Helsingin yliopistoHelsingin yliopisto

Kutsu medialle: Lajien kuolema ja ilmastonmuutoksen vaikutukset suomalaisten arkeen esillä Tiedekulman Hope for Globe -tapahtumissa

Jaa

Ilmastonmuutos ja lajikato muuttavat ja tuhoavat maapallon elämää, mutta kehityksen hillitsemiseksi ja muutokseen sopeutumiseksi on keinoja – jos vain ryhdymme toimeen. Tervetuloa kuulemaan ilmaston ja ympäristön muutoksista sekä Suomessa että maailmalla ja niiden vaatimista toimista Hope for Globe -tapahtumiin Helsingin yliopiston Tiedekulmaan 18.-29.3.

Lajeja katoaa tällä hetkellä maapallolta jopa tuhat kertaa luonnollista sukupuuttotahtia nopeammin. Luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen on jäänyt ilmastonmuutoksen varjoon, vaikka kyseessä on vähintään yhtä tuhoisa ongelma. Miksi kuudennesta sukupuuttoaallosta pitää olla huolissaan? Miten maailman toisella puolella kadonnut perhoslaji vaikuttaa minun elämääni? Ja ennen kaikkea: mitä asialle voi tehdä? Hope for Globe -tapahtuma Kuudes sukupuutto tuo Tiedekulman lavalle suomalaisen luontotutkimuksen huippuja.

Sukupuutoaallosta ja sen vaikutuksista kertoo yli-intendentti ja Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen hyönteistiimin esimies Pasi Sihvonen. Monimuotoisuuden säilyttämisen keinoista keskustelevat professori ja Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen johtaja Leif Schulman, Suomen ympäristökeskuksen tutkimusjohtaja ja YK:n luonnonvarapaneelin jäsen Eeva Primmer sekä WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder. Tilaisuuden juontaa toimittaja Minna Pyykkö.

Kuudes sukupuutto Tiedekulmassa keskiviikkona 20.3. klo 17.30

Hope for Globe -tapahtumissa myös asiaa ilmastonmuutoksen seurauksista Suomelle

Hope for Globe -ohjelmasarjan aloittaa tuhti tietopaketti ilmastonmuutoksen faktoista. Ilmaston muuttujat -tapahtumassa tutkijat kertovat yleistajuisesti, miten ilmastojärjestelmä toimii, miten ihmisen toiminta vaikuttaa siihen ja miksi eri muuttujien vaikutuksia on niin vaikea ennakoida. Erityisesti paneudutaan metsien ilmastovaikutuksiin. Tilaisuus on oleellinen tilannepäivitys kaikille toimittajille.

Ilmaston muuttujat Tiedekulmassa maanantaina 18.3. klo 17 

Viime kesän leväpuurot herättivät suomalaiset Itämeren ongelmiin. Helsingin yliopiston Itämeri-tutkijat kertovat sanoin ja kuvin, miten ilmastonmuutos näkyy Itämeressä jo nyt ja millaisia ongelmia muuttuvat olosuhteet tuottavat lähimeremme suojelulle.

Itämeri käy kuumana Tiedekulmassa tiistaina 19.3. klo 17 

Globaali eriarvoisuus tekee osasta ihmisiä haavoittuvaisempia kuin muut ja vaikuttaa heidän kykyynsä varautua esimerkiksi luonnonkatastrofeihin. Miten ilmastonmuutos ratkaistaan koko maailman kanssa? Millainen rooli Suomen tulisi ottaa kehityspolitiikassaan?

Epäreilu ilmasto Tiedekulmassa torstaina 21.3. klo 17 

Ilmastonmuutos vaikuttaa myös Suomen maatalouteen. Tiistaina 26.3. Tiedekulmassa kerrotaan, miten Suomen viljelyolosuhteet muuttuvat ja mitä meidän on tehtävä, jos tuontiruokaa ei olekaan enää saatavilla nykyiseen tapaan. Miten tuotamme ruokaa tehokkaasti ja ilmaston kannalta viisaasti?

Uusi maatalous Tiedekulmassa tiistaina 26.3. klo 17

Ilmastonmuutos muuttaa tavallisen suomalaisen arkea. Elämmekö vuonna 2035 tuhotulvien, pakolaisaaltojen ja aurinkopaneelien keskellä? Millaista on tulevaisuuden suomalaisen hiilineutraali arki ja tuleeko ruoan kasvattamisesta jälleen tärkeä kansalaistaito? Entä miten käy demokratian, jos elämme kriisistä toiseen?

Sopeudu suomalainen Tiedekulmassa keskiviikkona 27.3. klo 17 

Torstaina 28.3. Tiedekulmassa kohtaavat poliitikot ja tutkijat. Uudenlaisessa vaali-illassa Helsingin yliopiston tutkijat ehdottavat neljän suurimman puolueen poliitikoille ratkaisuja, joita ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi pitäisi tehdä juuri nyt. Poliitikot vastaavat. Teemoina ovat muun muassa metsäpolitiikka, hiilineutraali arki Suomessa ja globaali ilmastopolitiikka. Mukana ovat tutkijat Janne HukkinenAnja Nygren ja Olli Tahvonen sekä poliitikot Miapetra Kumpula-Natri (sd), Oras Tynkkynen (vihr) ja Kimmo Tiilikainen (kesk). Kokoomuksen edustaja vahvistuu pian. Tapahtuman juontaa Reetta Räty.

Ilmastovaalit Tiedekulmassa torstaina 28.3. klo 17

Tapahtumasarjan päätteeksi perjantaina 29.3. yleisö voi testata tietonsa ja oppia uutta ilmastonmuutoksesta ja ympäristöstä Tiedekulman pubivisassa.

Pubivisa: Kysymyksiä ilmassa Tiedekulmassa perjantaina 29.3. klo 17.30

Hope for Globe -tapahtumasarjan koko ohjelma: https://www.helsinki.fi/fi/tiedekulma/ohjelma/hope-for-globe

Kaikki Hope for Globe -tapahtumat ovat myös katsottavissa suorina lähetyksinä sekä jälkitallenteina osoitteessa: www.helsinki.fi/fi/tiedekulma/katso-ja-kuuntele

Pientä tarjoilua toimittajille – ilmoittaudu Tiedekulman asiakaspalvelupisteellä!

Hope for Globe -tapahtumat ovat kaikille avoimia. Median edustajat voivat lunastaa Tiedekulman asiakaspalvelupisteestä (katutaso) pressikorttia näyttämällä lipukkeen, jota vastaan saa Hope for Globe -tapahtumien aikana Tiedekulma Cafésta kahvin tai teen ja pientä purtavaa.

Seuraa Tiedekulmaa sosiaalisessa mediassa:

Facebook


Twitter


Instagram


Youtube

Yhteyshenkilöt

Yhteyshenkilöt

Hope for Globe -tapahtumat:

Laura Honkimäki
Tuottaja
laura.honkimaki@helsinki.fi
050-311 7998

Tutkijoiden haastattelut:

Anu Partanen
Viestinnän asiantuntija
anu.partanen@helsinki.fi
050-556 0948

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Öljyonnettomuuden sattuessa arktisella alueella suurimpina kärsijöinä olisivat jääkarhut ja merilinnut20.5.2019 14:43:15 EESTTiedote

Ilmastonmuutos aiheuttaa suurta painetta arktiselle luonnolle. Öljyonnettomuus tällä ainutlaatuisella ja herkällä alueella voi johtaa ympäristökatastrofiin. Helsingin yliopistossa tehdyn tutkimuksen perusteella jääkarhut ja merilinnut ovat suurimmassa riskissä öljyonnettomuuden sattuessa, mutta riski vaihtelee suuresti riippuen vuodon ajoituksesta ja vuotaneen öljyn ominaisuuksista.

Kansalliskirjasto avaa 2000 kirjaa yleisön ja tutkijoiden verkkokäyttöön16.5.2019 11:00:00 EESTTiedote

Kansalliskirjasto on digitoinut 1000 tietokirjaa avoimeen verkkokäyttöön ja 1000 kaunokirjaa tutkimus- ja opetuskäyttöön. Kirjat sijoittuvat kahteen verkkokokoelmaan ja ovat käytettävissä digi.kansalliskirjasto.fi -palvelussa vuoden 2021 loppuun asti. Tekijänoikeuksista on sovittu Kopioston ja kirjallisuuden tekijänoikeusjärjestö Sanaston kanssa. Yhteishankkeen tavoitteena on avata verkkokäyttäjille ja tutkijoille asiantuntijoiden valitsemaa tieto- ja kaunokirjallisuutta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme