Helsingin yliopisto

Kutsu medialle: Sairastatko samaa tautia koirasi kanssa? Tervetuloa Tiedekulmaan 2.11.

Jaa

Tervetuloa kuulemaan, mitä yhteistä on kissojen ja pienten lasten lääkinnällä, miten koirien geenipankki edistää sinun terveyttäsi tai mistä tiedät, oletko joutunut elintarvikepetoksen uhriksi? Helsingin yliopiston vasta perustettu Helsinki One Health HOH -hanke esittelee yhteisen terveytemme eri puolia Helsingin yliopiston Tiedekulmassa perjantaina 2.11. klo 14-16.

Helsinki One Health -verkosto paneutuu eläin- ja ihmispopulaatioiden terveyden vuorovaikutukseen nopeasti muuttuvassa ympäristössä.
Helsinki One Health -verkosto paneutuu eläin- ja ihmispopulaatioiden terveyden vuorovaikutukseen nopeasti muuttuvassa ympäristössä.

Yhteinen terveys – One Health -ajattelu näkee ihmisen osana eliökuntaa ja terveyden näiden yhteisenä asiana. Jaamme eläinkunnan kanssa suuren osan perimästämme ja pieneliöstöstämme, meillä on monesti samankaltainen aineenvaihdunta ja yhä useammin myös yhteiset sairaudet.

Yliopiston One Health -verkosto keskittyy ruokaturvallisuuteen, eläinten terveyteen ja hyvinvointiin sekä translationaaliseen terveystutkimukseen, joka on monitieteistä ja eläinlajien rajat ylittävää. Se tähtää perustutkimustiedon nopeaan hyödyntämiseen kliinisessä tutkimuksessa ja hoitomenetelmissä.

Eläinten terveys ja hyvinvointi: voiko hevosella olla astma?

Terveyden ja hyvinvoinnin turvaaminen ovat keskeisiä tehtäviä kaikessa eläintenpidossa. Vain terveet eläimet tuottavat puhtaita ja turvallisia elintarvikkeita ihmisten ruokapöytään. Hyvinvoivista seura- ja harrastuseläimistä on eniten iloa niiden hoitajille ja omistajille. HOH eli Helsinki One Health tutkii ja turvaa eläinten terveyttä ja sitä kautta HOH tukee myös ihmisten hyvinvointia.

Eläinten terveys ja hyvinvointi

 • Mikä seuraeläintä yskittää? – Koiralla voi olla keuhkotulehdus ja hevosella astma!
  Dos. Minna Rajamäki ja Dos. Anna Mykkänen
 • Mitä yhteistä kissojen ja pienten lasten lääkinnässä?
  Prof. Anne Juppo

Translationaalinen tutkimus: sairastatko samaa tautia koirasi kanssa?

Translationaalinen lääketiede hyödyntää sairauksia, joihin eläimet luonnostaan sairastuvat ja geneettisellä ohjauksella tuotettuja tautimalleja. Tavoitteena on ymmärtää ihmisen ja eläinten sairauksien mekanismeja ja löytää niihin uusia hoitokeinoja. Esimerkkejä Helsingin yliopistossa tehtävästä translationaalisesta tutkimuksesta ovat koirien ja ihmisten perinnölliset hermostosairaudet sekä ihmisen kantasoluista erilaistettujen haimasolujen käyttö diabetestutkimuksessa.

Translationaalinen lääketiede

 • Lääkekehityksen haasteet: Miten mallinnetaan ihmisen tauteja?
  Dos. Mikko Airavaara
 • Miten koirien geenipankki edistää ihmisen terveyttä?
  Prof. Hannes Lohi

Ruokaturvallisuus: Mikä on elintarvikepetos?

Ruokaturvallisuus pyrkii ymmärtämään ihmis- ja eläinkuntaa uhkaavan vastustuskykyisten taudinaiheuttajien leviämistä ja hallintaa ruokatuotantoketjuissa ja kehittämään elintarvikevalvonnan käyttöön uusia työkaluja, joiden avulla muuttuvia ruokaturvallisuusriskejä voidaan hallita tehokkaasti.

Ruokaturvallisuus

 • Älä syö salmonellaa!
  Yksikönjohtaja, dosentti Pirkko Tuominen, Riskinarvioinnin tutkimusyksikkö, Evira
 • Oletko joutunut elintarvikepetoksen uhriksi?
  Yliopistonlehtori Janne Lundén

Helsinki One Health -päivänä 2.11. Helsingin yliopiston tutkijat keskustelevat Tiedekulmassa tervetuloa kuuntelemaan ja keskustelemaan paikan päälle tai seuraamaan streemiä kotisohvalta!

Jos aihe innostaa enemmänkin, niin voit jatkaa samaan putkeen Tiedekulmassa One Health Finland -järjestön Antibioottiresistenssi-iltaan! Siellä aiheesta keskustelevat mm. Marko Virta, Katariina Pärnänen ja Annamari Heikinheimo Helsingin yliopistosta.

Lisätietoa:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Helsinki One Health -verkosto paneutuu eläin- ja ihmispopulaatioiden terveyden vuorovaikutukseen nopeasti muuttuvassa ympäristössä.
Helsinki One Health -verkosto paneutuu eläin- ja ihmispopulaatioiden terveyden vuorovaikutukseen nopeasti muuttuvassa ympäristössä.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Norjan Barentsinmeren öljyonnettomuuksien riskienhallinta kaipaa huomattavaa uudistamista14.6.2019 11:26:25 EESTTiedote

Helsingin yliopistossa äskettäin valmistuneessa tapaustutkimuksessa tarkastellaan erilaisia tapoja kartoittaa öljyonnettomuusriskejä Norjan Barentsinmerellä, jossa öljynetsintä ja poraaminen on vastikään sallittu uusilla alueilla. Tutkimuksessa osoitetaan, että tarvitsemme pikaisesti uusia tapoja sisällyttää erilaisia riskikehyksiä ja erinäisiä tiedon muotoja monimutkaisten sosioekologisten riskien riskinhallintaprosesseihin.

Kokemukset terveydenhuollosta värittävät suhtautumista genomitutkimuksiin12.6.2019 15:00:07 EESTTiedote

Vaikka ihmisillä on taipumus arvioida terveyteensä liittyviä riskejä optimistisesti, ihmisten arviot omista riskeistään heijastelevat myös todellisia riskitekijöitä. Esimerkiksi he, joiden perheessä on sydän- ja verisuonisairautta, diabetesta, syöpää tai masennusta, kokevat oman riskinsä sairastua kyseiseen tautiin keskimäärin suuremmaksi kuin muut. Tiedot ilmenevät Helsingin yliopiston väitöskirjatutkimuksesta.

Levänluhdan kalmiston mysteeri aukeaa pala palalta monitieteisen tutkimuksen avulla11.6.2019 12:00:14 EESTTiedote

Uusi tutkimus osoittaa, että Isonkyrön Levänluhtaan haudattujen ihmisten DNA on lähellä nykysaamelaisten DNA:ta. Tämä on ensimmäinen fyysinen osoitus saamelaisasutuksesta näinkin eteläisessä Suomessa. Strontiumisotooppianalyysi taas osoittaa, että nämä ihmiset olivat kasvaneet alueella. Se sijaan kysymys siitä, miksi heidät on haudattu veteen, jää edelleen arvoitukseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme