenyhdistystä toimivat ympäri Suomea.

Ylä-Savon Ensi- ja turvakoti ry:n tarkoituksena on turvata kaiken ikäisten lasten oikeus suotuisiin kasvuolosuhteisiin ja turvalliseen kehitykseen, tukea vanhemmuutta ja perhettä. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Ensi- ja turvakotien liitto

Vieraannuttaminen on väkivaltaa, jolla rikotaan lapsen oikeutta turvallisiin läheissuhteisiin25.4.2024 09:49:20 EEST | Tiedote

Vieraannuttaminen on ilmiönä vielä melko huonosti tunnettu, vaikka se on suhteellisen yleistä. Vieraannuttamista tapahtuu noin joka kymmenennessä erossa ja noin joka neljännessä pitkittyneessä huoltoriidassa. Vaikka lapsen suhde molempiin vanhempiin olisi hyvä ja läheinen ennen eroa, voidaan lapsi onnistua vieraannuttamaan toisesta vanhemmasta täysin. Kansainvälistä vieraannuttamisen vastaista päivää vietetään 25.4.

Tarja Filatov jatkaa Ensi- ja turvakotien liiton puheenjohtajana22.4.2024 13:26:28 EEST | Tiedote

Ensi- ja turvakotien liiton (ETKL) puheenjohtajana jatkaa kansanedustaja Tarja Filatov (Kanta-Hämeen ensi- ja turvakoti ry). Uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin hallituksen jäsenenä toiminut Kristiina Teerikangas, (Kokkolan ensi- ja turvakoti ry) sekä uusiksi jäseniksi Sari Ala-Heikkilä (Vaasan ensi- ja turvakoti ry), Terhi Heikkilä (Lapin ensi- ja turvakoti ry) sekä Johanna Suvensalmi (Helsingin ensikoti ry).

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye