Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Kutsu medialle: Aikuiskoulutuksen investoinnit - kannattavaa kenelle?

Jaa
  • Mikä on aikuisena suoritetun tutkinnon vaikutus työllisyyteen ja tuloihin?
  • Kuinka työllisyys- ja tulovaikutukset riippuvat tutkinnon suoritustavasta, koulutusasteesta tai -alasta?
  • Kuinka aikuiskoulutuksen taloudelliset hyödyt vertautuvat sen kustannuksiin?

Suomessa käytetään vuosittain satoja miljoonia euroja aikuiskoulutukseen, mutta ei ole kuitenkaan tietoa, edistääkö aikuiskoulutus työllisyyttä tai ansiokehitystä. Vastauksia kysymyksiin on luvassa, kun Etla julkistaa tuoreen tutkimuksen aikuiskoulutuksen työllisyys- ja ansiovaikutuksista keskiviikkona 15.12. Tuloksia käsitellään syvemmin taustoittavassa webinaarissa Teamsissa.


Aika: Keskiviikko 15.12. klo 10–11

Paikka: Teams


Webinaarissa Etlan tutkimusjohtaja Antti Kauhanen esittelee tarkemmin tutkimusraportin tuloksia. Kommenttipuheenvuorot esittävät johtaja Kirsi Heinivirta (Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus) sekä tutkimusohjaaja Hannu Karhunen (Labore). Tilaisuuden avaa toimitusjohtaja Aki Kangasharju ja juontaa viestintäjohtaja Tytti Sulander.

Webinaarin ohjelma:

10:00 Tilaisuuden avaus / Tytti Sulander, viestintäjohtaja, Etla

10:01 Tervetuloa / Aki Kangasharju, toimitusjohtaja, Etla

10:05 Tulosten esittely / Antti Kauhanen, tutkimusjohtaja, Etla

10:30 Kommenttipuheenvuoro / Kirsi Heinivirta, johtaja, Jatkuvan oppimisen ja työllisyyden palvelukeskus

10:40 Kommenttipuheenvuoro / Hannu Karhunen, tutkimusohjaaja, Labore

10:50 Keskustelu

11:00 Tilaisuus päättyy


Ilmoittautuminen webinaariin viimeistään tiistaina 14.12. klo 10 mennessä oheisen linkin kautta.

Osallistujille lähetetään linkki tilaisuuteen ilmoittautumisajan päätyttyä.

Lämpimästi tervetuloa!

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA
Arkadiankatu 23 B
00100 HELSINKI

09 609 900http://www.etla.fi

ETLA eli Elinkeinoelämän tutkimuslaitos tutkii, ennustaa ja arvioi. Etla on yksityinen, voittoa tavoittelematon asiantuntijaorganisaatio.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Elinkeinoelämän tutkimuslaitos ETLA

Etla: Julkisen talouden velkaantuminen syrjäyttää yksityisiä investointeja ja hidastaa kasvua16.8.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomen julkisen talouden velkaantuminen on kasvattanut julkisia investointeja ja syrjäyttänyt tuottavuuskasvun kannalta keskeisiä yksityisiä investointeja. Julkisista investoinneista suurin osa on kohdistunut infrastruktuuriin eikä tuottavuuden parantamiseen, käy ilmi tänään julkistetusta Etla-tutkimuksesta. Velkaantumisen myötä julkisen sektorin koko Suomen taloudessa on kasvanut ja yrityssektorin koko vastaavasti pienentynyt.

Etlan ehdotus kannustinloukkuihin: Ansiosidonnaisen kesto puoleen ja vapautuneita varoja vaikeasti työllistyvien tukeen9.8.2022 09:00:00 EEST | Tiedote

Suomen työmarkkinoiden ongelmia voitaisiin korjata merkittävästi leikkaamalla tukea sellaisilta työttömiltä, joilla on parhaimmat mahdollisuudet työllistyä. Ansiosidonnaisen työttömyysturvan kestoa tulisi lyhentää ja näin vapautuneita varoja kohdistaa vaikeasti työllistyvien tukeen, ehdottaa Etla tänään julkaistussa muistiossaan. Tuloerot eivät ehdotuksen mukaan kasvaisi, koska järjestelmä kannustaisi työllistymään ja pääsemään nopeammin kiinni korkeampaan tulotasoon, lisäksi apua tarvitseville olisi saatavilla enemmän tukea.

Etla tutki: EU:n päästökauppajärjestelmä vähensi tuotannon päästöjä, mutta tuonti vuotaa2.8.2022 11:00:00 EEST | Tiedote

EU:n päästökauppajärjestelmä on onnistunut vähentämään päästöjä unionin sisäisessä tuotannossa, mutta tuonnissa päästöjen osuus on sen sijaan kasvanut. Tuonnin hiili-intensiteetti on kasvanut neljä prosenttia, ilmenee tuoreesta Etla-tutkimuksesta. Vaikka EU:n sisäisen tuotannon päästöt ovat pienentyneet, tuonnin vuodon vuoksi päästöjen vähentämisestä saadut hyödyt menetetään. Päästökaupan hiilivuodosta tarvitaan lisää näyttöä EU:n hiilitullien suunnittelua varten. Aiempaa selvää tutkimusnäyttöä järjestelmän hiilivuodosta on ollut vähän.

Etla vahvistaa tutkimustaan työn tulevaisuudesta – Joonas Tuhkuri palaa Etlan asiantuntijaksi25.7.2022 08:51:31 EEST | Tiedote

Työn tulevaisuuteen ja teknologisiin ratkaisuihin keskittyvä tutkimus vahvistuu Etlassa, kun Joonas Tuhkuri palaa syksyllä tutkijakaartiin. Tuhkuri on vastikään väitellyt tohtoriksi taloustieteestä yhdysvaltalaisessa Massachusetts Institute of Technology (MIT) -yliopistossa. Tuhkuri aloittaa Etlan Senior fellow-tutkijana, ja hän on myös aiemmin työskennellyt Etlassa vuosina 2014‒2016.

Etla: Suomen lomautusjärjestelmä ja nopeasti muutettu työsopimuslaki edesauttoivat yritysten sopeutumista koronakriisissä18.7.2022 08:45:00 EEST | Tiedote

Suomessa pystyttiin koronakriisissä nopeilla lainsäädäntömuutoksilla sekä olemassa olevan lomautusjärjestelmän avulla auttamaan yrityksiä kriisiin sopeutumisessa. Korona-aikana myönnetyt yritystuet jäivätkin Suomessa vertailumaita vähäisemmiksi. Muissa maissa otettiin käyttöön erillisiä palkkatukitoimia, mutta Suomessa tällaiselle ei ollut tarvetta, koska lomautusjärjestelmä sekä ansiosidonnainen työttömyysturva toimivat palkkatuen tavoin. Myönnetyissä koronatuissa ilmeni kuitenkin myös ongelmia, joihin tulisi jatkossa kiinnittää huomiota.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme