Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Kutsu medialle: Laakson sairaalassa kokeillaan maailman edistyksellisintä robottiteknologiaa  

Jaa
Uusi huipputeknologinen robotti hoitaa sairaalassa yksinkertaisia hoitotyön tehtäviä, kuten aterian tarjoilua, apuvälineiden siirtelyä ja hiusten harjaamista. Robotti voi mitata myös elintoimintoja, kuten pulssia, lämpöä tai happisaturaatiota. Robotti toimii aina hoitajan ohjaamana.
Välkky-robotti ja hoitaja potilaan sängyn äärellä.
Välkky-robotti ja hoitaja potilaan sängyn äärellä.

– Robottia nimenomaan koekäytetään. Kokeilemme, mihin se pystyy. Kaikki tehdään potilaiden kanssa yhteisymmärryksessä ja niin, että potilaat saavat tarvitsemansa tuen ja hoidon, ylihoitaja ja projektipäällikkö Kirsi Ahonen kertoo. 

Robottia testataan yhdellä Laakson sairaala osastolla. Kokeilu alkaa toukokuussa ja se kestää noin kaksi kuukautta. Robotti on nimetty hoitajien toimesta Välkyksi.

Terveydenhuollon ammattilainen ohjaa robottia 

Kaksitoista hoitajaa on koulutettu ohjaamaan Välkkyä. Käytännössä robotin ohjaaminen tapahtuu joko erillisten ohjaushanskojen eli haptisten hanskojen, ohjauspuvun tai ohjaustuolin kautta.

– Välkky-robotti toimii hoitohenkilökuntamme tukena, hoitoalan ammattilaisen ohjaamana. Se ei missään nimessä korvaa meidän ammattilaisiamme, Ahonen painottaa.

Robotti hyödyntää elektronista ihoa ensimmäisenä maailmassa 

Robotti toimii langattomasti pitkienkin etäisyyksien päästä. Välkky-robotti toistaa reaaliaikaisesti sitä ohjaavan hoitajan kehon, käsien ja pään liikkeitä. Robotti hyödyntää toiminnassaan elektronista ihoa, joka mahdollistaa sen, että tuntoaisti välittyy robottia ohjaavan hoitajan sormenpäihin, kämmeniin ja tarvittaessa koko kehoon.

– Elektronisen ihon avulla robotti kykenee tekemään hienovaraisiakin liikkeitä. Välkky on ainutlaatuinen robotti. Sitä voi verrata ainoastaan kirurgisiin robotteihin, jotka ovat myös kauko-ohjattavissa, mutta niissä ei ole tuntoaistia, Touchlab Limitedin toimitusjohtaja, perustaja ja tekniikan tohtori Zakareya Hussein kertoo.

Robotin toimittaa ja kokeilun rahoittaa Touchlab Limited. Yhtiö on pidemmän aikaa kehittänyt elektronista ihoa, joka mahdollistaa ihmismäisen kosketusaistin robotilla. Kyseessä on maailman edistyksellisin kauko-ohjattu robottiratkaisu, jota kokeillaan nyt ensimmäistä kertaa sairaalassa. Robotti on alun perin kehitetty käytettäväksi avaruudessa.

Kokeilua koordinoi Helsingin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki.

Tervetuloa tutustumaan Välkkyyn 

Median edustajat ovat tervetulleita tutustumaan Välkkyyn 9.5.2023 klo 13. Mediatilaisuus järjestetään kauppakeskus Triplan mallihuonetilassa, joka sijaitsee pysäköintitasolla P3. Helpoin kulku mallihuoneelle on Pasilankadun puolelta. Ota hissi kerrokseen P3 ja käänny heti hissiaulasta vasemmalle.

Paikan päällä robottia esittelemässä ovat muun muassa Touchlab Limitedin toimitusjohtaja Zakareya Hussein ja robottia ohjaavia hoitajia.

Lisätietoja antavat  

Mikko Hirvonen, Ict-asiantuntija, Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimi,
p. 040 801 3313
Kirsi Ahonen, ylihoitaja ja projektipäällikkö, Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimi, p. 050 402 5732
Mathias Eriksson, Palko Interactive Oy, p. 044 725 7250
Zakareya Hussein, Touchlab Limitedin toimitusjohtaja ja perustaja, tekniikan tohtori, p. +44 7949798024 

Kuva: Olli-Pekka Orpo

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Välkky-robotti ja hoitaja potilaan sängyn äärellä.
Välkky-robotti ja hoitaja potilaan sängyn äärellä.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sotepe

Hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta helsinkiläisille yhteistyöllä ja vahvalla osaamisella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme