Copernicus

KUTSU medialle: Copernicus-hackathonin osallistujat etsivät keinoja vähentää ilmansaasteiden vaikutuksia

Jaa
Reading, Iso-Britannia, 7.11.2018 // Kilpailu haastaa kehittäjät käyttämään olemassa olevaa satelliittidataa uusien ratkaisujen löytämiseen.

Nuoret yrittäjät ja muut idearikkaat tekijät ympäri Eurooppaa kokoontuvat Copernicus AtmosHack -kilpailuun, jonka tarkoituksena on keksiä uusia ideoita ja ratkaisuja vähentämään ihmisten altistusta ilmansaasteille ja UV-säteilylle. Osallistujat perustavat innovaationsa EU:n Copernicus-ohjelman tuottamaan vapaasti saatavilla olevaan tietoon, joka sisältää mm. Copernicus- ja EUMETSAT-satelliittien havaintoja, maasta käsin kerättyä ilmanlaatutietoa sekä laatuanalyysejä ja ennusteita, jotka on tuottanut Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n toteuttama Copernicus-ohjelman ilmakehän seurantapalvelu (CAMS). Ultrahackin organisoima hackathon järjestetään Helsingissä 16.–18.11., ja osallistujien tulee ilmoittautua 8.11. mennessä. Hackathonin palkintojen arvo on yhteensä 30 000 euroa. Tuomaristoon kuuluu Johannes Flemming CAMSista, Mark Higgins EUMETSATista ja Johanna Tamminen Ilmatieteen laitokselta.

Melkein kaikkia koskettava ongelma

Ilmansaasteet ovat merkittävä ongelma ympäri maailman, ja Maailman terveysjärjestön WHO:n arvioiden mukaan 91 % maailman väestöstä altistuu niille ainakin osan aikaa. Suurin osa saasteiden aiheuttamista kuolemantapauksista tapahtuu kehitysmaissa, joilla on käytettävissä vähemmän resursseja ongelmaan puuttumiseen. Tämän vuoksi Copernicus-ohjelma rahoittaa AtmosHack-tapahtuman, joka järjestetään yhteistyössä EUMETSATin, CAMSin, Ilmatieteen laitoksen ja Helsingin yliopiston kanssa. Osallistujia kannustetaan hyödyntämään ratkaisujensa pohjana vapaasti saatavissa olevaa tietoa. He voivat kehittää esim. uusia puhelin- tai verkkosovelluksia, alustoja muille ohjelmisto- tai laiteratkaisuille taikka ilmakehään liittyviä lisäominaisuuksia olemassa oleviin ratkaisuihin.

Laaja valikoima mahdollisia sovellusalueita

Hakemuksia toivotaan mm. seuraavilta alueilta:

-        ilmanlaatusovellukset

-        liikenne- ja navigointisovellukset

-        luonnonilmiöratkaisut, jotka näyttävät tulivuorenpurkaukset, tuhkan ja savun 

         ilmakehässä

-        akateemiset ratkaisut: tiedon visualisoinnit, uudet analysointimallit

-        terveydenhoito

-        koulutus

-        esineiden Internetin ratkaisut, joissa yhdistyvät maa-anturit ja verkostot

-        cleantech, joka vähentää tuotannon, maatalouden ja muiden alojen päästöjä

-        älykaupunkiratkaisut

 
Kannustimena palkintoja ja nopea pääsy markkinoille

Copernicus kumppaneineen jakaa palkintoja, jotka kuvastavat saasteongelman vakavuutta sekä nyt että tulevina vuosina. Voittajat saavat 5 000 euron käteispalkinnon ja ilmaisen pääsyn Copernicus Acceleratorin startup-ohjelmaan, jonka arvo on 15 000 euroa. Lisäksi kaksi joukkuetta voittaa liput Slush-kasvuyritystapahtumaan, joka järjestetään joulukuussa Helsingissä. Voittajajoukkue saa myös vapaan pääsyn WEkEO-palveluun eli Euroopan unionin Copernicus DIAS -tietopalvelualustalle, joka tarjoaa ympäristötietoa, virtuaaliympäristöjä tietojenkäsittelyyn ja asiantuntevaa käyttäjätukea.

 ”Odotamme innolla yllätyksiä! AtmosHack-osallistujat löytävät varmasti uusia tapoja käyttää CAMS-tuotteitamme ja polkaista käyntiin innovatiivisten liikeideoiden kehitystyö", kertoo CAMSin johtaja Vincent-Henri Peuch.

Avoin verkkokurssi (MOOC) luo pohjaa uusille ideoille

AtmosHack-hackathonin rinnalla käynnistyy maksuton MOOC-verkkokurssi (Massive Open Online Course) maan ilmakehän seurannasta 5.11.2018. Ilmakehäkurssi on suunniteltu laajalle yleisölle, ja sen tavoitteena on selittää ilmakehän koostumusta ja sen seurantaa. Osallistujille tarjotaan oppimisen tueksi videoita, ilmakehätieteiden asiantuntijoiden haastatteluita, tietokeskeisiä testejä ja interaktiivista sisältöä. Viisi viikkoa kestävä MOOC-kurssi on CAMSin ja EUMETSATin luoma ja toteuttama.

Tietoa toimittajille

AtmosHack-hackathonin tuomareita voi haastatella paikan päällä Ilmatieteen laitoksella 18.11. palkintoseremonian jälkeen tai puhelimitse:

  • Johannes Flemming, CAMS, ECMWF
  • Mark Higgins, EUMETSAT
  • Tutkimusprofessori Johanna Tamminen, Ilmatieteen laitos
  • Mark Parrington, CAMS, ECMWF, mentoroi hackathon-joukkueita kilpailun ajan

Lisätietoja: copernicus-press@ecmwf.int

Copernicus Accelerator

Copernicus Accelerator on kiihdyttämöhanke, joka tuo yhteen korkean tason ammattilaiset ja nuoret yrittäjät, joilla on uusia maanseurantaan liittyviä ideoita. Kiihdyttämö tarjoaa vuosittain liiketoiminnan kehitysohjelman 50 näkemykselliselle startup-yritykselle ja yrittäjälle Copernicus-ohjelman osallistujamaista (EU, Norja ja Islanti). Näitä 50:tä kokelasta yhdistävät innovatiiviset ideat, jotka pyrkivät vastaamaan yhteiskunnallisiin haasteisiin etenkin Copernicus-ohjelman tuottamien havainnointitietojen avulla.

Vuodesta 2016 ohjelma on tukenut kiihdyttämökokelaita siirtymisessä ideoinnista todellisiin kaupallisiin hankkeisiin. Joka vuosi valikoidut osallistujat saavat parikseen korkean tason ammattilaisen ja hyötyvät yksilöllisestä mentoroinnista ja lisäkoulutusmahdollisuuksista, kuten bootcampeista, webinaareista ja kohdennetusta markkinointituesta.

Copernicus Accelerator on Euroopan komission kasvun pääosaston projekti ja osa Copernicus-startup-ohjelmaa, joka on suunniteltu kulkemaan startup-yritysten rinnalla liikeidean syntymisestä sen täyteen kaupallistamiseen asti.

Tietoa Copernicus-ohjelmasta

Copernicus on Euroopan unionin merkittävin maanseurantaohjelma. Se tuottaa vapaasti käytettävissä olevaa toimintatietoa ja tietopalveluja, jotka tarjoavat käyttäjilleen luotettavaa ja ajantasaista tietoa ympäristöasioissa.

CAMS-palvelun on toteuttanut Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus (ECMWF) Euroopan unionin puolesta. ECMWF on toteuttanut myös Copernicus-ohjelman ilmastonmuutospalvelun (C3S). ECMWF on riippumaton hallitustenvälinen organisaatio, joka tuottaa ja levittää numeerisia sääennusteita 34 jäsen- ja yhteistyömaalleen.

EUMETSAT on Euroopan satelliittijärjestö, joka ohjaa säätä ja ilmastoa havainnoivien satelliittien toimintaa ja tarjoaa tietoa 30 jäsenmaalleen. Päätoimipisteestään Saksan Darmstadtista EUMETSAT operoi geostationaarista Meteosat-satelliitteja ja polaariradan Metop-sääsatelliitteja sekä Copernicus Sentinel-3-satelliittia, ja jatkossa myös ilmakehää seuraavia Sentinel-4 ja 5 sekä Sentinel-6-satelliitteja. 

Ilmatieteen laitoksella on johtava rooli EUMETSAT:n rahoittamassa AC-SAF-projektissa, jossa mm. käsitellään satelliittien tuottamaa tietoa mm. ilman laatuun vaikuttavista kaasuista ja pienhiukkasista, otsonikerroksesta ja UV-säteilystä.   

Ilmatieteen laitos on liikenne- ja viestintäministeriön alainen palvelu- ja tutkimuslaitos, joka tuottaa yleisen turvallisuuden ja elinkeinoelämän toimintaedellytysten kannalta tärkeitä sää-, meri- ja ilmastopalveluja. 

 

Mediayhteyshenkilö

Silke Zollinger

Press&Events Manager

Copernicus Communication

European Centre for Medium-Range Weather Forecasts

Shinfield Park, Reading, RG2 9AX, UK

Sähköposti: silke.zollinger@ecmwf.int

Puhelin: +44 118 9499 778

Matkapuhelin: +44 755 477 3973

Verkkosivut: ecmwf.int | atmosphere.copernicus.eu | climate.copernicus.eu

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Copernicus
Copernicus



Copernicus
Copernicus on Euroopan komission tärkein maanhavainnointiohjelma. Se tuottaa ilmaiseksi saatavilla olevaa käyttötietoa ja tietopalveluja, jotka tarjoavat käyttäjille luotettavaa ja ajantasaista ympäristötietoa.

ECMWF toteuttaa C3S-palvelua Euroopan komissiolle. ECMWF toteuttaa myös Copernicus ilmakehän seurantapalvelua (CAMS). ECMWF on itsenäinen hallitusten-välinen organisaatio, joka tuottaa ja julkaisee numeerisia sääennusteita 34 jäsen- ja yhteistyövaltiolleen.

Copernicus ilmastonmuutospalvelun verkkosivut:

https://climate.copernicus.eu/  

Copernicus ilmakehän seurantapalvelun verkkosivut:

http://atmosphere.copernicus.eu/

ECMWF:n verkkosivut: https://www.ecmwf.int/   

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Copernicus

Copernicus julkistaa esityksen Euroopan ilmaston tilasta – Laaja yleiskuva ilmastosta 20189.4.2019 15:00:00 EEST | Tiedote

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen (ECMWF) Copernicus Climate Change Service -palvelu (C3S) julkistaa tänään keskeiset havaintonsa vuotuisesta European State of the Climate (Euroopan ilmaston tila) -raportistaan. Sen avainindikaattorit antavat kattavan yleiskuvan vuodesta 2018 ilmastonmuutoksen taustaa vasten. Vuosi 2018 on mittaushistorian kolmen lämpimimmän vuoden joukossa Euroopassa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye