Messukeskus

Kutsu medialle: Gastro Helsinki 11.-13.3.2020

Jaa

Hyvä toimittaja, Suomen johtava horeca-alan ammattilaisten tapahtuma Gastro Helsinki avautuu Messukeskuksessa 11.–13.3.2020. Tapahtuman ohjelmassa painottuvat alan ajankohtaiset puheenaiheet.

Ravintola-alan vetovoima ja työtilanne

Ravintola-alalle hakeutuu entistä vähemmän opiskelijoita, vaikka uusia ravintoloita syntyy ennätystahtiin ja alan työtilanne on erinomainen. Maaliskuun alussa TE-palveluiden verkkosivuilla oli avoinna yli 900 kokin paikkaa eri puolilla Suomea. Miten alalle saataisiin houkuteltua uusia osaajia?

 • Vetovoiman kasvattamiseksi on tärkeää mm. tuoda esille alan monipuolisuutta ja erilaisia uravaihtoehtoja. Opiskelijat ovat avainasemassa alan tulevaisuuden kannalta, ja erityisesti heille on suunnattu paneeli, jossa alan ammattilaiset kertovat omia uratarinoitaan. Haaga-Helian opiskelijoiden järjestämässä keskustelussa ”Mikä minusta tulee isona?” haastatellaan alan nousevia tähtiä ja rautaisia ammattilaisia Gastro Stagella to 12.3. klo 10.  
 • Ravintola-alan johtamisen ammattilaisen Anders Löfmanin missiona on alan arvostuksen nostaminen työmarkkinoilla. Hän peräänkuuluttaa kannattavuuden lisäksi positiivisen ilmapiirin luomista. Löfman esiintyy Gastro Stagella ke 11.3. klo 12.50.
 • Scandicin keittiöpäällikkö Sami Lyly ja henkilöstöpäällikkö Emilia Sarkia puhuvat hyvän pössiksen luomisesta työyhteisössä. Heidän mukaansa palvelutehtävissä olevien ihmisten hyvinvointi heijastelee suoraan hotellivieraisiin. Lylyn ja Sarkian puheenvuoro Gastro Stagella pe 13.3. klo 13.30.
 • Mestarikoulu-kilpailu on suunnattu ravintola-alan oppilaitoksissa opiskeleville kokeille, ja sen tavoitteena on nostaa esille alan monipuolisuutta ja vetovoimaa. Food Camp Finlandin yhteistyössä kumppaneiden kanssa järjestämä Mestarikoulu-kilpailu käydään ke–to 11.–12.3.   

Näkökulmia alan trendeihin

Ruuan laadusta, elämyksellisyydestä ja fast casual -ruokailusta puhutaan koko ajan enemmän. Myös juomat ovat huulilla – onko esim. kahvi uusi viini?

 • Kuinka laadukasta suomalainen ruokatuotanto on, ja mistä ruoan laadussa ylipäänsä on kyse? Tätä pohtivat ravintoloitsija Henri Alén, ympäristövaikuttaja ja yrittäjä Saara Kankaanrinta sekä toimittaja Jari Hanska, jotka ovat kirjoittaneet maaliskuussa julkaistavan Suomalaisen ruuan laatukirjan. Heidän puheenvuoronsa Gastro Stagella ke 11.3. on myös kirjan julkistustilaisuus.
 • Ravintoloitsija Matti Jämsenin mielestä pelkästään hyvä ruoka ei enää riitä, vaan ihmiset haluavat sen rinnalle elämyksiä ja loppuun asti hiottua palvelumuotoilua. Jämsen pohtii uusien ideoiden ja konseptien merkitystä Gastro Stagella to 12.3. klo 14.10.
 • Ravintolakokemuksen elämyksellisyyteen vaikuttavat myös mm. ravintolan sisustus, kalustus ja kattaus. Gastrossa näihin voi tutustua useiden näytteilleasettajien osastoilla, esimerkiksi: E.Ahlström (astiat, osasto 6e50), Pohjanmaan Kaluste (huonekalut, osasto 6m50), Restatop (sisustus, osasto 6h62), Moods by Restatop (sisustuksellinen teemaosasto 6h61) ja TR Björkbom (huonekalut ja sisustus, osasto 6g51).   
 • Kahvi kehittyy ja etsii jatkuvasti uutta muotoaan. Kahvia voi nauttia ravintoloissa kahvidrinkkien muodossa, cold brew -kahvit ovat nousseet valtavirraksi maailmalla ja ready to drink -kahvijuomat kasvattavat räjähdysmäisesti suosiotaan. Kahvin 2020-luvun trendeistä kertoo Pauligin kahvikouluttaja Jori Korhonen Gastro Stagella pe 13.3. klo 12.50.  
 • Ravintoloitsija Akseli Herlevi kertoo matkastaan burgeriyrittäjäksi Gastro Stagella to 12.3. klo 14.50. Hän kertoo myös, mihin burgerimaailma on menossa ja mitkä ovat fast foodin ja fast casualin erot. 

Vastuullisuus

Vastuullisuus on tärkeä aihe horeca-alalla. Sosiaalisen vastuun, työoloista ja työntekijöistä huolehtimisen, lisäksi ympäristövastuussa nousee esille mm. ruokahävikki.

 • MaRa:n tutkimuksen mukaan ravintola-alalla Suomessa syntyy 75-85 miljoonaa kiloa ruokahävikkiä vuosittain. Biovaaka Oy:n asiakkuuspäällikkö Valtteri Ahonen kertoo ravintola-alan ruokahävikistä sekä sen vaikutuksesta yhteiskuntaan, ympäristöön ja ravintoloihin Gastro Stagella pe 13.3. klo 10.
 • Vastuullisuusteemat näkyvät vahvasti myös Gastron Parhaissa, joiksi alan asiantuntijoista koostuva raati on valinnut viisi uutuustuotetta ja -palvelua messuilla mukana olevien yritysten valikoimista. Gastron Parhaista voit lukea enemmän tiedotteesta http://bit.ly/gastronparhaat2020.   

Kilpailuja ja palkitsemisia

Kilpailut ja palkinnot nostavat esille alan osaajia.

 • Vuoden Kokki 2020 ja Vuoden Tarjoilija 2020 -kilpailujen semifinaalit ja finaalit järjestetään Gastro-messuilla 12.3.–13.3. Vuoden Kokki palkitaan Suomen Messusäätiön myöntämällä 10 000 euron ja Vuoden Tarjoilija MaRa ry:n Henrik Bitten stipendirahaston myöntämällä 10 000 euron apurahalla. Kilpailut järjestää ELO – Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö yhteistyössä laajan kumppaniverkoston kanssa.
 • Gastrossa julkistetaan Suomen 50 parasta ravintolaa ke 11.3. klo 11 alkaen. Ravintola-alojen ammattilaisille ja vaikuttajille suunnatun ravintolaäänestyksen on toteuttanut verkkomedia Viisi Tähteä ja ruoka- ja ravintolayhteisö Toptaste.
 • Kouluruokakilpailu käydään Gastrossa ke 11.3. IsoMitan järjestämässä kilpailussa kisaa kuusi ammattikeittiötiimiä. Tällä kertaa tehtävissä korostuvat vastuulliset työtavat ja vastuullinen kouluruokailu.
 • Mestarikoulu-kilpailun tavoitteena on nostaa esille Suomen ravintola-alan oppilaitoksia ja niiden kokkiopiskelijoita. Kilpailemassa 11.–12.3. on kahdeksan opiskelijaparia eri oppilaitoksista.
 • Seafood Chef -kilpailu järjestetään 13.3., ja sen tarkoituksena on parantaa ammattikokkien tietoisuutta kalojen ja äyräisten erinomaisuudesta raaka-aineena sekä kannustaa ammattikokkeja kalan ja äyriäisten käsittelyyn entistä enemmän. Mestarikoulu-kilpailun järjestää Food Camp Finland yhdessä kumppaneidensa kanssa ja Seafood Chef -kilpailun Food Camp Finland ja Pro Kala.

Gastron ohjelma kokonaisuudessaan on nähtävillä verkkosivuilla www.gastrohelsinki.fi.


Lisätietoja ja haastattelupyynnöt:

Messukeskus Helsinki, tiedottaja Antti Karjunen, p. 050 574 3444, etunimi.sukunimi@messukeskus.com 

Median akkreditoituminen joko ennakkoon osoitteessa www.messukeskus.com/uutishuone tai tapahtuman aikana Messukeskuksen Lehdistökeskuksessa.

Kuvia viime tapahtumasta on ladattavissa Messukeskuksen kuvapankista https://mediabank.messukeskus.com.    

Gastro Helsinki 11.–13.3.2020 – Joka toinen vuosi Helsingin Messukeskuksessa järjestettävä Suomen johtava ravintola- ja ruoka-alan ammattilaisten tapahtuma esittelee alan uutuudet ja trendit. Maksuton sisäänpääsy yli 18-vuotiaille alan ammattilaisille rekisteröitymällä. www.gastrohelsinki.fi, #gastrohelsinki

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus edistää suomalaista elinkeinoelämää luomalla kasvua kohtaamisista. Tarjoamme messuille, kokouksiin, kongresseihin ja muihin tapahtumiin 7 muuntautuvaa hallia, 40 erilaista kokoustilaa, 21 ravintolaa, uudistuneen tapahtumahotellin ja täydelliset tapahtumapalvelut. Messukeskus järjestää vuosittain 50 messutapahtumaa ja 1000 kokousta ja kongressia, joihin osallistuu 1,1 miljoonaa vierasta. | Messukeskus – sata vuotta tapahtumien keskipisteessä 

Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, promotes Finnish welfare by enabling effective face to face encounters at exhibitions, meetings, conferences and other events. We host 50 exhibitions and 1,000 meetings and congresses each year providing a perfect venue with 7 adaptable halls, 40 conference spaces, the 4,400-seater Amfi Hall auditorium, 21 restaurants, a fully renewed event hotel, and all event services. Over one million visitors take part in the events. | Messukeskus – A century in the centre of events 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Muotoilu on nyt omaperäistä ja tinkimätöntä – laita nämä neljä nousevaa suunnittelijaa seurantaan19.3.2020 08:00:00 EETTiedote

Habitaren Talentshop esittelee neljä kiinnostavinta muotoilijaa, joita Suomen ja maailman kannattaa laittaa merkille juuri nyt: Ville Aakula, Ekin Kayis, Mari Koppanen ja Zuzana Zmatekova. Valittuja muotoilijoita yhdistää omaperäinen ajattelu ja tinkimätön suhtautuminen laatuun. Muotoilijat saavat omat osastonsa Habitareen, jossa ne ovat esillä Helsingissä Messukeskuksessa 9.-13.9.2020.

Design today is original and uncompromising – look out for these four emerging designers19.3.2020 08:00:00 EETPress release

Habitare’s Talentshop will present the four most interesting designers whom Finland and the world should be watching at the moment: Ville Aakula, Ekin Kayis, Mari Koppanen and Zuzana Zmatekova. What these featured designers have in common is originality in their ideas and an uncompromising attitude to quality. Each of the designers will get their own stand at Habitare, to be shown at Messukeskus in Helsinki from 9 to 13 September 2020.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme