Helsingin yliopisto

Kutsu medialle: Rehtori ja satusetä Topelius palaa Helsingin yliopistoon marraskuussa 2018

Jaa

Kaikkien suomalaisten tuntema satusetä Zachris (Sakari) Topelius herää eloon Helsingin yliopistomuseossa marraskuussa, kun ensi-iltansa saa 28.11. klo 18 näytelmä Topeliuksen elämästä.

Kim Gustafsson ja Antti Saarikallio. Kuva: Timo Huvilinna
Kim Gustafsson ja Antti Saarikallio. Kuva: Timo Huvilinna

Tervetuloa kuulemaan ja näkemään millaista opiskelijaelämää nuori Topelius vietti ja miten ankarasti hän juhli ja juopotteli pohjalaisessa osakunnassa ja nukkui luennoilla. Nuorena opiskelijana hän opetteli polttamaan kartuusitupakkaa ja pelasi rahasta. Tyttöystäviä riitti, kunnes hän avioitui kuolleen ystävänsä morsiamen Emilien kanssa ja elämä rauhoittui.

Vanhempana Topelius rakasti historiaa ja perinteitä, mutta hän oli myös aikaansa edellä oleva ajattelija, joka ajoi naisten kouluttautumismahdollisuuksia ja lasten oikeuksia, puolusti luonnon arvoja ja edisti suomen kielen asemaa yhteiskunnassa. Hänet tunnetaan erityisesti satukirjailijana, mutta myös Maamme-kirjastaan, Välskärin kertomuksistaan ja lukuisista runoistaan. Keisarillisen Aleksanterin Yliopiston rehtorina Topelius toimi vuosina 1875-1878, historian professuureja samassa yliopistossa hänellä oli yli kahdenkymmenen vuoden ajan.

Helsingin yliopistomuseo on tuottanut näytelmän yliopiston entisen opiskelijan, professorin ja rehtorin, Zachris Topeliuksen 200-juhlavuoden kunniaksi. Se toteutetaan kahden näyttelijän voimin. Näyttelijä Kim Gustafsson muuntautuu keski-ikäisestä Topeliuksesta Runebergiin ja kotiopettaja Blankiin. Nuoren Topeliuksen ja Henrik Backmanin roolissa nähdään Antti Saarikallio (TeaK). Näytelmän on käsikirjoittanut kirjailija Virpi Hämeen-Anttila, ohjannut näyttelijä Krista Putkonen-Örn ja kääntänyt kustannustoimittaja (SLS) Märtha Norrback.

Näytelmä on kestoltaan noin 45 minuuttia, ja se esitetään Helsingin yliopistomuseon tiloissa (Fabianinkatu 33, 3. krs).

Hanketta on tukenut Helanderin säätiö.

Ilmoittautuminen 23.11. mennessä pia.vuorikoski@helsinki.fi

Tervetuloa!

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

näyttelypäällikkö, näytelmän tuottaja Pia Vuorikoski, puh. 050 415 6760, s-posti pia.vuorikoski@helsinki.fi

Kuvat

Kim Gustafsson ja Antti Saarikallio. Kuva: Timo Huvilinna
Kim Gustafsson ja Antti Saarikallio. Kuva: Timo Huvilinna
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Suomalaistutkimus avaa älyllisen kehitysvammaisuuden perinnöllistä taustaa12.2.2019 10:45:06Tiedote

Helsingin yliopiston koordinoiman tuoreen tutkimuksen mukaan sekä vakavan älyllisen kehitysvammaisuuden että lievempien älyllisen kehityksen häiriöiden taustalta löytyy perinnöllisiä riskitekijöitä. Riskitekijät ovat kuitenkin erilaisia eri kehitysvammaryhmissä. Lievemmät häiriöt johtuvat pääasiassa lukuisien geenialueiden yhteisvaikutuksesta, kun taas vakavissa kehitysvammoissa yksittäiset geenivirheet ovat tavallisempia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme